Dziennik pomiarów RTK/RTN
Re: Dziennik pomiarów RTK/RTN
Hmmm
Będziemy myśleć, ale do takich raportów o których Pan pisze to służy w C-GEO inne narzędzie, a nie to w raportach RTK-RTN.
Będziemy myśleć, ale do takich raportów o których Pan pisze to służy w C-GEO inne narzędzie, a nie to w raportach RTK-RTN.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
A czy coś w sprawie wyłączenia kolumny H, tak aby pokazać tylko pomiar X i Y da się zrobić ?
Byłoby to przydatne np. przy pomiarach kontrolnych dla punktów, które nie mają określonej wysokości H.
Ale też odwrotnie gdyby wprowadzić możliwość pomiaru kontrolnego tylko na reperach (czasami mamy punkt wysokościowy - reper, który ma znana tylko wysokość bez współrzędnych X i Y).
Byłoby to przydatne np. przy pomiarach kontrolnych dla punktów, które nie mają określonej wysokości H.
Ale też odwrotnie gdyby wprowadzić możliwość pomiaru kontrolnego tylko na reperach (czasami mamy punkt wysokościowy - reper, który ma znana tylko wysokość bez współrzędnych X i Y).
Teraz musimy skończyć jedną funkcję, a później może się uda wprowadzić jakiś wybór szablonu lub coś w tym stylu.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Podobny problem z raportu X-PADGEOBITSW pisze:Proszę o zweryfikowanie poprawności wczytywania pliku RW5 do modułu. Ze wstępnego porównania pliku RW5 z raportem SurvCE wynika że moduł nie zaczytuje poprawnie danych. Wymieszane są czasy pomiaru, wysokości tyczki itp. W pliku RW5 pikieta nr 4 ma wysokość tyczki 0,1 m a po wczytaniu do modułu wysokość tyczki 0,1 m jest dopisana do pikiety nr 3. W tym przykładzie był mierzony ten sam punkt 5 razy bez fizycznej zmiany wysokości tyczki. Wysokość 0,1 m wpisano gdy tyczka miała 2,34 m. Dodatkowo mimo że po imporcie RW5 mamy wpisaną wysokość 0,1 m to rzędna wysokości nie uległa zmianie. Poprawne wyniki są w raporcie SurvCE (kontrola na punkcie o znanej wysokości). Po imporcie do modułu wszystkie wysokości ulegają zmianie o stałą wartość ok. 2,34 m.
Przesyłam pliki wygenerowane z instrumentu Zenith 25 (program x-pad).
Proszę zwrócić uwagę na różnicę współrzędnych punktów 1D_G, 2D_G. 3D_G oraz czas rejestracji wszystkich punktów.
- Załączniki
-
- BOBROWNIKI.raw.txt
- proszę usunąć rozszerzenie txt
- (17.67 KiB) Pobrany 116 razy
-
- BOBROWNIKI.txt
- (10.9 KiB) Pobrany 143 razy
Hmmm, na wcześniejszych przykładach było wszystko ok. Przepraszam za problem, ale widocznie coś się zmieniło, albo jest jakiś wyjątek. Przeanalizuje pliki i zobaczymy co jest grane. Do poniedziałku powinniśmy rozwiązać problem.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Już po analizie pliku. Wysokość tych 3 pikiet wyliczana jest faktycznie źle, co poprawimy. Problem jest dlatego, że te 3 pikiety pomierzone są z bazy 0695 dla której w pliku RAW nie ma współrzędnych. To jest raczej błąd producenta oprogramowania. Co do czasu ... to jaki czas według Pana jest prawidłowy.. ? Np. dla ostatniej pikiety pomiar według czasu GPS odbył się o 17:57:01, a według czasu uniwersalnego start i koniec był o godzinie 18:02:11,UE18:02:40...... Ogólnie w raporcie dajemy czas GPS, ale możemy w tym przypadku to zmienić.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Rzeczywiście baza 0695 niema współrzędnych, nie zwróciłem uwagi.
