Aplikacja D-Geo v2 dla Android
Re: Aplikacja D-Geo v2 dla Android
Zauważyłem, że aplikacja nie widzi drzew liściastych. Jest szansa na naprawę tego błędu?
Problem w tym, że Android nie obsługuje łuków. Zostało natomiast w wersji testowej wprowadzone doraźne rozwiązanie polegające na eksporcie łuków jako kresek.
Można ewentualnie robić eksport mapy w postaci kafelek zaznaczając opcję Eksportuj Mapę.
Można ewentualnie robić eksport mapy w postaci kafelek zaznaczając opcję Eksportuj Mapę.
pozdrawiam
Damian M.
Damian M.
Problem z eksportem do D-Geo symboli drzew liściastych został już rozwiązany. Proszę pobrać plik testowy cgeo8.exe i podmienić go w głównym folderze C-Geo
pozdrawiam
Damian M.
Damian M.
Po ostatniej aktualizacji, występuje problem w trakcie włączania projektu. Chodzi o to, że wcześniej wyglądało to tak, że wysyłałem projekt z c-geo do d-geo i jak go włączyłem w aplikacji to od razu pojawiał się na mapie. A po tej aktualizacji włącza się jakiś losowy projekt z listy, albo w ogóle nie przyciąga do danego projektu (dzieje się to tylko w trakcie ładowania nowych projektów, stare projekty normalnie przybliża do ostatniego położenia) Jeszcze jak są jakieś punkty to można łatwo odszukać, ale problem się zaczyna jak mamy tylko same linie. Ewentualnie przydałby się przycisk "pokaż wszystko".
hmm, nic nie było zmieniane. Po pobraniu projektu w d-geo, lista projektow jest budowana od nowa i faktycznie moze być tak, ze zaden projekt nie jest wybrany. Wystarczy kliknąc na projekt zeby go wskazac i wtedy mozna otwierac. A jeszcze lepiej otwierać przez przytrzymanie palca na jego nazwie.exceptio pisze: ↑27 lis 2020, 07:22 Po ostatniej aktualizacji, występuje problem w trakcie włączania projektu. Chodzi o to, że wcześniej wyglądało to tak, że wysyłałem projekt z c-geo do d-geo i jak go włączyłem w aplikacji to od razu pojawiał się na mapie. A po tej aktualizacji włącza się jakiś losowy projekt z listy, albo w ogóle nie przyciąga do danego projektu (dzieje się to tylko w trakcie ładowania nowych projektów, stare projekty normalnie przybliża do ostatniego położenia) Jeszcze jak są jakieś punkty to można łatwo odszukać, ale problem się zaczyna jak mamy tylko same linie. Ewentualnie przydałby się przycisk "pokaż wszystko".
Co do projektow bez punktów to proszę podesłac taki plik projektu d-geo (plik o rozszerzeniu .dgeo) na grzes małpa geo.pl, bo coś nie potrafię tego powtorzyć.
pozdrawiam
grzes
grzes
Zacząłem sprawdzać czy znowu występuje ten problem i jak to w życiu bywa - złośliwość rzeczy martwych i już wszystko się poprawnie ładuje. Więc myślę, że mój telefon mógł mieć po prostu gorszy dzień do d-geo.
A tak przy okazji, jest szansa dodać opcję sortowania projektów np. wg nazwy i daty dodania?
A tak przy okazji, jest szansa dodać opcję sortowania projektów np. wg nazwy i daty dodania?
Witam. Zacząłem testować aplikacje już tak na poważnie i pojawiły mi się takie pytania:
1- można dodać opcje wstawiania kwadratu i np obracanie go o kąt, ewentualnie rysowanie pod kątem
2- istnieje możliwość importu dxf lub txt z poziomu androida a nie przez eksport z c geo?
3 - Jest jakaś szansa na zanumerowanie rysowanych obiektów ? Można było by to wykorzystać do robienia szkiców cyfrowych.
Przykład: rysuje w d geo budynek i nadaje wierzchołkom nr od 1 do 4. Eksportuje do c geo i mam narysowany budynek i w tabeli pkt. Następnie importuje do c geo pkt z pomiaru np GNSS i zastępuje pkt przez co mam szkic zrobiony raz w terenie a w momencie importu pkt z pomiaru nie musze rysować go jeszcze raz
1- można dodać opcje wstawiania kwadratu i np obracanie go o kąt, ewentualnie rysowanie pod kątem
2- istnieje możliwość importu dxf lub txt z poziomu androida a nie przez eksport z c geo?
3 - Jest jakaś szansa na zanumerowanie rysowanych obiektów ? Można było by to wykorzystać do robienia szkiców cyfrowych.
Przykład: rysuje w d geo budynek i nadaje wierzchołkom nr od 1 do 4. Eksportuje do c geo i mam narysowany budynek i w tabeli pkt. Następnie importuje do c geo pkt z pomiaru np GNSS i zastępuje pkt przez co mam szkic zrobiony raz w terenie a w momencie importu pkt z pomiaru nie musze rysować go jeszcze raz
ad1 trzeba by pomyslec jak to mądrze ugryźć
ad2 dxf-a raczej nie bedzie - chyba ze jakis uproszczony import. Txt powinno dzialać w zakresie importu punktów (nie wiem czy ta opcja nie działa tylko w płatnej wersji apki)
ad3 to można zrobić.
ad2 dxf-a raczej nie bedzie - chyba ze jakis uproszczony import. Txt powinno dzialać w zakresie importu punktów (nie wiem czy ta opcja nie działa tylko w płatnej wersji apki)
ad3 to można zrobić.
pozdrawiam
grzes
grzes
Dzień dobry.
