GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marcin.k
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: GML

Post autor: marcin.k »

Czyli rozumiem, że wszystkie punkty wysokościowe znajdujące się w obrębie powierzchni jezdni nie powinny stracić swoich relacji do tej jezdni.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

marcin.k pisze: środa, 20 stycznia 2021, 09:17 Czyli rozumiem, że wszystkie punkty wysokościowe znajdujące się w obrębie powierzchni jezdni nie powinny stracić swoich relacji do tej jezdni.
Tak, ale mogą nie zostać wysłane do GML jeśli eksport będzie od daty modyfikacji - wtedy zachodzi potrzeba włączenia tej opcji z mojego posta:
Pozostały jednak relacje do tych punktów w wysłanej do GML jezdni. W takim przypadku powinien Pan także zaznaczyć opcję "nie wysyłaj referencji do brakujących obiektów".
Pozdrawiam Jurek B.
margo
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 09:48

Re: GML

Post autor: margo »

Witam , przy walidacji składniowej pliku GML, na modyfikowanych przewodach telekomunikacyjnych i energetycznych pojawia się taki błąd : "Niepoprawny format danych w polu typu logicznego. Wymagany format: true/false (Tak/Nie) Analiza składni elementu 'wiazka' o wartości '' nie powiodła się."
Niezależnie od tego czy atrybut wiązka wypełnię : Tak/Nie/pusty ( wyjściowo w PODGiK - atrybut jest pusty) .
Jak rozwiązać ten problem ?
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

margo pisze: piątek, 29 stycznia 2021, 14:46 Witam , przy walidacji składniowej pliku GML, na modyfikowanych przewodach telekomunikacyjnych i energetycznych pojawia się taki błąd : "Niepoprawny format danych w polu typu logicznego. Wymagany format: true/false (Tak/Nie) Analiza składni elementu 'wiazka' o wartości '' nie powiodła się."
Niezależnie od tego czy atrybut wiązka wypełnię : Tak/Nie/pusty ( wyjściowo w PODGiK - atrybut jest pusty) .
Jak rozwiązać ten problem ?
Dzień dobry,
proszę zobaczyć na kolumnę "data modyfikacji" w walidacji (ostatnia po prawej) - jeśli widnieje tam data wcześniejsza, niż data modyfikacji tego przewodu na mapie, a oryginalnie atrybut z PODGiK był pusty to oznacza, że błąd wyskakuje na starej wersji obiektu i trzeba go pozostawić. Te błędy możemy wyłączyć na czas walidacji - można wykonywać ją z zaznaczeniem opcji "bez archiwum obiektów zmodyfikowanych i usuniętych".
Proszę jednak pamiętać, żeby do eksportu NIE ZAZNACZAĆ tych opcji, ponieważ wtedy nie wyślemy do ośrodka informacji o usunięciach i modyfikacjach.
margo
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 09:48

Re: GML

Post autor: margo »

Dziękuję bardzo za pomoc , faktycznie "data modyfikacji" w walidacji jest wcześniejsza niż moja data modyfikacji i w takim razie pozostawiam ten błąd.
k95n
__
__
Posty: 42
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n »

W jaki sposób w C-GML wprowadzić punkt pośredni na łuku tak aby zachować prawidłowe relacje topologiczne?
Na poniższym przykładzie należy wprowadzić punkt 122 na łuk utworzony pomiędzy pikietami 121-118.
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (11.4 KiB) Przejrzano 4539 razy
A następnie w jaki sposób utworzyć łuk pomiędzy pikietami 121-122, tak aby się pokrył z łukiem już istniejącym?
Załączniki
Przechwytywanie2.PNG
Przechwytywanie2.PNG (18.7 KiB) Przejrzano 4537 razy
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

k95n pisze: poniedziałek, 22 lutego 2021, 19:32 W jaki sposób w C-GML wprowadzić punkt pośredni na łuku tak aby zachować prawidłowe relacje topologiczne?
Na poniższym przykładzie należy wprowadzić punkt 122 na łuk utworzony pomiędzy pikietami 121-118.
Przechwytywanie.PNG

A następnie w jaki sposób utworzyć łuk pomiędzy pikietami 121-122, tak aby się pokrył z łukiem już istniejącym?
Łuk zawsze składa się z 3 punktów - jeżeli chcemy łuk przechodzący przez 2 punkty to musimy zawsze w środku dostawić 3 punkt, ponieważ inaczej program nie jest w stanie wiedzieć, jaki ma być promień krzywizny łuku.

