transformacja mapy -straciłem całą mapę!!
transformacja mapy -straciłem całą mapę!!
witam, mam następujący problem.
robiąc transformację mapy w zakładce standardowe wpisałem dane punktu w układzie 2000, następnie w zakładce "Między Układami" wprowadziłem nieprawidłowy południk, w wyniku czego wszystkie dotychczasowe punkty w tabeli (w ukł. 65) zmieniły się na x= 5,59E+20 y=1,05E+21 a punkt transformowany x=5694099210792,58 y=10096843142617,60 i jako jedyny wyświetla się na mapie. reszta zniknęła. najgorsze jest to że miałem tam już gotową mapę a funkcja cofnij nie działa pokazując komunikat " Cannot perform this operation on a closed dataset".
Mam takie pytanie, czy jest szansa odzyskać tą mapę w jakikolwiek sposób?
dodam że nie wyłączyłem jeszcze c-geo.
w załączniku dodaję log z błędu
robiąc transformację mapy w zakładce standardowe wpisałem dane punktu w układzie 2000, następnie w zakładce "Między Układami" wprowadziłem nieprawidłowy południk, w wyniku czego wszystkie dotychczasowe punkty w tabeli (w ukł. 65) zmieniły się na x= 5,59E+20 y=1,05E+21 a punkt transformowany x=5694099210792,58 y=10096843142617,60 i jako jedyny wyświetla się na mapie. reszta zniknęła. najgorsze jest to że miałem tam już gotową mapę a funkcja cofnij nie działa pokazując komunikat " Cannot perform this operation on a closed dataset".
Mam takie pytanie, czy jest szansa odzyskać tą mapę w jakikolwiek sposób?
dodam że nie wyłączyłem jeszcze c-geo.
w załączniku dodaję log z błędu
- Załączniki
-
- szczegóły błędu.rar
- log
- (4.4 KiB) Pobrany 61 razy
dziękuję za tak szybką odpowiedź
oto projekt
oto projekt
- Załączniki
-
- gm. Szczaniec.rar
- projekt cgp zpakowany rar-em
- (71.59 KiB) Pobrany 90 razy
z ciekawości, zrobiłem jeszcze raz taki teścik wprowadzając już prawidłowy południk tj. 15, dopisując do istniejących punktów w tabeli (w ukł.65) dwa punkty w ukł. 2000. Po przeprowadzeniu transformacji punkty te zmieniły się na ukł. 65 prawidłowo, aczkolwiek istniejące wcześniej znów mają błąd.
do Jurek B. -jestem z lubuskiego także u mnie to będzie 15
do Jurek B. -jestem z lubuskiego także u mnie to będzie 15
Ok - ale tam w transformacji mapy należy albo podać punkty dostosowania w obu układach, albo wykonać transformację międzyukładową wybierając układy do transformacji. Nie można jednocześnie wykonywać dwóch rodzajów transformacji - Helmerta i "przeliczeniowej". Podejrzewam że dlatego jest tu problem. Sam nieprawidłowy południk nie popsuł tu nic.
Jednak samej mapy nie jestem w stanie niestety odtworzyć.
C-GEO ma zabezpieczenie na wielkość współrzędnych - te wyliczone są już ignorowane podczas dalszych obliczeń - dlatego nic z nimi już nie mogę zrobić.
Mam jeden pomysł który może jednak Panu się uda wykonać.
1. Usunąć ten jeden punkt który ma inne współrzędne od pozostałych
2. w menu Tabela wybrać Translacja - dla całej mapy, wprowadzić dla X i Y współczynnik : 1 000 000 000 000 i wykonać dzielenie "/"
3. Na mapie wyświetlić całość mapy.
4. W Transformacji mapy w zakładce Standardowa podać współrzędne dwóch punktów - w układzie pierwotnym np. 1 i 2 a we wtórnym - ich współrzędne w układzie 65 - może je Pan gdzieś ma zapisane.
Może to odtworzy pierwotną mapę - ale nie dam głowy za dokładności takiej transformacji
Jednak samej mapy nie jestem w stanie niestety odtworzyć.
C-GEO ma zabezpieczenie na wielkość współrzędnych - te wyliczone są już ignorowane podczas dalszych obliczeń - dlatego nic z nimi już nie mogę zrobić.
Mam jeden pomysł który może jednak Panu się uda wykonać.
