Eksport DXF
Re: Eksport DXF
W wersji testowej już jest to zrobione - każda warstwa ma swoją grubość.Czy dałoby się zrobić przypisanie szerokości linii podczas eksportu do DXF? Aktualnie wszystkie wartości są przypisane do warstwy (kolor i styl linii). Brakuje tylko grubości-wszystkie warstwy mają wartość 0.13. Gdyby to było przypisane wówczas bardzo łatwo by się manipulowało stylami linii, bo można byłoby ustawić parametry "by layer" dla wszystkich elementów.
Pozdrawiam Jurek B.
Czy da się poprawić eksport linii granicy, tak żeby w Dxfie była ona z kropkami? Teraz mam tylko linie ciągłe.
Pozdrawiam
Ok, faktycznie tak to wygląda - sprawdzimy co się da zrobić.marioo pisze:Czy da się poprawić eksport linii granicy, tak żeby w Dxfie była ona z kropkami? Teraz mam tylko linie ciągłe.
Pozdrawiam Jurek B.
Jeśli na szybko to potrzeba to otworzyłbym plik dxf wygenerowany przez C-GEO w jakimś CADzie. Wyedytowałbym ręcznie blok punktu granicznego nie stabilizowanego (i w sumie stabilizowanego również) i podstawiłbym obiekt wipeout o zadanym promieniu przysłaniania. Taki obiekt służy do przysłaniania innych obiektów, czyli by się przydał również pod innymi symbolami przysłaniającymi... Zamiast rysować przycięte linie to można to zrobić takim automatem przysłanianiem
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Jak się umie i ma Cada, to na szybko można zrobić, ale u mnie ani to, ani to więc czekam na poprawkę.
Pozdrawiam
Czy da się coś z tym zrobić i kiedy?? Mam już kolejne roboty do poprawienia
Pozdrawiam
Nie wiadomo kiedy - może jutro, a może za tydzień.
W sumie to dziwne, że dotąd ośrodek nie protestował, bo od zawsze u nas te linie tak są eksportowane.
Poza tym, DXF jako format wymiany danych z ośrodkiem to dla mnie jakaś nowość - żaden zasób w ten sposób nie powstanie - co tam za system do prowadzenia mapy jest? Może lepiej oddawać by było GML?
W sumie to dziwne, że dotąd ośrodek nie protestował, bo od zawsze u nas te linie tak są eksportowane.
Poza tym, DXF jako format wymiany danych z ośrodkiem to dla mnie jakaś nowość - żaden zasób w ten sposób nie powstanie - co tam za system do prowadzenia mapy jest? Może lepiej oddawać by było GML?
Pozdrawiam Jurek B.
Projektantowi zostały odrzucone projekty z Zudu z tego właśnie względu, no i wyszło ze to moja mapa w dxfie jest zła. Do tej pory chyba nikt na to nie zwracał uwagi, albo tego nie zauważył, ale teraz wszystkie mapy które pójdą na uzgodnienia raczej nie przejdą.
Proszę o w miarę szybką reakcję.
Proszę o w miarę szybką reakcję.
Pozdrawiam
Wygląda, ze już wszystko dobrze się eksportuje - dziękujęJurek B. pisze:Proszę sprawdzić wersję testową- powinno być już lepiej.
Pozdrawiam
Dzień dobry
Otrzymałem plik mapy z ODGK w formacie dxf. W c-geo założyłem nową tabelę z własnym szablonem. Po modyfikacji tego pliku wyeksportowałem mapę do formatu dxf , po czym próbowałem otworzyć w programie bricscad . W bricscad mapa się nie wczytała i pojawił się komunikat jak na załączniku. Wróciłem do wersji grudniowej c-geo i wyeksportowałem mapę do dxf - bricscad bez problemu ją otworzył. W czym tkwi błąd?
Otrzymałem plik mapy z ODGK w formacie dxf. W c-geo założyłem nową tabelę z własnym szablonem. Po modyfikacji tego pliku wyeksportowałem mapę do formatu dxf , po czym próbowałem otworzyć w programie bricscad . W bricscad mapa się nie wczytała i pojawił się komunikat jak na załączniku. Wróciłem do wersji grudniowej c-geo i wyeksportowałem mapę do dxf - bricscad bez problemu ją otworzył. W czym tkwi błąd?
- Załączniki
-
- dxf.png (4.81 KiB) Przejrzano 11959 razy
Obstawiam, że wprowadzenie kolorów RGB, a nie palety indeksowanej ?
Można by sprawdzić w przeglądarce Autodeska.
Można by sprawdzić w przeglądarce Autodeska.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Niestety zmiana kolorów na RGB nie daje pożądanego rezultatu .Bricscad wyświetla jeszcze jeden komunikat i zamyka się.
- Załączniki
-
- dxf2.png (3.37 KiB) Przejrzano 11949 razy
Dzień dobry,
może proszę przesłać kopię projektu i ten wyeksportowany dxf do nas czyli np. na adres jm małpa xgeo.pl to sprawdzimy o co chodzi.