Należałoby w tym przypadku dołożyć jeszcze jeden punkt pomiędzy 121 i 122 i dla istniejącego obiektu zrobić łuki 86-121-x i x-122-118, a dla nowego 121-x-122.
margo
_
_
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 09:48

Re: GML

Post autor: margo »

W jaki sposób prawidłowo wypełnić atrybuty i zmodyfikować obiekt w przypadku gdy np. mamy długą skarpę z digitalizacji i wykonujemy pomiar tylko fragmentu góry skarpy w zakresie . W efekcie modyfikujemy istniejącą skarpę i mamy górę z pomiaru na osnowę , a dół z digitalizacji . Czy powinno zmienić się artybut na " pomiar na osnowę " ? Podobna sytuacja występuje gdy mamy jezdnię z digitalizacji i mierzymy jedną krawędź tej jezdni .
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

Obawiam się, że tu powinno się zastosować przepis rozporządzenia w sprawie mapy zasadniczej (załącznik nr 3) - Standardy techniczne tworzenia i aktualizacji BDOT500:
§ 3. 4. Zmiana wartości atrybutów: źródło, rodzaj materiału umocnienia, rodzaj materiału
budowli ziemnej, poziom, rodzaj komunikacji, materiał nawierzchni dla fragmentu obiektu
powoduje jego segmentację.
W przypadku obiektu powierzchniowego, moim zdaniem, wymaga to pomiaru nie jednej krawędzi ale także drugiej - czyli np. także dołu skarpy, drugiej krawędzi jezdni, nawet jeśli zakres opracowania obejmuje taki obiekt tylko częściowo. Wówczas, zgodnie z tym przepisem, można podzielić wcześniej istniejący obiekt np. z digitalizacji na segmenty i wprowadzić jego fragment jako segment z pomiaru na osnowę.
Pozdrawiam Jurek B.
latajacekolano
___
___
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano »

Witam.
Często dostaję uwagę z ośrodka np. modyfikuję ist. drogę, chodnik, linię wodociągu, która ma powiązane wysokości i gdy np. odcinam mój pomiar asfaltu czy linii, istniejące rzeczy tracą relację z tym obiektem. Zawsze daję przy zapisie "nie wysyłaj relacji do brakujących obiektów", ale ośrodek i tak się czepia oto, można temu jakoś zaradzić, czy po prostu nie wybierać opcji przy eksporcie "nie wysyłaj relacji", ale wtedy walidacja nie przebiega prawidłowo w programie.
Pozdrawiam.
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

latajacekolano pisze: poniedziałek, 8 marca 2021, 11:21 Witam.
Często dostaję uwagę z ośrodka np. modyfikuję ist. drogę, chodnik, linię wodociągu, która ma powiązane wysokości i gdy np. odcinam mój pomiar asfaltu czy linii, istniejące rzeczy tracą relację z tym obiektem. Zawsze daję przy zapisie "nie wysyłaj relacji do brakujących obiektów", ale ośrodek i tak się czepia oto, można temu jakoś zaradzić, czy po prostu nie wybierać opcji przy eksporcie "nie wysyłaj relacji", ale wtedy walidacja nie przebiega prawidłowo w programie.
Pozdrawiam.
Witam,
właśnie tak, proszę spróbować eksportu bez tej opcji jeśli ośrodek chce, aby istniejące obiekty nie traciły relacji. Po prostu proszę wtedy ignorować błędy o treści "brak obiektu, do którego jest referencja".
latajacekolano
___
___
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano »

Dziękuję, spróbuję i dam znać.
latajacekolano
___
___
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano »

Witam.
Czy miał ktoś może taki przypadek i sobie z nim poradził? Otóż:
Zgłaszamy robotę geodezyjną, otrzymujemy gmla bdot, gesut. W trakcie przekazania gmli do ośrodka, okazuje się, że nasza robota mieści się na dwóch jednostkach ewidencyjnych i ośrodek życzy sobie, żeby podzielić bdot do jednostki A, bdot do jednostki B i tak samo z gesutem. Problem jest taki, że robota była wykonana na podkładzie gmli z ośrodka tj. treść ośrodkowa była modyfikowana, usuwana, przesuwana itd. w jednym projekcie. Kiedyś już miałem taki problem, jednak był to czysty pomiar bez treści ośrodka i wystarczyło zrobić 2 projekty/ tabele i obciąć linie itd na granicy jednostek.
Problem pojawia się tu, że dochodzi treść ośrodkowa, która była modyfikowana itd, a ośrodek (ewmapa) wymagają takiego podziału. Są może jakieś pomysły jak to podzielić najprostszą drogą mając linię dzielącą jednostki ewidencyjne i jak do tego podejść?
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

latajacekolano pisze: czwartek, 15 kwietnia 2021, 16:17 Witam.
Czy miał ktoś może taki przypadek i sobie z nim poradził? Otóż:
Zgłaszamy robotę geodezyjną, otrzymujemy gmla bdot, gesut. W trakcie przekazania gmli do ośrodka, okazuje się, że nasza robota mieści się na dwóch jednostkach ewidencyjnych i ośrodek życzy sobie, żeby podzielić bdot do jednostki A, bdot do jednostki B i tak samo z gesutem. Problem jest taki, że robota była wykonana na podkładzie gmli z ośrodka tj. treść ośrodkowa była modyfikowana, usuwana, przesuwana itd. w jednym projekcie. Kiedyś już miałem taki problem, jednak był to czysty pomiar bez treści ośrodka i wystarczyło zrobić 2 projekty/ tabele i obciąć linie itd na granicy jednostek.
Problem pojawia się tu, że dochodzi treść ośrodkowa, która była modyfikowana itd, a ośrodek (ewmapa) wymagają takiego podziału. Są może jakieś pomysły jak to podzielić najprostszą drogą mając linię dzielącą jednostki ewidencyjne i jak do tego podejść?
Dzień dobry,
temat będzie dość trudny, ale prawdopodobnie do zrobienia - proszę podesłać najpierw projekt na at@geo.pl (jeśli waży więcej niż 50mb to proszę przez jakiś serwis do wysyłki plików), przyjrzę się, czy da się w ogóle zrobić coś z takim podziałem i opiszę metodykę pracy. Niestety prosta droga to nie będzie, raczej mocno kombinowana, ale główny problem polega na rozdzieleniu obiektów usuniętych ;)
Zbysiu
_____
_____
Posty: 305
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: GML

Post autor: Zbysiu »

A co zrobić w sytuacji takiej:
modyfikuję GMLa, usuwam nieistniejące elementy, modyfikuję inne obiekty i rysuję nowe, ale okazuje się, że na samym początku usunąłem coś niepotrzebnie. Jak odszukać usunięty element i jak go przywrócić tak żeby nie stracić dotychczasowych zmian?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

Zbysiu pisze: środa, 28 kwietnia 2021, 11:48 A co zrobić w sytuacji takiej:
modyfikuję GMLa, usuwam nieistniejące elementy, modyfikuję inne obiekty i rysuję nowe, ale okazuje się, że na samym początku usunąłem coś niepotrzebnie. Jak odszukać usunięty element i jak go przywrócić tak żeby nie stracić dotychczasowych zmian?
W legendzie, po naciśnięciu prawego klawisza myszki na najwyższym poziomie - Warstwy, jest opcja "Usunięte obiekty", która wyświetla identyfikatory usuniętych obiektów. Trzeba odnaleźć obiekt o poszukiwanym lokalnym id i pod prawym klawiszem jest funkcja przywrócenia go. Jednakże być może jeszcze w kwietniowej aktualizacji pojawi się inne, bardziej wygodne rozwiązanie.
Pozdrawiam Jurek B.
Zbysiu
_____
_____
Posty: 305
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: GML

Post autor: Zbysiu »

No to czekam na aktualizację, bo teraz to trochę jest jak szukanie po omacku.
senderbell
_
_
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 16 kwietnia 2020, 15:17

Re: GML

Post autor: senderbell »

Dzień dobry.