1. Usunąć ten jeden punkt który ma inne współrzędne od pozostałych
2. w menu Tabela wybrać Translacja - dla całej mapy, wprowadzić dla X i Y współczynnik : 1 000 000 000 000 i wykonać dzielenie "/"
3. Na mapie wyświetlić całość mapy.
4. W Transformacji mapy w zakładce Standardowa podać współrzędne dwóch punktów - w układzie pierwotnym np. 1 i 2 a we wtórnym - ich współrzędne w układzie 65 - może je Pan gdzieś ma zapisane.
Może to odtworzy pierwotną mapę - ale nie dam głowy za dokładności takiej transformacji
Pozdrawiam Jurek B.
właśnie nie mam punktów jednocześnie w dwóch układach.
ale dziękuję za dobre chęci.
porządna z Was firma panie Jurek
a tak przy okazji, czy transformacja współrzędnych bez podawania wsp. pierwotnych i wtórnych jedynie południka układu 2000 i strefy 65 jest błędna bądź mało dokładna?
bo na pewno wygodne by było takie rozwiązanie.
ale dziękuję za dobre chęci.
porządna z Was firma panie Jurek
a tak przy okazji, czy transformacja współrzędnych bez podawania wsp. pierwotnych i wtórnych jedynie południka układu 2000 i strefy 65 jest błędna bądź mało dokładna?
bo na pewno wygodne by było takie rozwiązanie.
Dzięki za uznanie, ale wolałbym faktycznie pomóc niż tylko chcieć dobrze
Co do współrzędnych to zobaczyłem teraz że jest tam jakiś raport z obliczeń tachimetrii chyba i tam są współrzędne - może to wykorzystać.
Co do samej transformacji mapy między układami to jak najbardziej warto z niej korzystać ale właśnie w taki sposób jak pisałem wcześniej:
w transformacji mapy należy albo podać punkty dostosowania w obu układach, albo wykonać transformację międzyukładową wybierając układy do transformacji. Nie można jednocześnie wykonywać dwóch rodzajów transformacji - Helmerta i "przeliczeniowej".
Co do współrzędnych to zobaczyłem teraz że jest tam jakiś raport z obliczeń tachimetrii chyba i tam są współrzędne - może to wykorzystać.
Co do samej transformacji mapy między układami to jak najbardziej warto z niej korzystać ale właśnie w taki sposób jak pisałem wcześniej:
w transformacji mapy należy albo podać punkty dostosowania w obu układach, albo wykonać transformację międzyukładową wybierając układy do transformacji. Nie można jednocześnie wykonywać dwóch rodzajów transformacji - Helmerta i "przeliczeniowej".
Pozdrawiam Jurek B.
mapę odtwarzam dosyć sprawnie za ok. godz. będzie gotowa -dziękuję za troskę.
zastanawiam się jednak nad tą transformacją.
mnie nie interesuje transf. mapy a jedynie transf. współrzędnych bez podawania wsp. pierwotnych i wtórnych tj. międzyukładowa.
By odbywało się to szybko i sprawnie w jednym oknie.
I np. w oknie takim jak "transf. mapy" w zakładce "między układami"
oprócz wyboru układów byłby wybór konkretnych punktów do transf.
+ możliwość dodawania np. przedrostka
ale teraz temat nadaje się do działu propozycje zmian a nie tutaj.
Zabieram się za mapkę
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
zastanawiam się jednak nad tą transformacją.
mnie nie interesuje transf. mapy a jedynie transf. współrzędnych bez podawania wsp. pierwotnych i wtórnych tj. międzyukładowa.
By odbywało się to szybko i sprawnie w jednym oknie.
I np. w oknie takim jak "transf. mapy" w zakładce "między układami"
oprócz wyboru układów byłby wybór konkretnych punktów do transf.
+ możliwość dodawania np. przedrostka
ale teraz temat nadaje się do działu propozycje zmian a nie tutaj.
Zabieram się za mapkę
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
Tego jednak nie chcielibyśmy robić, aby nie było takich problemów jakie miał Pan właśnie - z zasady transformacja mapy w menu Mapa powinna dotyczyć mapy. Natomiast transformacja międzyukładowa samych wybranych punktów jest dostępna w menu Obliczenia-Transformacje i tam ikonka "65/92" - tam są do wyboru do transformacji różne układy współrzędnych.
Pozdrawiam Jurek B.