Automatyczne zakładanie katalogu
Automatyczne zakładanie katalogu
Dzień dobry,
Proszę o dodanie funkcji automatycznego tworzenia katalogu podczas dodawania pracy geodezyjnej.
Gromadzimy materiały do każdej pracy geodezyjnej na dysku sieciowym.
Struktura wygląda następująco:
X:/PRACE GEODEZYJNE/województwo/powiat/gmina/obręb/działki+rodzaj pracy
Można też wykorzystać nr TERYT
Dzięki
Krzysztof Batura
Proszę o dodanie funkcji automatycznego tworzenia katalogu podczas dodawania pracy geodezyjnej.
Gromadzimy materiały do każdej pracy geodezyjnej na dysku sieciowym.
Struktura wygląda następująco:
X:/PRACE GEODEZYJNE/województwo/powiat/gmina/obręb/działki+rodzaj pracy
Można też wykorzystać nr TERYT
Dzięki
Krzysztof Batura
-
kowalski33
- _

Re: Automatyczne zakładanie katalogu
"działki+rodzaj pracy" mogą zawierać znaki niedopuszczalne dla nazwy katalogu np 29/1. Co wtedy? Zamieniać je np na '_'?
pozdrawiam
grzes
grzes
Dołączę się do tematu geo organizera odnośnie możliwości przy zakładaniu pracy geodezyjnej dodania kilku gmin i kilku obrębów
Czy wcisnął Pan przycisk Aktualizuj bazę obrębów?
Pozdrawiam Jurek B.
Gdzie znajduje się ten przycisk?
Nie ma czegoś takiego, ja mam dodane jako dodatkowy obręb i dodatkową jednostkę ewidencyjną i wtedy mam wszędzie gdzie chce jak działam na dwóch obrębach
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2025-06-06 055902.jpg (41 KiB) Przejrzano 56756 razy
Co do pomysłu o zakładaniu roboty to proponowałem go już kiedyś. Fajnie by było wybrać raz gdzie ma być założony katalog, co ma się składać na nazwę katalogu, w jakiej kolejność i np. żeby się dało tworzyć pod foldery. Napewno kod musiałby nie pozwalać dodawać znaków specjalnych i zamieniać / np na _. My teraz korzystam z prostego programu ,który plik tekstowy zamienia na folder i w tym folderze są tworzone pod foldery o takich samych nazwach przez co mamy taką samą strukturę w każdej pracy.
Można też inaczej. Zakładam robotę i w katalogu roboty zakładam potrzebną mi strukturę katalogów i podkatalogów, tabele jaki potrzebuję. Następnie zapisuję kopię takiego projektu. Tworząc nowy projekt zakładam go przez "wczytaj kopię projektu" definiując nazwę projektu w sposób jaki mi pasuje.
W oknie zakładania/edycji pracy:
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2025-06-06 094535.jpg (568.68 KiB) Przejrzano 56736 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Rozumiem, że jednak chodzi Państwu o to by przypisać do jednej pracy więcej niż jedną lokalizację TERYT. Żeby to zrobić należałoby wprowadzić pewne zmiany w aplikacji i w C-GEO również. Przeanalizujemy to i być może się uda.
Pozdrawiam Jurek B.
Grześ dodał w menu Opcje możliwość zdefiniowania lokalizacji, a także włączenia zapisu dokumentów pracy do wskazanego folderu. Na razie jest to dostępne w testowej wersji GeoOrganizera. Będzie dostępne w oficjalnej aktualizacji GO i także w czerwcowej aktualizacji C-GEO z modułem e-operatu.pomiar pisze: ↑06 cze 2025, 06:08 Co do pomysłu o zakładaniu roboty to proponowałem go już kiedyś. Fajnie by było wybrać raz gdzie ma być założony katalog, co ma się składać na nazwę katalogu, w jakiej kolejność i np. żeby się dało tworzyć pod foldery. Napewno kod musiałby nie pozwalać dodawać znaków specjalnych i zamieniać / np na _. My teraz korzystam z prostego programu ,który plik tekstowy zamienia na folder i w tym folderze są tworzone pod foldery o takich samych nazwach przez co mamy taką samą strukturę w każdej pracy.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2025-06-06 165348.jpg (526.69 KiB) Przejrzano 56699 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Kiedy będzie nowa wersja GO ? Zmiany są w wersji testowej
Bardzo to jest wygodne, pozwala na uporządkowanie dokumentów. Przydałaby się możliwość tworzenia podkatalogu "Numer/oznaczenie" lub "Numer/oznaczenie+ Id roboty"
A jest możliwość ,żeby tworzyło się kilka folderów w tym jednym zakładanym folderze, a nie tak jak teraz że są to kolejne pod foldery.
Druga sprawa jest opcja wyboru nazwy tworzonego folderu np chciałbym żeby folder nazywał się id zgłoszenie spacja obręb spacja ulica
Druga sprawa jest opcja wyboru nazwy tworzonego folderu np chciałbym żeby folder nazywał się id zgłoszenie spacja obręb spacja ulica
obecnie jest tylko Id roboty =id zgłoszenia brakuje możliwości zakładania katalogu zgodnie z numerem/oznaczeniem (druga kolumna) wg. mne bardzo tego brakujeBardzo to jest wygodne, pozwala na uporządkowanie dokumentów. Przydałaby się możliwość tworzenia podkatalogu "Numer/oznaczenie" lub "Numer/oznaczenie+ Id roboty"
Ok, w testowej instalacji GeoOrganizera (w dziale Do pobrania) jest już możliwe dodanie folderu numer/oznaczenie.
Pozdrawiam Jurek B.
Dziękuję
Umknął mi ten post. W testowej wersji przerobiłem okno do ustawiania ścieżki i dodałem pole "ulica". Dla tego przypadku który Pan opisuje trzeba by ustawić tak:pomiar pisze: ↑10 lis 2025, 06:35 A jest możliwość ,żeby tworzyło się kilka folderów w tym jednym zakładanym folderze, a nie tak jak teraz że są to kolejne pod foldery.
pozdrawiam
grzes
grzes
Bardzo fajna wersja. Niestety zakłada równocześnie dwa katalogi z tym, że jeden pozostaje pusty (ten bez nr działki) a plik zapisywany jest do tego z numerem działki
Zrobiłem poprawkę w wersji testowej. Proszę przetestować jak to teraz działa.
pozdrawiam
grzes
grzes
Sprawdziłem. Jest OK. Dzięki, ta wersja jest chyba idealna.
Strona główna softline