Dziennik pomiarów RTK/RTN

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN

Post autor: MarekOtt »

FaFaL pisze:Proszę wymienić błędy programu o których Pan mówi bo raczej takich nie było ????
To prawda, wiele zostało już wprowadzonych, jednak po uruchomieniu pierwszeo lepszego pliku, następnie usunięciu kilku wierszy klawiszami CTRL+K, następnie po kliknięciu oblicz, już pojawia się taki błąd jak w załączniku. A to tylko przykład. Może mógłby pan podać jakiś program do nagrywania ekranu, chętnie nagrałbym prace przy prostej edycji dziennika, ile wyskakuje po drodze błędów, zero stabilności i pewności. A najgorsze jest to, że nie ma też regularności i pewności kiedy dany error się pojawia, co za tym idzie, ciężko jest Wam ten błąd opisać, a to dlatego że ciężko jest jego wystąpienie powtórzyć.
Załączniki
1.JPG
1.JPG (185.18 KiB) Przejrzano 6599 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

MarekOtt pisze:
FaFaL pisze:Proszę wymienić błędy programu o których Pan mówi bo raczej takich nie było ????
To prawda, wiele zostało już wprowadzonych, jednak po uruchomieniu pierwszeo lepszego pliku, następnie usunięciu kilku wierszy klawiszami CTRL+K, następnie po kliknięciu oblicz, już pojawia się taki błąd jak w załączniku. A to tylko przykład. Może mógłby pan podać jakiś program do nagrywania ekranu, chętnie nagrałbym prace przy prostej edycji dziennika, ile wyskakuje po drodze błędów, zero stabilności i pewności. A najgorsze jest to, że nie ma też regularności i pewności kiedy dany error się pojawia, co za tym idzie, ciężko jest Wam ten błąd opisać, a to dlatego że ciężko jest jego wystąpienie powtórzyć.
Prosze przeslac plik cgeo8.elf na grzes małpa xgeo.pl - nie mogę tego powtorzyc u siebie
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

Ja też u siebie właśnie sprawdziłem i też nie mam błędów. Proszę nagrać filmik i załączyć na forum plik z danymi no i elf.
Ekran można nagrać tym : http://www.screencast-o-matic.com/ - chyba najprościej
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

FaFaL pisze:Ja też u siebie właśnie sprawdziłem i też nie mam błędów. Proszę nagrać filmik i załączyć na forum plik z danymi no i elf.
Ekran można nagrać tym : http://www.screencast-o-matic.com/ - chyba najprościej
OK dziękuję. Nagram w najbliższym czasie i coś podeślę.

Plik *.elf został wysłany do p.Grzesia.

Pozdrawiam
bartek1122
____
____

Post autor: bartek1122 »

Właśnie dostałem uwagę od pewnego bardzo nadgorliwego inspektora z pomorza, że w dzienniku obserwacji GNSS brak informacji dotyczącej wykorzystanego odbiornika oraz o wysokościowym poziomie odniesienia :(
Jakub Kwinta
_____
_____

Post autor: Jakub Kwinta »

Wszystkie dane są tutaj. Wystarczy dopisać jeżeli w raporcie typ sprzętu się nie wczytuje na podstawie pliku z danymi.
Załączniki
RTK.png
RTK.png (36.5 KiB) Przejrzano 6392 razy
Zbysiu
_____
_____

Post autor: Zbysiu »

Zaimportowałem plik z obserwacjami, które wykonywałem w różne dni (zapisane do jednego zbioru - projektu). Potrzebuję wygenerować raport tylko dla obserwacji z jednego dnia, czy pozostałe obserwacje z innych dni można tylko usunąć ręcznie? czy jest możliwość usunięcia "po dacie"?
Drugi problem jest w przypadku gdy muszę przenumerować nr punktów (przydał by się też jakiś automat). Po zmianie nr program wylicza nieprawidłowe współrzędne.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Hmmm, niestety jeszcze nie ma możliwości zaznaczenia i usunięcia punktów po dacie :/ Najprościej będzie wygenerować pełny raport i już w edycji raportu skasować niepotrzebne dane.
Co do drugiej sprawy to na 100% zmiana numeru nie wywołuje błędynych współrzędnych. Dzieje się jednak co innego, zmienia Pan numer na taki który istnieje w tabeli, jak program zobaczy, że taki punkt już istnieje to wtedy wprowadza do raportów jego współrzędne. Aby program wyliczył ponownie prawidłowe współrzędne proszę na pierwszej zakładce zaznaczyć w okienku "Sposób wyznaczenia punktów" drugą opcję. Postaramy się zabezpieczyć program aby ta podmiana nie występowała.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zbysiu
_____
_____

Post autor: Zbysiu »

Najprościej będzie wygenerować pełny raport i już w edycji raportu skasować niepotrzebne dane.
Tak właśnie robię, ale jak jest dużo niepotrzebnych obserwacji to jest to czasochłonne.
Dzieje się jednak co innego, zmienia Pan numer na taki który istnieje w tabeli, jak program zobaczy, że taki punkt już istnieje to wtedy wprowadza do raportów jego współrzędne. Aby program wyliczył ponownie prawidłowe współrzędne proszę na pierwszej zakładce zaznaczyć w okienku "Sposób wyznaczenia punktów" drugą opcję. Postaramy się zabezpieczyć program aby ta podmiana nie występowała.
Chyba faktycznie powtórzenie numerów istniejących w tabeli mogło wywołać taki efekt, zaznaczyłem drugą opcję w "sposobie wyznaczania" i jest OK, dzięki.
PrzemekN
___
___