Jacek
może proszę przesłać kopię projektu i ten wyeksportowany dxf do nas czyli np. na adres jm małpa xgeo.pl to sprawdzimy o co chodzi.
Jacek
Oczywiście oryginalny AutoCAD (np. DWGTrueView) nie ma problemu z otwarciem tego DXF.
Po sprawdzeniu, okazuje się, że DraftSight nie może sobie poradzić z importem warstwy GSLKOG - z ogrodzeniami - zapewne coś przyszło już nietypowego z tego programu oryginalnego (podejrzewam, że to było z GeoInfo).
Można poradzić sobie z tym tworząc nową warstwę z ustawionym stylem linii ogrodzenie, na którą należy skopiować obiekty z warstwy GSLKOG, potem już eksport jest ok.
Po sprawdzeniu, okazuje się, że DraftSight nie może sobie poradzić z importem warstwy GSLKOG - z ogrodzeniami - zapewne coś przyszło już nietypowego z tego programu oryginalnego (podejrzewam, że to było z GeoInfo).
Można poradzić sobie z tym tworząc nową warstwę z ustawionym stylem linii ogrodzenie, na którą należy skopiować obiekty z warstwy GSLKOG, potem już eksport jest ok.
Pozdrawiam Jurek B.
Plik z ODGiK pochodzi z geoinfo VII
Oryginalny plik dxf z ODGiK otwiera się w bricscadzie bez problemu- dopiero ,kiedy ten plik zaimportuje się do c-geo , a następnie wyeksportuje bez żadnych zmian do dxf – wówczas plik nie jest czytany przez bricscad. Poza tym w wersji geo.exe o numerze 8.10.1.2 eksportowany plik jest czytany przez bricscad..
Projektantowi poradzę kupić autocada
Oryginalny plik dxf z ODGiK otwiera się w bricscadzie bez problemu- dopiero ,kiedy ten plik zaimportuje się do c-geo , a następnie wyeksportuje bez żadnych zmian do dxf – wówczas plik nie jest czytany przez bricscad. Poza tym w wersji geo.exe o numerze 8.10.1.2 eksportowany plik jest czytany przez bricscad..
Projektant może też kupić sobie Microstation - bo czyta ten DXF poprawnie, albo korzystać z darmowego DraftSighta - który też importuje ten DXF. Nie możemy odpowiadać za poprawność czytania DXF we wszystkich możliwych programach.piotrt pisze:Plik z ODGiK pochodzi z geoinfo VII
W C-GEO tworząc DXF opieramy się o standard opracowywany przez AutoDesk i to ten program jest dla nas podstawą oceny poprawności naszego DXF.
Pozdrawiam Jurek B.
Nie dałem za wygraną i próbowałem różnych kombinacji z ustawieniami eksportu…
Zmieniłem wersję dxf z 2004 na 2002 i …bricscad otworzył wyeksportowany plik bez problemu!
Zmieniłem wersję dxf z 2004 na 2002 i …bricscad otworzył wyeksportowany plik bez problemu!
- Załączniki
-
- eksport dxf.png (5.66 KiB) Przejrzano 11817 razy
Właśnie miałem to samo napisać - nie działa przy DXF i DWG.
W jednym przypadku, chyba kombinując z "rocznikami" udało mi się wyeksportować napisy ale w ACad wyświetlały się jako tekst wielowierszowy (upierdliwiej się to potem edytuje) jednak układ względem np. odnośników był nieco karkołomny.
I że tak dodam od siebie: RATUNKUUU... mam akurat opracowanie z dużą ilością cyferek to wyeksportowania !!!
W jednym przypadku, chyba kombinując z "rocznikami" udało mi się wyeksportować napisy ale w ACad wyświetlały się jako tekst wielowierszowy (upierdliwiej się to potem edytuje) jednak układ względem np. odnośników był nieco karkołomny.
I że tak dodam od siebie: RATUNKUUU... mam akurat opracowanie z dużą ilością cyferek to wyeksportowania !!!
To ja może coś napiszę od siebie. Chyba programista zaczął wprowadzać właśnie teksty wielowierszowe (Mtext) w eksportach do DXF. Może trudniej się je edytuje, ale mają jedną niepodważalną zaletę, czyli mogą mieć ustawione zasłanianie tła. Dzięki temu tekst umieszczony nad przewodem będzie ten przewód zasłaniał. Czyli w każdych tekstach będzie można do DXF przenieść funkcję przysłaniania tekstu (która jest obecna w C-GEO). Efekt ten można osiągnąć oczywiście również w inny sposób (np. pod każdym tekstem wstawiać obiekt przysłaniający) ale ten wydaje się najbardziej zgodny z ideą Autodesku.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2017, 10:07 przez FaFaL, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
No ale to przecież wersja testowa - wystarczy wrócić do oficjalnej aktualizacji.Polaris pisze:Właśnie miałem to samo napisać - nie działa przy DXF i DWG.
Trwają teraz prace nad eksportem i importem DXF więc może coś nie działać w wersji testowej.
W tej obecnej testowej wersji działa eksport do DXF 2004.
Pozdrawiam Jurek B.