DXF
DXF
Mam kawałek mapy z ośrodka w formacie DXF i w przeglądarce plików dxf/dwg wygląda to tak:
Czy nie zaznaczam jakichś opcji przy importcie, czy może program tego nie dźwiga i tak po prostu jest, czy może to wina formatu i lepszy byłby DWG? A może da się to dopracować i wprowadzić poprawki w aktualizacji?
Plik do testów mogę przesłać...
EDIT: poszło na <jb@xgeo.pl>
natomiast po imporcie do Cgeo tak:
Dlaczego linie przerywane importują się jako ciagłe?, napisy nie są kursywą i nie zachowują koloru oryginału (chodzi np o opis eN, rzędne przewodów)?, symbol trawy i kierunku linii nap. jest żółty podczas gdy na oryginale jest biały?Czy nie zaznaczam jakichś opcji przy importcie, czy może program tego nie dźwiga i tak po prostu jest, czy może to wina formatu i lepszy byłby DWG? A może da się to dopracować i wprowadzić poprawki w aktualizacji?
Plik do testów mogę przesłać...
EDIT: poszło na <jb@xgeo.pl>
Ostatnio zmieniony 15 cze 2012, 12:36 przez marioo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Re: DXF
witam,
ja z takimi dxf-ami z ośrodka walczę już kilka lat. Importuje takiego dxf-a i zaczyna się droga przez mękę...
Z wcześniej założonego projektu importuje odpowiednio przez siebie przygotowane warstwy do "obrabianego" dxf-a (granice, użytki, budynki, odpowiednia linia, kolor, grubość)
i "kopiuj warstwę" na wybraną warstwę. Błagam o usprawnienie tego procederu
Z chęcią prześlę dxf-y do analizy przez softline, może uda się coś w tym temacie zrobić..
chyba że jest jakieś wyjście o którym nie wiem, a ja niepotrzebnie komplikuje sprawę. pozdrawiam.
ja z takimi dxf-ami z ośrodka walczę już kilka lat. Importuje takiego dxf-a i zaczyna się droga przez mękę...
Z wcześniej założonego projektu importuje odpowiednio przez siebie przygotowane warstwy do "obrabianego" dxf-a (granice, użytki, budynki, odpowiednia linia, kolor, grubość)
i "kopiuj warstwę" na wybraną warstwę. Błagam o usprawnienie tego procederu

Z chęcią prześlę dxf-y do analizy przez softline, może uda się coś w tym temacie zrobić..
chyba że jest jakieś wyjście o którym nie wiem, a ja niepotrzebnie komplikuje sprawę. pozdrawiam.
Zamiast kopiować warstwy proszę sobie zrobić szablon pod dxfy z ośrodka.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- ____
Też o tym wspominałem juz niejednokorotnie i nic.Ja mam opracowany jakiś tam szablon(dodam go i jeśli ktoś chce może sprawdzić czy u niego coś pomaga). Tylko należy pamiętać że po imporcie przez szablon należy w legendzie wybrac opcje na folderze Warstwy "Ustaw obiektom domyślny styl linii" i niestety u mnie nie importują się kropki od wysokości czy od środka dzrzew pomierzonych. Fajnie by bylo mieć taki kompletnie opracowany szablon bo to co ja mam to pewnie tylko skrawek wszystkiego
Aha no i standardowo trzeba zmienić czcinkę na kursywa w całej mapie.

- Załączniki
-
- 8.SZ
- szablon
- (61.93 KiB) Pobrany 217 razy
Ostatnio zmieniony 15 cze 2012, 11:39 przez bartek1122, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ____
Przy okazji tematu miałem ostatnio dwa przypadki, że nie mogłem zaimportować pliku dwg. W załączniku jeden z plików.
Kropki, kropki i jeszcze raz kropki. To samo dzieje się u mnie.bartek1122 pisze:... i niestety u mnie nie importują się kropki od wysokości czy od środka dzrzew pomierzonych...
pliki wyslane na <jb@xgeo.pl>
Pozdrawiam
Szablon - rozwiązanie tymczasowe, które pozwala poprawić nieco wygląd mapy, ale warto popracować nad naprawą importu szczególnie jeśli chodzi o kursywę i kropki, których brak jest bardzo uciążliwy.
Nie ukrywam, że będę czekał na aktualizację po której wszystko będzie chodziło aż miło. Mam nadzieję, że ekipa Cgeo nad tym pracuje
Nie ukrywam, że będę czekał na aktualizację po której wszystko będzie chodziło aż miło. Mam nadzieję, że ekipa Cgeo nad tym pracuje

Pozdrawiam
-
- ____
Sprawdziłem na szybko i u mnie nic się nie zmieniło. Poczekam na wersję oficjalną lub niech inne osoby też sprawdzą bo może robię coś nie tak 

Na razie chyba wersja testowa jest stara (przynajmniej jej rozmiar jest taki jak w podwersji 5.10).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Wersja testowa jest aktualna i zawiera zmiany, o których tu pisaliśmy. Do poprawnego importu (kolory i typy linii) jest też potrzebna mapa założona z użyciem szablonu turbo-mapa.sz. W razie potrzeby proszę o maila lub tel. do mnie.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- ____
Tak też miałem zrobione
Poczekam na opinie innych niech przetestują 

-
- ____
Załżyłem nowy projekt i tabele z nowym szablonem turbo-mapa.sz, który pan zamieścił do testów i po imporcia pliku dwg z ośrodka nie importowały się ani kropki ani kolory i typy linii nie były poprawne. Widziałem, że w liście warstw z waszego szablonu jest tylko 207 warstw a z tego co wiem jest ich duzo więcej i może to dlatego? Ale mimo wszystko kropek nie było
Chyba, że trzeba wybrać opcje import dxf stara wersja?

Zgaduję w ciemno, ale co do kropek to ma Pan włączone wyświetlanie punktów bez numeru (i w sumie bez kodu) ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- ____
Niestety nie
Po imporcie żaden punkt z tabeli nie ma kodu wsp ani żadnego innego kodu nawet jeżeli włącze pokaż punkty ukryte.

No to akurat było oczywiste (tak działa "nowy" import), ale czy ma Pan ustawione na mapie wyświetlanie wszystkich punktów ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- ____
Tak mam juz to sprawdzałem 

Dla potrzeb testu importu punktów narysowałem w autocadzie cosik takiego:
Następnie dokonałem importu do C-GEO i otrzymałem:
Czyli import kropek jest ok.Pozdrawiam Rafał Kocierz
Sprawdziłem wersję testową i kropki są, ale kursywa dla napisów nadal nie działa. Szablon w moim przypadku nie zmienia kolorów na odpowiednie ale to kwestia ustawienia go pod swój ośrodek...
...chociaż wolałbym żeby działało bez potrzeby korzystania z szablonów.
...chociaż wolałbym żeby działało bez potrzeby korzystania z szablonów.

Pozdrawiam
Kursywę robimy, co do kolorów to w samym DXF są one bez sensu i bez zgodności z instrukcją. Dla części warstw nadaliśmy właściwe kolory, ale nie wiem czy jest sens - skoro z ośrodka wydają DXF z takimi kolorami - może Turbomapa ustanawia nowe standardy? 

Pozdrawiam Jurek B.