Raport GPS
Raport GPS
Witam
Chciałbym poddać pod rozważenie zmianę polegającą na możliwości tworzenia raportów z pomiaru GPS RTK bezpośrednio z poziomu C-geo.
Teraz musimy korzystać z programików do raportowania. W przypadku Topcona jest to mały programik udostępniany przez dystrybutora.
Zazwyczaj działanie programów do raportowania ogranicza się do wyłuskania z plików roboty danych obserwacyjnych i dokonanie transformacji na odwzorowanie lub po lokalizacji oraz wydrukowanie parametrów pomiaru, które znajdują się w pliku *.job, czy *.tsj.
Chciałbym aby taka funkcjonalność była w C-geo. Wierzę, że dla fachowców to pikuś
Chciałbym poddać pod rozważenie zmianę polegającą na możliwości tworzenia raportów z pomiaru GPS RTK bezpośrednio z poziomu C-geo.
Teraz musimy korzystać z programików do raportowania. W przypadku Topcona jest to mały programik udostępniany przez dystrybutora.
Zazwyczaj działanie programów do raportowania ogranicza się do wyłuskania z plików roboty danych obserwacyjnych i dokonanie transformacji na odwzorowanie lub po lokalizacji oraz wydrukowanie parametrów pomiaru, które znajdują się w pliku *.job, czy *.tsj.
Chciałbym aby taka funkcjonalność była w C-geo. Wierzę, że dla fachowców to pikuś
Have a nice day
Re: Raport GPS
Tez byłbym zainteresowany taką możliwością.
To byłaby fajna funkcja. Jestem za.
Potrzebne bedą przykłady plików z instrumentow i przyklady wygenerowanych z nich raportow.
pozdrawiam
grzes
grzes
Ja na chwilę obecną korzystam z tego: http://www.impexgeo.pl/generator.php
wybierając "Trimble, Survey Controller" gdyz taki rejestrator posiadam.
Gdzieś jest podobno projekt albo już instrukcja w której zapisane jest co powinien taki raport zawierać. Myślę, że warto do tego sięgnąć.
Na maila prześlę pliki jxl z gpsa. Fajnie byłoby gdyby z takiego pliku (jxl) dałoby się jednocześnie zaimportować współrzędne mierzonych punktów do tabeli Cgeo bez konieczności generowania oddzielnego pliku z wykazem.
wybierając "Trimble, Survey Controller" gdyz taki rejestrator posiadam.
Gdzieś jest podobno projekt albo już instrukcja w której zapisane jest co powinien taki raport zawierać. Myślę, że warto do tego sięgnąć.
Na maila prześlę pliki jxl z gpsa. Fajnie byłoby gdyby z takiego pliku (jxl) dałoby się jednocześnie zaimportować współrzędne mierzonych punktów do tabeli Cgeo bez konieczności generowania oddzielnego pliku z wykazem.
Pozdrawiam
WYTYCZNE TECHNICZNE G-1.12
Pomiary satelitarne oparte na systemie precyzyjnego pozycjonowania ASGEUPOS
(Projekt z dnia 1.03.2008 r. z poprawkami)
Z tego generatora http://www.impexgeo.pl/generator.php brakuje uśrednienia punktów mierzonych wielokrotnie (np. punkty kontrolne, graniczniki itp.)
W oprogramowaniu dostarczonym przez IMPEXGEO jest tak:
Pomiary satelitarne oparte na systemie precyzyjnego pozycjonowania ASGEUPOS
(Projekt z dnia 1.03.2008 r. z poprawkami)
Z tego generatora http://www.impexgeo.pl/generator.php brakuje uśrednienia punktów mierzonych wielokrotnie (np. punkty kontrolne, graniczniki itp.)
W oprogramowaniu dostarczonym przez IMPEXGEO jest tak:
- Załączniki
-
- raport.jpeg (66.63 KiB) Przejrzano 11807 razy
To skrypt z którego ja korzystam. Akurat go eksportuje bezpośrednio z programu Trimble Surver. Z tego co sprawdzałem mieści się w nim wszystko co powinno być w/g projektu instrukcji G.1.12, a nawet jest tam parę informacji za dużo .
Dołączyłem plik jpg, bo niestety htm jest zablokowany
Dołączyłem plik jpg, bo niestety htm jest zablokowany
- Załączniki
-
- skrypt.JPG (188.1 KiB) Przejrzano 11801 razy
Czy coś już wiadomo w sprawie możliwości generowania raportów GPS. Moje pliki mają rozszerzenie .rw5 czy i z nich będzie możliwość tworzenia raportu?
Woow, nie wiedziałem, że ten temat już się ciągnie od 2010 roku
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Tak, temat trochę się przeleżał, ale może to i dobrze.
Teraz realizujemy to w połączeniu z elektronicznym operatem i obsługą różnych sprzętów pomiarowych (klasycznych i GPS) tak by na grudzień mieć kompletne rozwiązanie.
Teraz realizujemy to w połączeniu z elektronicznym operatem i obsługą różnych sprzętów pomiarowych (klasycznych i GPS) tak by na grudzień mieć kompletne rozwiązanie.
Pozdrawiam Jurek B.
A czy można by było dowiedzieć się czegoś więcej w sprawie "elektronicznego operatu" i etapu prac nad raportowaniem pomiarów gps w C-Geo?
Elektroniczny operat będzie spełniał wymagania rozporządzenia o standardach w integracji z danymi i wynikami w C-GEO.
Raporty w C-GEO są zaprojektowane i programista zacznie je kodować od września.
Więcej informacji niestety nie mogę teraz udzielić.
Raporty w C-GEO są zaprojektowane i programista zacznie je kodować od września.
Więcej informacji niestety nie mogę teraz udzielić.
Pozdrawiam Jurek B.
Czy coś już wiadomo w sprawie możliwości generowania raportów GPS w C-GEO dla plików rw5 ?
Ciągle czeka na zakończenie prac - zawsze jest coś innego co wyprzedza ten temat u nas - koledzy programiści trochę nie wierzą, że to jest potrzebne i odkładają na później.
Pozdrawiam Jurek B.
Ruszyło się coś w tym temacie ?
Tak, od 2014 roku jest odpowiedni moduł do C-GEO - tu więcej info o nimrogas15 pisze:Ruszyło się coś w tym temacie ?
Pozdrawiam Jurek B.