Wg. obowiązującego czasu pomiar rozpocząłem o godz. 17:24:55 (pikieta nr 4), prace zakończyłem o godz. 20:02:11 (pikieta nr PT35_G). Wydaje mi się że właśnie czas rzeczywisty powinien być zamieszczony w raporcie ( to tylko moje zdanie). Jeżeli rzeczywiście ogólnie jest przyjęte że to właśnie czas GPS podawany jest w raporcie to tak "musi być". Aczkolwiek dla mnie rzeczywisty czas pomiaru jest bardziej czytelny.
Pozdr.
Wg. obowiązującego czasu pomiar rozpocząłem o godz. 17:24:55 (pikieta nr 4), prace zakończyłem o godz. 20:02:11 (pikieta nr PT35_G). Wydaje mi się że właśnie czas rzeczywisty powinien być zamieszczony w raporcie ( to tylko moje zdanie). Jeżeli rzeczywiście ogólnie jest przyjęte że to właśnie czas GPS podawany jest w raporcie to tak "musi być". Aczkolwiek dla mnie rzeczywisty czas pomiaru jest bardziej czytelny.
Pozdr.
Dzień dobry
W aktualnej wersji testowej poprawiono sprawę z pikietami bez bazy, współrzędne xyh pikiet są pobierane z pliku (ewentualnie można je przeliczyć w C-GEO). Poprawiono też czas, na razie wyświetla sie GMT, pomyślimy nad dodaniem strefy czasowej.
W aktualnej wersji testowej poprawiono sprawę z pikietami bez bazy, współrzędne xyh pikiet są pobierane z pliku (ewentualnie można je przeliczyć w C-GEO). Poprawiono też czas, na razie wyświetla sie GMT, pomyślimy nad dodaniem strefy czasowej.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dzień dobry.
Próbowałem przetransformować wysokości w pomiarze w układzie 2000, ale nic mi nie wyszło. Można spodziewać się jakiejś instrukcji obsługi tego modułu z uwzględnieniem transformacji lokalnej?
Próbowałem przetransformować wysokości w pomiarze w układzie 2000, ale nic mi nie wyszło. Można spodziewać się jakiejś instrukcji obsługi tego modułu z uwzględnieniem transformacji lokalnej?
PrzemekN
Dzień dobryPrzemekN pisze:Dzień dobry.
Aktualnie działa ona z plikami LOC z programu SurvCE, jednak myślę, że w następnej aktualizacji będzie już fajny edytor punktów dopasowania oraz import z innych plików. Jeśli ktoś ma projekt z zdefiniowaną lokalizacją to oczywiście prosimy o podsyłanie, postaramy się je wszystkie uwzględnić - w miarę możliwości.
Z tego co widzę, to Pan ma Topcona. Jeśli Pan ma jakieś przykłady to proszę podesłać plik MJF z ewentualnym raportem dla kontroli (można przesłać na emaila serwisu Softlinu).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Witam
W dzienniku pomiarów RTK/RTN w opcji drukowania sieci nie działa ikonka "drukuj skalę" mimo zaznaczonej skali . Proszę o sprawdzenie tego problemu , bo program rysuje sieć , ale nie opisuje skali.
W dzienniku pomiarów RTK/RTN w opcji drukowania sieci nie działa ikonka "drukuj skalę" mimo zaznaczonej skali . Proszę o sprawdzenie tego problemu , bo program rysuje sieć , ale nie opisuje skali.
- Załączniki
-
- przykład.png (10.8 KiB) Przejrzano 5724 razy
Hmmm
przyznam, że ten przycisk wydruku skali się nawet nie wciska .... raczej to przeoczyliśmy, ponieważ szkic traktowaliśmy raczej poglądowo ....
przyznam, że ten przycisk wydruku skali się nawet nie wciska .... raczej to przeoczyliśmy, ponieważ szkic traktowaliśmy raczej poglądowo ....
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- ____
Po zmianie przyrostka w punktach kontrolnych i zapisaniu zadania program nie rozpoznaje nowych punktów i nie generuje raportu z porównania wsp.
-
- ____
Oczywiście- edytuje nawet numery punktów osnowy w tabeli roboczej ale nic nie pomaga?
