JXL - błędy przy imporcie
Dzień Dobry.
Mam problem z importem danych z pliku jxl do dziennika RTN. Plik zawiera sesje pomiarowe z kilku dni, zarówno GNSS jak i tachimetria (pomiary zintegrowane). Jak wykonywałem wcześniej eksport pliku jxl, a następnie import do dziennika RTN nie było problemu. Kłopot pojawił się po ostatnim eksporcie. Przy tachimetrii nie zauważyłem błędu.
Mam problem z importem danych z pliku jxl do dziennika RTN. Plik zawiera sesje pomiarowe z kilku dni, zarówno GNSS jak i tachimetria (pomiary zintegrowane). Jak wykonywałem wcześniej eksport pliku jxl, a następnie import do dziennika RTN nie było problemu. Kłopot pojawił się po ostatnim eksporcie. Przy tachimetrii nie zauważyłem błędu.
- Załączniki
-
- jxl.zip
- (361.18 KiB) Pobrany 138 razy
-
- SharedScreenshot.png (174.88 KiB) Przejrzano 10991 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Re: JXL - błędy przy imporcie
Dziękuje za informacje, poszukam elementu wywołującego błąd.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Tutaj mam również plik z pomiarów zintegrowanych, gdzie błąd przy imporcie nie występuje.
Przy okazji proszę sprawdzić inną nieścisłość. Przy imporcie pliku do raportów RTN ucina mi 4godz z godziny pomiaru, mimo iż w pliku godzina jest poprawna (godz pomiaru w pliku-08:01:37, godzina pomiaru w raporcie RTN 04:01:37). Nie ma tego błędu przy imporcie tachimetrii. Wcześniej import godziny był poprawny, z tym że: poprzednio pliki pochodziły z kontrolera TSC3, win mobile, teraz pochodzą z TDC600, android8. Może to tutaj coś miesza.
Przy okazji proszę sprawdzić inną nieścisłość. Przy imporcie pliku do raportów RTN ucina mi 4godz z godziny pomiaru, mimo iż w pliku godzina jest poprawna (godz pomiaru w pliku-08:01:37, godzina pomiaru w raporcie RTN 04:01:37). Nie ma tego błędu przy imporcie tachimetrii. Wcześniej import godziny był poprawny, z tym że: poprzednio pliki pochodziły z kontrolera TSC3, win mobile, teraz pochodzą z TDC600, android8. Może to tutaj coś miesza.
- Załączniki
-
- jxl bez błędu importu.zip
- (243.93 KiB) Pobrany 102 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Sprawdziłem przesłane dane i mam taki problem, że błąd nie wyskoczył. Czy może Pan sprawdzić czy c-geo jest zaktualizowane //ewentualnie pobrać wersję testową ? Niedawno poprawialiśmy błąd w jxl związany z odbiornikami nie mającymi pochyłomierza. Ewentualnie proszę wysłać plik cgeo8.elf na serwis z powołaniem się na ten wątek.piotr j. pisze: ↑27 kwie 2021, 12:59 Dzień Dobry.
Problem z czasem będę jeszcze analizował.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Wgranie wersji testowej nie pomogło.
Nie wiem dlaczego, ale w zakładce Dane ogólne/sposób wyznaczenia punktów nie miałem wybranej żadnej wartości. Dla wartości „obliczenie wsp. płaskich i wysokości na podstawie modelu geoidy C-GEO” błąd się powtarza, natomiast dla ”odczyt wsp. płaskich i wysokości z pliku pomiarowego (jeśli możliwe)” plik się wczytuje. Dotyczy się to tylko tego pierwszego pliku: jxl v*, który Panu wysłałem. Pliki z innych pomiarów wczytują się, niezależnie od wybranej wartości w sposobie wyznaczenia punktów. Może to jest jakiś błąd tego pojedynczego pomiaru, i nie ma sensu się nad nim rozwodzić, szkoda czasu. Jeśli błąd będzie się powtarzał, to będę sygnalizował.
Nie wiem dlaczego, ale w zakładce Dane ogólne/sposób wyznaczenia punktów nie miałem wybranej żadnej wartości. Dla wartości „obliczenie wsp. płaskich i wysokości na podstawie modelu geoidy C-GEO” błąd się powtarza, natomiast dla ”odczyt wsp. płaskich i wysokości z pliku pomiarowego (jeśli możliwe)” plik się wczytuje. Dotyczy się to tylko tego pierwszego pliku: jxl v*, który Panu wysłałem. Pliki z innych pomiarów wczytują się, niezależnie od wybranej wartości w sposobie wyznaczenia punktów. Może to jest jakiś błąd tego pojedynczego pomiaru, i nie ma sensu się nad nim rozwodzić, szkoda czasu. Jeśli błąd będzie się powtarzał, to będę sygnalizował.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Dziękuję za podpowiedz, udało mi się wywołać błąd u siebie. Problemem jest inne niż dotychczas oznaczenie współrzędnych stacji bazowych w bazie współrzędnych.. powalczymy aby było ok.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Problem z odczytem pliku JXL udało się skorygować i w najbliższej aktualizacji pojawi się rozwiązanie. W przyszłym tygodniu postaram się poszukać rozwiązania problemu z czasem.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dzień Dobry.
W załączeniu plik jxl z pomiaru GNSS i tachimetrii. Chodzi mi o import zadań tachimetrycznych. Program identyfikuje pomiary n6-n9 jako nawiązania, i to jest prawidłowe. Reszta pomiarów to są zwykłe pikiety, jednak co niektóre, też są identyfikowane jako nawiązania. W tym przypadku 176-178. Taka sytuacja powtarzała się już wielokrotnie.
