Skróty klawiszowe

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
kuba
____
____

Skróty klawiszowe

Post autor: kuba »

Czy jest gdzieś zestawienie skrótów klawiszowych do operacji w C-geo? Jeśli nie, a ktoś z użytkowników zrobił sobie taką ściągę, poproszę o udostępnienie.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Re: Skróty klawiszowe

Post autor: FaFaL »

Polecamy szukać na wiki
Skróty ogólne
Skróty w oknie tabeli
skróty w oknie mapy
2024-08-22_081053.jpg
2024-08-22_081053.jpg (100.04 KiB) Przejrzano 2667 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Polaris
___
___

Post autor: Polaris »

Przy okazji: na mapie w "małym" oknie wstawiania tekstu nie działa litera "ą/Ą" ponieważ jest przypisana do jakiegoś skrótu - da się to jakoś rozwiązać?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Do czasu rozwiązania problemu polskie znaki można wprowadzać z wykorzystaniem klawisza tyldy
Jak pewnie wiecie, polskie znaki można uzyskać w Windows wciskając prawy ALT+literę. Ale jest jeszcze druga metoda: SHIFT + tylda i następny znak będzie polski.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

FaFaL pisze: 30 sie 2024, 19:11 Do czasu rozwiązania problemu polskie znaki można wprowadzać z wykorzystaniem klawisza tyldy
Jak pewnie wiecie, polskie znaki można uzyskać w Windows wciskając prawy ALT+literę. Ale jest jeszcze druga metoda: SHIFT + tylda i następny znak będzie polski.
Właśnie sprawdziłem u siebie i nie mam problemu z napisaniem Ą i ą w małym oknie wstawiania tekstu. Może ma Pan inny program w zasobniku który ma taki skrót klawiszowy ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Polaris
___
___

Post autor: Polaris »

Przetestowałem jeszcze raz i faktycznie "ą" działa (naprawiło się???). Ale sprawdziłem wszystkie polskie znaki i nie działa małe "ć" - skrót wywołuje okno "Czcionka".
marcinn
VIP
VIP

Post autor: marcinn »

Polaris pisze: 02 wrz 2024, 18:22 Przetestowałem jeszcze raz i faktycznie "ą" działa (naprawiło się???). Ale sprawdziłem wszystkie polskie znaki i nie działa małe "ć" - skrót wywołuje okno "Czcionka".
Kiedyś poruszałem ten temat i podobno nie da się tego zrobić.

Ale mam pytanie i zarazem prośbę, odnośnie skrótu CTRL+TAB. Czy dałoby się tak zrobić, żeby podczas przełączania okien program miał w pamięci ostatnio otwarte okna i przełączał się między ostatnimi oknami, a nie leciał po kolei? Żeby to działało tak jak w windowsie ALT+TAB. Najczęściej chcemy używać tego skrótu, żeby przełączać się między dwoma aktualnie używanymi oknami- dla porównania. Pewnie większość używa tego, żeby przeskoczyć między mapą, a innym otwartym oknem. Obecnie ten skrót psuje funkcjonalność, bo jak mam otwartych kilka okien to musze wszystko przeklikać skrótem zanim trafię do interesującego mnie okna.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

marcinn pisze: 05 wrz 2024, 16:33

Ale mam pytanie i zarazem prośbę, odnośnie skrótu CTRL+TAB. Czy dałoby się tak zrobić, żeby podczas przełączania okien program miał w pamięci ostatnio otwarte okna i przełączał się między ostatnimi oknami, a nie leciał po kolei? Żeby to działało tak jak w windowsie ALT+TAB. Najczęściej chcemy używać tego skrótu, żeby przełączać się między dwoma aktualnie używanymi oknami- dla porównania. Pewnie większość używa tego, żeby przeskoczyć między mapą, a innym otwartym oknem. Obecnie ten skrót psuje funkcjonalność, bo jak mam otwartych kilka okien to musze wszystko przeklikać skrótem zanim trafię do interesującego mnie okna.
Pogrzebałem trochę i wygląda że nie mamy kontroli nad skrótami Ctrl+Tab / Ctrl+Shift+Tab - tym zarządza windows w aplikacjach typu MDI (Multiple-document interface) jaką jest c-geo. Trzeba by ew. oprogramować jakiś inny skrót do tego celu.
pozdrawiam
grzes
marcinn
VIP
VIP

Post autor: marcinn »

grzes pisze: 05 wrz 2024, 19:33
marcinn pisze: 05 wrz 2024, 16:33

Pogrzebałem trochę i wygląda że nie mamy kontroli nad skrótami Ctrl+Tab / Ctrl+Shift+Tab - tym zarządza windows w aplikacjach typu MDI (Multiple-document interface) jaką jest c-geo. Trzeba by ew. oprogramować jakiś inny skrót do tego celu.
To może być jakiś inny skrót. Ważne żeby przełączał między dwoma ostatnio otwartymi oknami i dało się go użyć jedną ręką
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

W wersji testowej dodaliśmy skrót CTRL-ALT-C przełączający między dwoma ostatnimi oknami, przy odrobinie gimnastyki można go wywołać jedną ręką.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

W wersji testowej programu, zauważyłem występujący problem w edycji raportów. Nie da się wpisać "ć" poprzez ALT + C gdyż przeskakuje okno. Coś jest chyba nie tak z tym skrótem.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team

Post autor: Wojtek P. »

W pliku testowym zostało zmienione Ctrl-Alt-C na Ctrl-F2
W raportach już też ok
-To serve and protect-
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

w oknie szybkiego wstawiania tekstu, próba wpisania litery "ę", kończy się wywołaniem okna czcionki -- pewnie uaktywnia się skrót alt + E
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team

Post autor: Wojtek P. »

Proszę pobrać plik testowy
-To serve and protect-
ODPOWIEDZ