Proszę podesłać emaila na serwis z zapisem zadania, tabeli oraz opisem czynności... Zobaczymy co i jak.. Może coś przeoczyliśmy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zaczynam prace z modułem i nie mogę znaleźć.
Export obserwacji(wektorów) do modułu wyrównania 3G i GNS to gdzieś jest? lub import w module wyrównania stworzonego raportu?
Export obserwacji(wektorów) do modułu wyrównania 3G i GNS to gdzieś jest? lub import w module wyrównania stworzonego raportu?
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Wstyd się przyznać, ale ciągle zapominamy o tej funkcjonalności, ale postaramy się aby przy najbliższej aktualizacji pojawił się import zadania RTK w module wyrównania 3D.tomek pisze:Zaczynam prace z modułem i nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
OK, już trochę więcej wiem. Oznaczanie punktów kontrolnych następuje na razie w momencie importu, po imporcie typ punktu należy zmienić ręcznie, a oznaczenie przyrostka (czy innego przedrostka) jest wykorzystywane do odszukania właściwego punktu w tabeli. Jest to trochę zabezpieczeniem przed tym, aby za każdym razem nie oznaczał punktów z np. literą "P" jako punktów kontrolnych, ponieważ czasem może zdarzyć się pikieta z taką literą .... Proszę dać znać, czy to rozwiązanie jest za bardzo uciążliwe .... wtedy coś pomyślimy ...bartek1122 pisze:Po zmianie przyrostka w punktach kontrolnych i zapisaniu zadania program nie rozpoznaje nowych punktów i nie generuje raportu z porównania wsp.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dzień dobry, w aktualnej wersji testowej (i nadchodzącej za jakiś czas aktualizacji) zrobiliśmy funkcję eksportu wektorów do zadania Wyrównania 3D (dodatkowa ikonka w dziennikach RTK/RTN - po prawej od ikonki zapisu). Dodatkowo, będzie również opcja importu zadania dzienników RTK/RTN w module wyrównania 3D.tomek pisze:Zaczynam prace z modułem i nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
1)Czy istnieje opcja w zakładce punktów (zapisz do tabeli) -zaznacz wszystkie,zaznacz odwrotnie,odznacz wszystkie? Jeśli nie to byłaby mile widziana.
2)Przesłałem na rafal+RTK (wredna małpa) geofab.pl pliki z pomiaru(+oryginalny raport LEICA) -brakuje w raporcie obliczeń punktów X,X2,X3 itd - -może problem z formularzem LEICA RTK-RTN?
2)Przesłałem na rafal+RTK (wredna małpa) geofab.pl pliki z pomiaru(+oryginalny raport LEICA) -brakuje w raporcie obliczeń punktów X,X2,X3 itd - -może problem z formularzem LEICA RTK-RTN?
pod prawym klawiszem myszki sa takie opcje (pole w czasie klikania nie moze byc w trybie eydcji bo wtedy jest inne menu: z kopiuj wklej):tomek pisze:1)Czy istnieje opcja w zakładce punktów (zapisz do tabeli) -zaznacz wszystkie,zaznacz odwrotnie,odznacz wszystkie? Jeśli nie to byłaby mile widziana.
pozdrawiam
grzes
grzes
Dziękuję za przykład, bede analizował. Jeśli tylko jest to odbiornik z softem Viva to zalecam eksport XMLtomek pisze: 2)Przesłałem na rafal+RTK (wredna małpa) geofab.pl pliki z pomiaru(+oryginalny raport LEICA) -brakuje w raporcie obliczeń punktów X,X2,X3 itd - -może problem z formularzem LEICA RTK-RTN?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Co do opcji "kopiuj wklej" to może dałoby się zrobić tak aby zaznaczyć w tabeli kilka punktów a następnie wkleić je do dziennika RTK/RTK w zakładce pomiary.
UPAŁ.... Chodziło mi o zakładkę "pomiary" Zaznacz itd i jeszcze usuń zaznaczone -bo teraz trzeba "usuń wiersz". W naszym PODGik trzeba oddać tylko to co na szkicu -a czasami mierzy się dużo więcej.