M-GEO PSION Workabout
M-GEO PSION Workabout
Cześć,
mam do Was pytanie, czy próbowaliście połączyć PSION Workabout z zainstalowanym M-Geo z windowsem 10 z C-geo? Jeśli nie, to na jakim systemie to zadziała?
Pozdrawiam
Mirek
mam do Was pytanie, czy próbowaliście połączyć PSION Workabout z zainstalowanym M-Geo z windowsem 10 z C-geo? Jeśli nie, to na jakim systemie to zadziała?
Pozdrawiam
Mirek
Re: M-GEO PSION Workabout
Cześć,czy próbowaliście połączyć PSION Workabout z zainstalowanym M-Geo z windowsem 10 z C-geo?
Jest to możliwe. sam z tego korzystam. Problemem jest połączenie kablowe "com/usb"
i odpowiedni sterownik do windows 10 dla tego połączenia (przejściówki).
Wpisz na forum hasło np. prolific. Ten problem jest tam wyjaśniony.
Pozdrawiam
maxim
maxim
Dziękuję Ci bardzo
Mam adapter firmy Dititus: https://www.morele.net/adapter-usb-digi ... 56-292179/
Najprawdopodobniej jest to wina sterowników, tak jak mówisz, albo źle działający adapter. Super, że będzie w ogóle działało
Czy pamiętasz jakie są parametry połączenia?
Mam jeszcze jedno pytanie, czy mapy w dxf można wgrywać do PSIONa i tyczyć np. punkty czy osie?
Mam adapter firmy Dititus: https://www.morele.net/adapter-usb-digi ... 56-292179/
Najprawdopodobniej jest to wina sterowników, tak jak mówisz, albo źle działający adapter. Super, że będzie w ogóle działało
Czy pamiętasz jakie są parametry połączenia?
Mam jeszcze jedno pytanie, czy mapy w dxf można wgrywać do PSIONa i tyczyć np. punkty czy osie?
Cześć,Czy pamiętasz jakie są parametry połączenia?
Jeśli sterowniki są w porządku to w "menedżerze urządzeń" systemu windows
port com będzie miał numer, który wprowadzisz do ustawień w C-geo, inne
parametry dla transmisji Workabouta w C-geo są standardowe.
Dla tego - Psiona Warkabouta takie opcji wgrywania dxf-a nie ma. Tutaj posługujemy się zbiorami współrzędnych wczytanychMam jeszcze jedno pytanie, czy mapy w dxf można wgrywać do PSIONa i tyczyć np. punkty czy osie?
punktów np. z C-geo.
Pozdrawiam
maxim
maxim
Jestem Ci niezmiernie wdzięczny za pomoc. Mam nadzieję, że będę mógł się kiedyś Tobie odwdzięczyć
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Problem leżał również w złym kablu. Poprawny to ten Null modem, np. firmy DeLock (opis poszczególnych linii transmisyjnych w kablu opisany jest w instrukcji do Workabout'a).
Drogi Maxim, mam do Ciebie jeszcze pytanie, ponieważ nie wiem, czy mój workabout działa prawidłowo.
Jak powinna wyglądać procedura pomiaru punktów w terenie za pomocą worbabout'a? Mam kilka punktów w terenie i chcę je pomierzyć z wykorzystaniem rzeczonego narzędzia np. metodą biegunową.
Będę niezmiernie wdzięczny
Drogi Maxim, mam do Ciebie jeszcze pytanie, ponieważ nie wiem, czy mój workabout działa prawidłowo.
Jak powinna wyglądać procedura pomiaru punktów w terenie za pomocą worbabout'a? Mam kilka punktów w terenie i chcę je pomierzyć z wykorzystaniem rzeczonego narzędzia np. metodą biegunową.
Będę niezmiernie wdzięczny
Cześć,Jak powinna wyglądać procedura pomiaru punktów w terenie za pomocą worbabout'a?
1. Ustawienie opcji w menu głównym.
2. Uruchomienie "Oblicz1" - "Tachimetria".
3. "Stanowisko", "Pomiar", "Opcje".
Rejestracja danych pom. może być ręczna i automatyczna.
Niezbędny jest do tego instrument pomiarowy, z którego
pobieramy dane ręcznie lub poprzez kabel.
Pozdrawiam
maxim
maxim
Gdy mam ustalone stanowisko mogę wybrać albo pomiar pikiet, nawiązanie itd. Czy te pikiety to właśnie punkty w terenie? Mój tachimetr to Topcon GTS-213 (kupiony na cele naukowe). Czasem mgeo wyrzuca mi błędy a transportując te pikiety do winkalka mam ich albo 0 albo 1. Nawet ich nie ma w samym mgeo, tak jakby się nie zapisywało. Jakie masz ustawienia w swoim workabout?
Cześć,Czy te pikiety to właśnie punkty w terenie?
Tak.
Nie mam takich ustawień.Jakie masz ustawienia w swoim workabout?
1. ustaw w menu wyboru instrumentu (Opcje-Tachimetr...) - Topcon
2. ustal typ mierzonych danych (Opcje - Dane pomiarowe..) - np. odległości przestrzenne, kąty zenitalne......
3. rozpoczęcie rejestracji poprzez klawisz ENTER w Psionie.
Pozdrawiam
maxim
maxim
Tak jak przedstawiłeś zostało ustawione. Problem jest dziwny a mianowicie przy pomiarze 8 pikiety nagle pojawia się błąd : Maximum drawables open" wtedy przy Esc wychodzi z oprogramowania. Co ciekawe nawet rejestrując 4 pikiety to nie ma ich w rejestratorze - brak takiej pikiety i brak transportując do Winkalka - tam widnieje tylko stanowisko
Ok, już dziala. Problem dziwny, bo żeby zainicjować pomiary, trzeba było pierwsze nawiązanie zrobić na punkt bezpośrednio z tachimetru. Dopiero później pikiety z samego PSION'a
Cześć
Mam pytanie dotyczące wykonywania samych pomiarów tyczenia. Nie jestem geodetą (choć zawód ten bardzo mi się podoba) ale posiadam ów tachimetr Topcon '97. Wykonuję pomiary elementów konstrukcji u siebie na podwórku Jak wygląda proces tyczenia elementów? Załóżmy, że sporządziłem mapkę w dxf i mam punkty, chciałbym wytyczyć te punkty w terenie.
Pozdrawiam
Mirek:)
Mam pytanie dotyczące wykonywania samych pomiarów tyczenia. Nie jestem geodetą (choć zawód ten bardzo mi się podoba) ale posiadam ów tachimetr Topcon '97. Wykonuję pomiary elementów konstrukcji u siebie na podwórku Jak wygląda proces tyczenia elementów? Załóżmy, że sporządziłem mapkę w dxf i mam punkty, chciałbym wytyczyć te punkty w terenie.
Pozdrawiam
Mirek:)
Dzień dobry,
co do tego tyczenia, to można zacząć np. od książki Geodezja Wiesława Kosińskiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, 498 stron, rozdziały o pomiarach realizacyjnych. Albo od jakiejś innej, podobnej.
Jacek
co do tego tyczenia, to można zacząć np. od książki Geodezja Wiesława Kosińskiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, 498 stron, rozdziały o pomiarach realizacyjnych. Albo od jakiejś innej, podobnej.
Jacek