Export do dwg , dxf
Export do dwg , dxf
Dzień dobry
Po wybraniu szablonu "mapa zasadnicza" i exporcie rysunku w formacie dwg lub dxf w programach cadowskich brak symbolu bramy i furtki.Jak zmienić ustawienia exportu by symbole były widoczne?
piotrt
Po wybraniu szablonu "mapa zasadnicza" i exporcie rysunku w formacie dwg lub dxf w programach cadowskich brak symbolu bramy i furtki.Jak zmienić ustawienia exportu by symbole były widoczne?
piotrt
Re: Export do dwg , dxf
co się dzieje z exportem do dxf? okropnie się krzaczy. Na dwóch przypadkowych projektach mam to samo. Najnowsza wersja testowa.
Have a nice day
Ponawiam pytanie do Softline: dlaczego po eksporcie do dwg lub dxf brak symboli widocznych w c-geo ( m.in. bramy,furtki,ogrodzenia, komór podziemnych a nawet siatki krzyży)? Ponadto linie przerywane są eksportowane jako ciągłe np.przy skarpach nieumocnionych...Często przy eksporcie program sie zawiesza!
I jeszcze jedno- przy eksporcie do dwg lub dxf program wysyła komunikat: "eksportowana warstwa ma długość ponad 30 znaków-Autocad nie przyjmie danych" i tu następuje nazwa warstwy.Warstwę o tak długiej nazwie program nadaje sam
Wersja testowa jak sama nazwa wskazuje jest testowa, nie wszystko w niej musi działać jak w wersji oficjalnej. W obecnej chwili trwają prace przy eksportach do DXF/DWG.co się dzieje z exportem do dxf? okropnie się krzaczy. Na dwóch przypadkowych projektach mam to samo. Najnowsza wersja testowa.
Nazwy warstw w C-GEO nie są tworzone z myślą o eksporcie do AutoCAD, lecz w celu umożliwienia opracowania mapy zgodnie z rozporządzeniem o mapie zasadniczej. Jeśli chce Pan wyeksportować mapę do ACAD - proszę w oknie eksportu do DXF skrócić nazwę warstwy w kolumnie Warstwa AutoCAD. To użytkownik obsługuje program, a nie program rządzi użytkownikiem. O ograniczenia długości nazw warstw trzeba się pytać autorów AutoCAD - jeśli nie będziemy ostrzegać o ograniczeniach ACAD'a, ktoś kto ich nie zna - nie wyeksportuje poprawnie pliku do ACAD.przy eksporcie do dwg lub dxf program wysyła komunikat: "eksportowana warstwa ma długość ponad 30 znaków-Autocad nie przyjmie danych" i tu następuje nazwa warstwy. Warstwę o tak długiej nazwie program nadaje sam
Nowe rozporządzenie jest w C-GEO zaimplementowane, co nie oznacza, że musimy zrobić także jednocześnie eksport mapy do formatu DXF. Prace przy eksporcie nowych typów linii trwają u nas od dłuższego czasu i prawdopodobnie w czerwcowej aktualizacji zostaną udostępnione.Po wybraniu szablonu "mapa zasadnicza" i exporcie rysunku w formacie dwg lub dxf w programach cadowskich brak symbolu bramy i furtki.Jak zmienić ustawienia exportu by symbole były widoczne?
Zalecam zapoznanie się z dokumentacją ACAD - tam jest coś takiego jak polecenie Przerysuj (Redraw) - ACAD nie wyświetla sam z siebie stylów linii jeśli się nic nie zrobi w tym kierunku.linie przerywane są eksportowane jako ciągłe np.przy skarpach nieumocnionych...
Jeśli jest taki problem, potrzebny jest projekt z taką mapą - sprawdzimy i wskażemy przyczynę - być może mapa jest uszkodzona.Często przy eksporcie program sie zawiesza
Pozdrawiam Jurek B.
Przepraszam bardzo, ale stwierdzenie abym sam skrócił długość opisu przy eksporcie do acad jest trochę dziwna tym bardziej ,że przy warstwach instr.K1 takie informacje się nie pokazywały i nie było takiego problemu.
Jeśli wie Pan, że plik będzie otwierany w ACAD nowszym niż 2000 (te wersje już przyjmują nazwy warstw dłuższe od 30 znaków) może Pan wybrać opcję Ignoruj.Przepraszam bardzo, ale stwierdzenie abym sam skrócił długość opisu przy eksporcie do acad jest trochę dziwna tym bardziej ,że przy warstwach instr.K1 takie informacje się nie pokazywały i nie było takiego problemu
Pozdrawiam Jurek B.