Post autor: PrzemekN »

Zauważyłem w dziennikach GPS-RTK błąd , mianowicie po usunięciu jakiejś pikiety, w pomiarach mimośrodowych robi się bałagan, program gubi prawidłowe numery punktów pomocniczych i wstawia inne niż powinien. W wyniku otrzymujemy blednę wyniki pomiarów mimośrodowych. We wcześniejszych aktualizacjach nie zauważyłem tego błędu. Proponuję również (jeżeli jest to możliwe, może być jakaś opcja w programie) aby program zmieniał numerację punktów pomocniczych (StartPoint, Endpoint) poprzez dodanie do nich kolejnych numerów co ułatwiło by edycję tych pomiarów, obecnie przy poprawkach program bierze pierwszy z listy StartPoint i nie można wpisać takiego jaki jest potrzebny (chciałem poprawić po rozsypaniu się dziennika po usunięciu pikiet z bazy, ale była to mozolna robota).
PrzemekN
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Dziękuję za zwrócenie uwagi. Postaram się przeanalizować sytuację i coś wymyślimy. Co do StartPoint i EndPoint.. chodzi o import JXL ? Może Pan udostępnić przykładowy plik ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
PrzemekN
___
___

Post autor: PrzemekN »

Obserwacje robione były Magnetem Topcona, a przykładowy plik ma być z C-geo ,czy oryginalny plik Magneta?
PrzemekN
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Jeśli Pan może to poproszę oryginalny z Magneta.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Problem z mimośrodami po zapisie i odczycie zadania został naprawiony. Przepraszamy za niedogodność i prosimy o pobranie wersji testowej.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
kristof
____
____

Post autor: kristof »

Dziennik jest OK ale jeżeli dodajemy nowy pkt. to w każdej kolumnie pojawia się "1E20".
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

kristof pisze:Dziennik jest OK ale jeżeli dodajemy nowy pkt. to w każdej kolumnie pojawia się "1E20".
Tylko za pewne nie chodzi Panu o dodawanie nowego punktu w dziennikach, a w tabeli punków.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

kristof pisze:Dziennik jest OK ale jeżeli dodajemy nowy pkt. to w każdej kolumnie pojawia się "1E20".
Prosze raz jeszcze pobrac wersje testową - powinno juz byc ok
pozdrawiam
grzes
pabik1
_____
_____

Post autor: pabik1 »

FaFaL pisze:To najlepiej te pliki plus pliki całego joba wysłać na serwis C-GEO. Gfd to chyba geoida, ale głowy nie dam :)
Powracam do tematu. Mam zamiar kupić zestaw Geomax zenith25 z ich własnym oprogramowaniem X-Pad. W załączniku cały "job".

Czy ktoś doświadczył pracy z tym sprzętem?
Załączniki
raport.zip
(14.27 KiB) Pobrany 112 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Właśnie siedzę nad plikami i jest duża szansa, że uda się zrobić to co trzeba.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Dzień dobry
Udało się w wersji testowej zrobić obsługę tego formatu. Proszę sobie sprawdzić.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
kristof
____
____

A dałoby się zrobić przy pomiarze wyłączenie kolumny H, tak aby pokazać tylko pomiar X i Y, np. przy pomiarach pkt. granicznych.
GEOMAG
___
___

Post autor: GEOMAG »

A po co wyłączać "H" przy punktach granicznych. Ja jestem zdania, że jeżeli pomierzymy wysokość np kamienia granicznego to jest to przydatna informacja do odszukania go za kilka lat, tak jak przy odszukiwaniu osnowy widzimy jak głęboko trzeba kopać i czy jest sens kopać :)
kristof
____
____

Ok jeśli ktoś chce to niech zostawia H ale co szkodzi aby była możliwość wyłączenia - było by to też przydatne przy pomiarach kontrolnych dla punktów, które nie mają określonej wysokości H.
Jeszcze pomyślałem aby wprowadzić możliwość pomiaru kontrolnego tylko na reperach (czasami mamy punkt wysokościowy - reper, który ma znana tylko wysokość bez współrzędnych X i Y).
pabik1
_____
_____

Post autor: pabik1 »

FaFaL pisze:Dzień dobry
Udało się w wersji testowej zrobić obsługę tego formatu. Proszę sobie sprawdzić.
Działa, dziękuję.
darQ
_
_

Post autor: darQ »

Dzień dobry.

Chciałbym zapytać czy można liczyć w przyszłości na możliwość wyboru w obliczeniu - dzienniku RTK/RTN wielu „punktów kontrolnych”?

Chodzi mi możliwość zaznaczenia jednocześnie więcej niż jednego sposobu wyboru. Obecnie do dyspozycji mamy jeden do wyboru z czterech wcześniej zdefiniowanych. Cztery możliwości wyboru wydają się obecnie wystarczające. Jedna to zdecydowanie za mało.
W związku z tym, że podczas pomiaru inaczej oznaczam punkty kontrolne osnowy geodezyjnej, inaczej punkty graniczne, inaczej punkty sytuacyjne - odpowiedni raport muszę kompilować z trzech.

Jednoczesny wybór wielu oznaczeń punktów kontrolnych znacznie poprawiłby komfort pracy.

ps. wątek jest już dość długi, gdyby ktoś o tym wspominał wcześniej to wszystkich serdecznie przepraszam.
pozdrawiam
darek
Zablokowany