W załączeniu plik jxl z pomiaru GNSS i tachimetrii. Chodzi mi o import zadań tachimetrycznych. Program identyfikuje pomiary n6-n9 jako nawiązania, i to jest prawidłowe. Reszta pomiarów to są zwykłe pikiety, jednak co niektóre, też są identyfikowane jako nawiązania. W tym przypadku 176-178. Taka sytuacja powtarzała się już wielokrotnie.
- Załączniki
-
- tch.zip
- (103.18 KiB) Pobrany 110 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Dzień dobry, znaleźliśmy przyczynę. W jutrzejszej wersji testowej problemu z błędnym oznaczaniem nawiązań już nie powinno być.piotr j. pisze: ↑21 paź 2021, 15:21 Dzień Dobry.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dzień Dobry.
Wczytałem kilka zadań tachimetrycznych, i wszystko gra. Dziękuję. W razie jakiś błędów będę się odzywał .
Wczytałem kilka zadań tachimetrycznych, i wszystko gra. Dziękuję. W razie jakiś błędów będę się odzywał .
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Dzień Dobry.
Nie mogę wczytać pliki jxl w wersji 6.24 do modułu Raportów GNSS. Plik w załączeniu. Mogę prosić o sprawdzenie przyczyny.
Nie mogę wczytać pliki jxl w wersji 6.24 do modułu Raportów GNSS. Plik w załączeniu. Mogę prosić o sprawdzenie przyczyny.
- Załączniki
-
- 6.24.jxl.zip
- (115.43 KiB) Pobrany 91 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Dziękuję za plik, postaram się dziś sprawdzić i ewentualnie poprawić.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Trimble zmienił nazwę jednej zmiennej w pliku i to powodowało błąd przy odczycie. W wersji testowej błąd został skorygowany.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dzień Dobry.
Zauważyłem, że przy imporcie pliku jxl do dziennika RTK/RTN jest problem z czasem pomiaru poszczególnych pikiet. Dla czasu uniwersalnego są to 4 godziny. JXL w wersji 6.24. W samym pliku jxl, widzę że godzina jest wpisana prawidłowa. Proszę o sprawdzenie, czym to może być spowodowane.
Zauważyłem, że przy imporcie pliku jxl do dziennika RTK/RTN jest problem z czasem pomiaru poszczególnych pikiet. Dla czasu uniwersalnego są to 4 godziny. JXL w wersji 6.24. W samym pliku jxl, widzę że godzina jest wpisana prawidłowa. Proszę o sprawdzenie, czym to może być spowodowane.
- Załączniki
-
- zrid.zip
- (60.93 KiB) Pobrany 75 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Dziękuję za plik. Będziemy sprawdzać. Tak na szybko proszę np. wyzerować opcje jak na zrzucie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Właśnie takie mam ustawienia. Ze względu na strefy czasowe, w programie można skorygować o 2 godziny. W tym przypadku występuje błąd 4 godzin.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Właśnie i sprawdziłem i faktycznie, u nas też jest ten problem. Postaram sie sprawdzić i rozwiązać problem (dziwne, bo od dawna zmian nie robiliśmy).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Ja ten błąd zauważyłem już jakiś czas temu. Wcześniej, gdy używałem Trimble Access v2017, na win mobile, to nie było kłopotu z datami. JXL był w wersji 5.72. Access w wersji, bodajże 2018 został mocno przebudowany, jeśli nie napisany od nowa. Ja przesiadłem się na wersję 2020, i od tego czasu zauważyłem ten błąd. Jeszcze jaka zmiana przychodzi mi do głowy, to zmiana systemu, pod którym działa Access z Win mobile na Androida. Teraz, nawet eksport jxl w wersji 5.72 z Access v2021 daje błąd 4 godzin. Dołączyłem też tą wersję jxl.
- Załączniki
-
- zrid_5.72.zip
- (112.8 KiB) Pobrany 64 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Dzień dobry,
właśnie zweryfikowaliśmy w czym problem. W starych plikach (mam przykład z 2018) korekta do czasu lokalnego była podawana jako -2, a teraz w plikach przesłanych przez Pana jest +2.... poprawiliśmy tak aby w naszych rejonach było zawsze prawidłowo (jak ktoś będzie mierzył w Hiszpani to będziemy myśleć ).
właśnie zweryfikowaliśmy w czym problem. W starych plikach (mam przykład z 2018) korekta do czasu lokalnego była podawana jako -2, a teraz w plikach przesłanych przez Pana jest +2.... poprawiliśmy tak aby w naszych rejonach było zawsze prawidłowo (jak ktoś będzie mierzył w Hiszpani to będziemy myśleć ).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dzień Dobry.
Sprawdziłem u siebie, i teraz godziny są poprawne.
Dziękuję.
Sprawdziłem u siebie, i teraz godziny są poprawne.
Dziękuję.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Dzień Dobry.
Mogę prosić o poprawki do importu pliku jkl (GNSS, tachimtria), tak aby punkty wprowadzone w czasie pracy "z ręki", importowały się od razu do tabeli <Method>Coordinates</Method>. W pliku to linia 10133 i 15279.
Mogę prosić o poprawki do importu pliku jkl (GNSS, tachimtria), tak aby punkty wprowadzone w czasie pracy "z ręki", importowały się od razu do tabeli <Method>Coordinates</Method>. W pliku to linia 10133 i 15279.
- Załączniki
-
- jxl.zip
- (48.24 KiB) Pobrany 3 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.