pobieranie działek
pobieranie działek
program nie pobiera działek z ULDK
Re: pobieranie działek
Program pobiera działki z ULDK - sprawdzone na współrzędnych: 5724500, 6488400 (strefa 2000/18)- proszę podać współrzędne z obszaru, dla którego u Pana nie pobrały się działki.
Pozdrawiam Jurek B.
5503099 , 7411584 strefa 2000/21
Proszę zgłaszać brak działania tej usługi do GUGiK - wina jest właściwie po stronie starostwa suszeckiego - z jego obszaru ciężko uzyskać geometrię działek z tej usługi - poniżej zrzut ekranu z tym co zwraca usługa dla tego obszaru, mniej więcej 10% zapytań zwraca granice działek:
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (27.92 KiB) Przejrzano 9165 razy
Pozdrawiam Jurek B.
z rysunku widać, że pobierane są wyłącznie działki o granicach "prawnych" i one w geoportalu powiatowym znajdują się na warstwie działek. Nie pobierane są pozostałe działki na warstwie "Krajowa Integracja Ewidencji Gruntów (dane GUGIK)", których nie ma na warstwie działki. Starostwo nie posiada pełnego pokrycia mapą numeryczną ewidencji gruntów. Ale kiedyś te działki pobierały się.
Proszę pytać o to, jak wcześniej napisałem: starostwo i GUGiK - to ich dane i usługa.
Poniżej obrazek z funkcji pobierania granic działek z WFS w C-GEO - także widać białe plamy w części powiatu - tam gdzie działek SP nie udostępnia:
Poniżej obrazek z funkcji pobierania granic działek z WFS w C-GEO - także widać białe plamy w części powiatu - tam gdzie działek SP nie udostępnia:
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (106.81 KiB) Przejrzano 9126 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Czy tylko u mnie nie działa pobieranie ULDK ?
Też tak mam. Zauważyłem to wczoraj.
Dzisiaj ten temat sprawdzałem, i widzę że: dla projektów założonych wcześniej pobieranie działa, a dla nowo założonych projektów pobieranie działek nie działa. Nie wiem jaka jest data graniczna, może ostatnia aktualizacja?
Dzisiaj ten temat sprawdzałem, i widzę że: dla projektów założonych wcześniej pobieranie działa, a dla nowo założonych projektów pobieranie działek nie działa. Nie wiem jaka jest data graniczna, może ostatnia aktualizacja?
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Czy można by było dla tej opcji dodać właściwości wstawianych numerów (chodziło by tylko o podstawowe właściwości czcionki i ewentualnie dodaj przedrostek).
Fajnie by było gdyby te właściwości były zapamiętywane dla całego narzędzia ULDK niezależnie od projektu.
Fajnie by było gdyby te właściwości były zapamiętywane dla całego narzędzia ULDK niezależnie od projektu.
Nie wiemm kto mi za.... iwanił, ale gdzieś mi zniknęła cała grupka ikon do pobierania działek z ULDK. Jak można to odzyskać?
Dzień dobry
tak, dla tego powiatu usługa nie działa. Proszę zgłosić to do SP
pozdrawiam
Damian M.
Damian M.
Update powyższej odpowiedzi - dziś sprawdziłem (20.07) i już dla powiatu świeckiego można pobierać geometrie działki z usługi ULDK (poprawnie również działa dla tego powiatu pobieranie danych z serwisu WFS)
pozdrawiam
Damian M.
Damian M.
Czy da się za pomocą "wyszukaj działki" wyszukać działkę jeśli mam pełny numer ID działki ?
Czy w "Baza danych" da się dodać kolumnę z powiatem, gminą, obręb jeśli mam pobraną działkę z ULDK ?
Czy w "Baza danych" da się dodać kolumnę z powiatem, gminą, obręb jeśli mam pobraną działkę z ULDK ?
Czuwaj
Jeśli posiada Pan pełny ID działki, wtedy należy korzystać z usługi ULDK (trzecia od lewej ikonka na pasku usług sieciowych), gdzie właśnie te dane należy podać, aby pobrać geometrię działki.Czy da się za pomocą "wyszukaj działki" wyszukać działkę jeśli mam pełny numer ID działki ?
Funkcja "Wyszukiwanie działki" to usługa, która działa na danych: nazwa miejscowości (obrębu), nr arkusza (jeśli jest), numer działki. Ponieważ nazewnictwo obrębów i numeracja działek jest powtarzalne w bazie EGiB Polski, w wyniku zapytania można uzyskać wiele odpowiedzi, z których wybrać należy właściwą.
Nie ma takiej możliwości obecnie, ale pomyślimy nad tym.Czy w "Baza danych" da się dodać kolumnę z powiatem, gminą, obręb jeśli mam pobraną działkę z ULDK ?
Pozdrawiam Jurek B.
Jeszcze zapomniałem napisać o innej możliwości uzyskania danych o lokalizacji działki (obręb i gmina):
usługa WFS, z której pobrać można większą ilość działek, np. z zakresu okna mapy. Pobrane działki mają już atrybuty lokalizacyjne:
usługa WFS, z której pobrać można większą ilość działek, np. z zakresu okna mapy. Pobrane działki mają już atrybuty lokalizacyjne:
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2024-10-17 105530.png (278.81 KiB) Przejrzano 552 razy
Pozdrawiam Jurek B.