nie znam odpowiedzgdzie w programie, znajdę ustawienie skali mapy przy zakładaniu nowego projektu, standardowo mam 1:500 a chciałbym 1:1000 ?
skala mapy
skala mapy
Pytanie
Re: Mapa - porady
Opcje- parametry programu - Zakładka MAPA- Wygląd mapy
Standardowa skala podczas zakładania mapy/tabeli
-To serve and protect-
I jeszcze w Mapa->Zmiana standardowej skali
No to jednak dobrze przypuszczałem.mm .. mam tam oznaczoną skalę 1:1000, a za kazdym razem kiedy zakłądam nowy projekt/tabelę, mapa otwiera się w skali 1:500.spider pisze:Opcje- parametry programu - Zakładka MAPA- Wygląd mapy
Może zakładasz z szablonu? Wydaje mi się, że szablony otwierają się w tej skali w której były zapisane
Można spróbować powyższą zmianę wykonać przy zamkniętych wszystkich tabelach (mapach)MarekOtt pisze:No to jednak dobrze przypuszczałem.mm .. mam tam oznaczoną skalę 1:1000, a za kazdym razem kiedy zakłądam nowy projekt/tabelę, mapa otwiera się w skali 1:500.spider pisze:Opcje- parametry programu - Zakładka MAPA- Wygląd mapy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
To by rozwiązywało problem, prawie zawsze otwieram mapę z szablonem warstw.. dobrze wiedzieć ..marcinn pisze:Może zakładasz z szablonu? Wydaje mi się, że szablony otwierają się w tej skali w której były zapisane
Dziękuję.
Proszę usunąć w katalogu C-GEO/bin pliki init.ini i init_proj.ini na zamkniętym programie i wtedy zmienić skalę w opcje->parametry programu, wtedy nowe projekty będą zakładały się z inną skalą.
Natomiast jeśli chce Pan zmienić skalę dla istniejących projektów to proszę robić to przez Mapa->Zmiana standardowej skali.
Natomiast jeśli chce Pan zmienić skalę dla istniejących projektów to proszę robić to przez Mapa->Zmiana standardowej skali.
A czy usunięcie tych plików nie usunie mi dodatkowo innych ustawień, czy są odpowiedzialne tylko i wyłącznie za tą skalę.trazja pisze:Proszę usunąć w katalogu C-GEO/bin pliki init.ini i init_proj.ini na zamkniętym programie i wtedy zmienić skalę w opcje->parametry programu, wtedy nowe projekty będą zakładały się z inną skalą.
-
- ____
Re: skala mapy
Czy da się na mapie w skali 1:26500 wstawić siatkę krzyży co 1km?
Re: skala mapy
Tak, proszę w Opcje-Parametry programu, zakładka Mapa wpisać w pole "gęstość siatki kwadratów" wartość:3,7735849 (to i tak wartość przybliżona, ale już z wystarczającą dokładnością).bartek1122 pisze:Czy da się na mapie w skali 1:26500 wstawić siatkę krzyży co 1km?
Co prawda program będzie pokazywał potem tą wartość zaokrągloną do 3,8 ale będzie pamiętał całość.
Wtedy odległość między krzyżami siatki będzie 1000m.
Pozdrawiam Jurek B.