Zniknął stary symbol ogrodzenia. Zamiast niego jest ciągła gruba linia, zarówno w dwg i dxf nawet w wersji 14
Have a nice day
dziękuję. Ogrodzenie wróciło. Co prawda grubości nadal nie ma (nie było) ale to można łatwo zmienić samemu. Dxf w Draftsight wygląda okropnie, na szczęście v14 daje radę.
Have a nice day
Z tymi grubościami to, jak rozumiem, chodzi o to że nie ma ich w atrybutach warstw, bo same obiekty mają odpowiednie grubości?Co prawda grubości nadal nie ma (nie było) ale to można łatwo zmienić samemu. Dxf w Draftsight wygląda okropnie, na szczęście v14 daje radę.
A ten DXF, który wygląda okropnie - czy także tak jest w AutoCAD? Bo to co my testujemy w ACAD wygląda ok. Może proszę przesłać ten DXF do nas.
Pozdrawiam Jurek B.
Co do programu darmowego DraftSight to potwierdzam... jest burdel z napisami. Pewnie w nowym DXFie jest jakiś błąd który AutoCAD sobie sam naprawia, a program DraftSight tego nie potrafi ...... (wieczorem zamieszcze zrzut ekranowy z C-GEO, AutoCADa i DraftSighta)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Mapa w C-GEO
Mapa zapisana do DXF w nowym formacie otworzona w DraftSight (w AutoCADzie jest ok).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
U mnie dxf wygląda podobnie jak na zrzucie powyżej. Co ciekawe, w pliku dwg v2004 otwieranym też w programie Draftsight, wszystko jest w porządku. W symbolu ogrodzenia za każdym razem muszę poprawiać grubość linii ręcznie z 0.09 na 0.17 chociaż w C-geo mam ustawione jak przykazano 0,35
Have a nice day
Spróbuj tego programu jest darmowy http://www.freewares.pl/librecad.htmlFaFaL pisze:Co do programu darmowego DraftSight to potwierdzam... jest burdel z napisami. Pewnie w nowym DXFie jest jakiś błąd który AutoCAD sobie sam naprawia, a program DraftSight tego nie potrafi ...... (wieczorem zamieszcze zrzut ekranowy z C-GEO, AutoCADa i DraftSighta)
Zibi
Przy eksporcie do DWG wyskakuje błąd i powstaje ..... plik DXF.
Have a nice day
Tak przy okazji tego wątku w nowej wersji testowej DXFy otwierane w draftsight są w porządku. Ogólnie bardziej polecam tworzenie dxfow niż dwg, ponieważ lepiej odtwarzają różne style linii, w dobry sposób przenoszą grubości.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dodam jeszcze moje problemy z dxf
Przy eksporcie dxf nie ujawniają się symbole bram i furtek (zestaw kodów mapa zasadnicza) w rysunku wynikowym. Można jakoś temu zaradzić??
I jeszcze taką uwagę dostałem od projektanta. Przy eksporcie do dxf wysyłam punkty z blokami np. wysokości i ... w związku z tym pojawiło się pytanie czy można wyeksportować większy tekst z poziomu programu C-Geo??
I ostatnio miałem problem z zapisem do dxf. Wyskakuje błąd przy próbie otwarcia w programie Cad i co lepiej w dwg wszystko jest ok. Błąd pojawia się w momencie eksportowania punktów z blokami H
Pozdrawiam
Łukasz
Przy eksporcie dxf nie ujawniają się symbole bram i furtek (zestaw kodów mapa zasadnicza) w rysunku wynikowym. Można jakoś temu zaradzić??
I jeszcze taką uwagę dostałem od projektanta. Przy eksporcie do dxf wysyłam punkty z blokami np. wysokości i ... w związku z tym pojawiło się pytanie czy można wyeksportować większy tekst z poziomu programu C-Geo??
I ostatnio miałem problem z zapisem do dxf. Wyskakuje błąd przy próbie otwarcia w programie Cad i co lepiej w dwg wszystko jest ok. Błąd pojawia się w momencie eksportowania punktów z blokami H
Pozdrawiam
Łukasz
Istotnie, teraz już wyświetla dobrze. Nawet linia przezroczysta grubości 1mm jest pięknie wykropkowana Na razie zauważyłem problem z rysowaniem symbolu drzewa iglastego. U mnie jest linią przerywaną.FaFaL pisze:Tak przy okazji tego wątku w nowej wersji testowej DXFy otwierane w draftsight są w porządku. Ogólnie bardziej polecam tworzenie dxfow niż dwg, ponieważ lepiej odtwarzają różne style linii, w dobry sposób przenoszą grubości.
Pomimo wyższości DXF nad DWG, tego ostatniego nadal nie można utworzyć.
Have a nice day