Przy eksporcie projektu do mapy wektorowej (bez kafli) nie eksportują się wypełnienia obiektów. Czy jest celowe działanie czy ograniczenie bezpłatnej wersji?
Pozdrawiam
Michał
Przy eksporcie projektu do mapy wektorowej (bez kafli) nie eksportują się wypełnienia obiektów. Czy jest celowe działanie czy ograniczenie bezpłatnej wersji?
Pozdrawiam
Michał
Dzień dobry.
Czy byłaby możliwość zmiany sposobu wyświetlania łuków w programie. Wiem, że aplikacja ich nie obsługuje, ale w tym momencie CGEO zamienia łuki na łamane składające się z 3 punktów co czasami sprawia problemy jak na załączonym zrzucie. Może dało by się wprowadzić opcję, że długie łuki zamieniane są na krzywe w większej ilości wierzchołków (może oprzeć to o parametr strzałki?).
Pozdrawiam
Michał
Czy byłaby możliwość zmiany sposobu wyświetlania łuków w programie. Wiem, że aplikacja ich nie obsługuje, ale w tym momencie CGEO zamienia łuki na łamane składające się z 3 punktów co czasami sprawia problemy jak na załączonym zrzucie. Może dało by się wprowadzić opcję, że długie łuki zamieniane są na krzywe w większej ilości wierzchołków (może oprzeć to o parametr strzałki?).
Pozdrawiam
Michał
- Załączniki
-
- Screenshot_20240911_123639_com.m6.droidgeo2 (2).jpg (36.74 KiB) Przejrzano 1215 razy
Pozmieniałem eksport do D-Geo łuków (i okręgów) w wersji testowej C-Geo - proszę sprawdzić jak to teraz wygląda.kouczan pisze: ↑11 wrz 2024, 12:39 Dzień dobry.
Pozdrawiam
Michał
Będę wdzięczny za potwierdzenie czy pomogło.
pozdrawiam
grzes
grzes
Czy była by możliwość, po pobraniu działki z ULDL, włączyć jej punkty załamania (W C-Geo punkty ukryte z @). Można by było pobrać sobie współrzędne i np. wyeksportować do programu GNSS.
Prosiłbym także o wyszukiwanie działki po nazwie obrębu + nr działki, aktualnie jest tylko po ID.
Bardzo przyjemna aplikacja.
Prosiłbym także o wyszukiwanie działki po nazwie obrębu + nr działki, aktualnie jest tylko po ID.
Z dodawaniem funkcjonalności będzie trochę problem. Od 2-3 lat nie dotykałem tego projektu, a to jednak inna bajka niż pisanie na PC i ciężko się wciągnąć. Ale proszę doprecyzować o co chodzi z tymi punktami z ULDK? Żeby punkty załamania działki zapisywały się do tabeli punktów w D-Geo?MarekOtt pisze: ↑04 paź 2024, 10:11 Czy była by możliwość, po pobraniu działki z ULDL, włączyć jej punkty załamania (W C-Geo punkty ukryte z @). Można by było pobrać sobie współrzędne i np. wyeksportować do programu GNSS.
ULDK nie da się chyba wywołać przez podanie nazwy obrębu.
pozdrawiam
grzes
grzes
Tak, o to chodzi by punkty załamania działki (ściągniętej przez ULDK), można było zaczytać XY, wiec najlepiej jakby wędrowały do tabeli XY, np. z @...grzes pisze: ↑04 paź 2024, 18:11Z dodawaniem funkcjonalności będzie trochę problem. Od 2-3 lat nie dotykałem tego projektu, a to jednak inna bajka niż pisanie na PC i ciężko się wciągnąć. Ale proszę doprecyzować o co chodzi z tymi punktami z ULDK? Żeby punkty załamania działki zapisywały się do tabeli punktów w D-Geo?MarekOtt pisze: ↑04 paź 2024, 10:11 Czy była by możliwość, po pobraniu działki z ULDL, włączyć jej punkty załamania (W C-Geo punkty ukryte z @). Można by było pobrać sobie współrzędne i np. wyeksportować do programu GNSS.
ULDK nie da się chyba wywołać przez podanie nazwy obrębu.
Co do wyszukiwania, w C-Geo jest wyszukiwarka po obrębie i numerze działki, ale być może to nie działa przez ULDK.
Spróbuję dodać te punkty. Tak z ciekawości dopytam: jak już taki punkt będzie w tabeli w D-Geo, to da się go udostępnić bezpośrednio do programu GNSS?MarekOtt pisze: ↑04 paź 2024, 10:11 Tak, o to chodzi by punkty załamania działki (ściągniętej przez ULDK), można było zaczytać XY, wiec najlepiej jakby wędrowały do tabeli XY, np. z @...
Co do wyszukiwania, w C-Geo jest wyszukiwarka po obrębie i numerze działki, ale być może to nie działa przez ULDK.
pozdrawiam
grzes
grzes
Wrzuciłem aktualizację z opcją zapisu punktów po pobraniu dzialki z ULDK (zapis punktów można wyłączyć w ustawieniach apki). Punkty zapisują się z numerem w postaci _xx.
pozdrawiam
grzes
grzes