Wiem, że relacje między podporą trwale związaną z budynkiem a budynkiem tworzą się automatycznie jeśli filar przylega lub wpisuje się w kontur tegoż budynku.
Jednak co zrobić w przypadku kiedy podpora jest trwale związana z budynkiem (takim betonowym łącznikiem, który nie jest dachem, nawisem itp.) ale nie przylega i nie wpisuje się w niego ?
Czy można jakoś dodać relację ręcznie.
--
Pozdrawiam
Senderbell
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

Dzień dobry, ręczne dodanie relacji też nie załatwi sprawy, bo przy każdej kontroli takich danych walidatorem ZSIN i w aplikacjach do PZGiK i tak wykazane zostaną błędy topologii:
zgodnie z rozporządzeniem między obiektami tymi musi być relacja przestrzenna - czyli muszą mieć wspólny punkt lub odcinek.
Jeśli to co łączy podporę z budynkiem nie jest obiektem EGiB to i tak podpora nie będzie związana z budynkiem.
Czasem sytuacja w terenie jest taka, że ta podpora jest umieszczona na powierzchni schodów lub tarasu - to też powiąże ją skutecznie z budynkiem.
W innym przypadku sugerowałbym skartowanie takiej podpory jako obiektu BDOT, albo jednak potraktowanie tego co ona podpiera jako np. Inny obiekt związany z budynkiem - kod karto - EGBI17 w C-GEO. Taki obiekt jest dopuszczalny w EGiB - stosowany np. dla wiaty, która jako odrębny obiekt nie występuje obecnie.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (24.47 KiB) Przejrzano 3184 razy
Pozdrawiam Jurek B.
senderbell
_
_
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 16 kwietnia 2020, 15:17

Re: GML

Post autor: senderbell »

Dziękuję za wyjaśnienia.
--
Pozdrawiam
Senderbell
latajacekolano
___
___
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano »

Witam.
Kiedyś był problem z "Brak zgody na nowego władającego lub przedstawiciela" zostało to rozwiązane, w którejś z aktualizacji i przez chwilkę był ok.
Ostatnio w ośrodku znów zaczął pojawiać się ten problem, czy wynika to z faktu dodania nowych władających w ośrodkowej ew mapie i cgeo tego nie czyta?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

Ostatnio w ośrodku znów zaczął pojawiać się ten problem, czy wynika to z faktu dodania nowych władających w ośrodkowej ew mapie i cgeo tego nie czyta?
Na pewno czyta nowe dane, ale być może znowu są w nich znaki niedopuszczalne dla plików GML.
Żeby powiedzieć coś więcej, dobrze byłoby wysłać taki GML na nasz serwis.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 431
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: GML

Post autor: piotr j. »

Dzień Dobry.

Przy imporcie pliku GML, w programie c-geo dla obiektu słup z latarnią nie wstawiają się "wąsy". Projekt z szablou mz2015 i kody również. Plik GML w załączeniu.
Załączniki
gesut.zip
(91.02 KiB) Pobrany 11 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

piotr j. pisze: piątek, 14 maja 2021, 08:36 Dzień Dobry.

Przy imporcie pliku GML, w programie c-geo dla obiektu słup z latarnią nie wstawiają się "wąsy". Projekt z szablou mz2015 i kody również. Plik GML w załączeniu.
Dzień dobry,
problem jest znany, omawiany w tym temacie: http://softline.geo.pl/forum/viewtopic. ... 07&t=12297 , czekamy na poprawkę.
ODPOWIEDZ