zmiana stylu linii po aktualizacji 29-03-2013

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Dorota_IM
__
__

zmiana stylu linii po aktualizacji 29-03-2013

Post autor: Dorota_IM »

po ostatniej aktualizacji czyli 29-03-2013 nie mogę zmienić stylu linii na mapie. Dodam, ze nie tworzyłam nowej mamy lecz pracuję na importowanej z dwg. Przy próbie zmiany stylu linii program się zawiesza.
Jak zakładać nowe projekty w momencie, gdy chcę importować mapę z innego formatu (dwg i dgn). Na takich mapach style linii nie dają się zmienić
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Re: zmiana stylu linii po aktualizacji 29-03-2013

Post autor: Jurek B. »

Ostatnia aktualizacja nie zmieniła zasad importu i pracy na mapach z dxf/dwg. Tu zawsze było tak, że obiekty mogą mieć swój własny styl (jeśli przy imporcie nie zaznaczona jest opcja - "Zapisz styl warstw do obiektów"), wtedy zmienić styl linii można indywidualnie dla każdego obiektu, lub poprzez legendę - prawy klawisz myszki na warstwie i opcja "Ustaw obiektom domyślny styl linii".
Jeśli zawiesza się program przy próbie zmiany stylu linii, to w którym momencie? Czy przy próbie zmiany w oknie warstw/legendzie? Czy w oknie zmiany indywidualnie dla wybranego obiektu? Bez tej mapy raczej trudno będzie pomóc tylko na podstawie opisu na forum, zalecam kontakt mailowy z nami.
Pozdrawiam Jurek B.
geobar
____
____

Post autor: geobar »

Potwierdzam, że program się zawiesza.
zarówno przy próbie zmiany w oknie warstw/legendzie, a także w oknie zmiany indywidualnie dla wybranego obiektu.
bartek1122
____
____

Post autor: bartek1122 »

Również potwierdzam i przy okazji zapytam się co z kolorami warstw bo u mnie wszystkie mają kolor czarny?
mypal
___
___

Post autor: mypal »

U mnie jest możliwość zmiany stylu linii w każdym miejscu i nie powoduję to zawieszania programu.
Sprawdzane na starych projektach i przy kodach k-1 98.
Pozdrawiam
mypal
piotrt
____
____

Post autor: piotrt »

geobar pisze:Potwierdzam, że program się zawiesza.
zarówno przy próbie zmiany w oknie warstw/legendzie, a także w oknie zmiany indywidualnie dla wybranego obiektu.
Tak ,niestety-nie można zmienić stylu linii ( pod ikonką warstwy) i nie jest to żart prima aprilisowy...
piotrt
____
____

Nie działa zmiana stylu linii przy kodach "K1 1998" jak również nowych kodach "mapy zasadniczej", przy starych projektach i przy nowozałożonych.Nie pomaga naprawa bazy :(
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Nie działa zmiana stylu linii przy kodach "K1 1998" jak również nowych kodach "mapy zasadniczej", przy starych projektach i przy nowozałożonych.Nie pomaga naprawa bazy
Gdy korzysta się z okna edytora obiektów (dawne okno z ikonką K1), wówczas nowe obiekty uzyskują swój własny styl linii, dlatego nie "reagują" na zmianę stylu linii dla warstw. Jest to spowodowane też tym, że na jednej warstwie mogą być umieszczane różne typy obiektów, o różnych stylach linii. Np. na warstwie GES_PrzewodElektroenergetyczny - mogą być umieszczone przewody niskiego, średniego i wysokiego napięcia - każdy o innym kształcie linii.
Identycze zasady obowiązywały podczas pracy z poprzednimi wersjami C-GEO, gdy korzystało się z okna K1 i szablonu K1_98, oczywiście zapewne mało kto stosował te narzędzia.
Jeżeli ktoś nie chce pracować w taki sposób, powinien założyć nową mapę bez szablonu, nie korzystać z edytora mapy zasadniczej, ale korzystając z katalogu znaków z rozporządzenia, "ręcznie" rysować obiekty na samodzielnie definiowanych warstwach.
Dla odważnych, do spróbowania - proszę najpierw zmienić styl linii dla jednej z warstw, potem kliknąć prawym klawiszem myszki w oknie Legendy na tej warstwie i wybrać opcję "Ustaw obiektom domyślny styl linii" -
Pozdrawiam Jurek B.
geobar
____
____

Post autor: geobar »

Najbardziej to mi zależy aby program się nie zawieszał.n Gdyż wtedy muszę zamykać proces, gdyz program nie reaguje.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Co do zawieszania - musimy to zobaczyć online - nie ma sensu pisać o tym na forum bo tak nie pomożemy - więc proszę ok kontakt tel.
Pozdrawiam Jurek B.
piotrt
____
____

Założyłem nowy projekt,nie ustaliłem szablonu, jedynie wybrałem zestaw kodów "mapa zasadnicza". Po wczytaniu punktów z innego projektu otwarłem mapę i niestety przy próbie zdefiniowania linii program się zawiesza z komunikatem: Access violation at address 00403829 in module 'cgeo8.exe'. Write of address 0C2B1020. Co robię nie tak?
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team

Post autor: Wojtek P. »

Witam

Plik z załącznika należy rozpakować i przekopiować wszystkie pliki do katalogu ..../BIN (zastąpić istniejące)

Uwaga! Jeżeli mają Państwo własne zdefiniowane symbole, typy linii, należy przed zastąpieniem plików zachować ich kopie
Załączniki
BIN.zip
(54.91 KiB) Pobrany 196 razy
-To serve and protect-
piotrt
____
____

Dziękuję-po rozpakowaniu załączonego pliku BIN program działa -można edytować style linii. Piotr
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Super, niestety nie udało się tego problemu wykryć u nas wcześniej, gdyż pełna instalacja programu zawiera wszystkie pliki, a w aktualizacji już ich nie ma standardowo.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
ariel0-0
______
______
Kontakt:

Post autor: ariel0-0 »

coś się stało z kodami K1-98 dotychczasowe np. SCH i BGT mają niewłaściwe symbole.
Have a nice day
janek
______
______

Post autor: janek »

Czy zmiana z 02.04 zawiera wszystkie zmiany czy też trzeba wcześniej pobrać aktualizację z 29.03 ?
Janek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Tak, nowa aktualizacja zawsze ma poprzednie zmiany.
Co do tych symboli dla kodów np. SCH, BGT - to są to kody które "normalnie" nie mają symboli, lecz są obiektami liniowymi.
Za godzinę, podrzucimy tu pliki tych starych instrukcji, które będą miały tam "wyczyszczone" wpisy symboli gdzie są one niepotrzebne.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team

Post autor: Wojtek P. »

Witam
Poprawione. Usunięte zbędne symbole dla punktów instrukcji K1-98 i 95. (Okno-Kody)
Pliki z archiwum proszę rozpakować i skopiować do katalogu ../BIN (zastąpić istniejące)
Załączniki
BIN.zip
(32.11 KiB) Pobrany 164 razy
-To serve and protect-
ODPOWIEDZ