okienko przyciągania

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
drelson
____
____

okienko przyciągania

Post autor: drelson »

Witam czy tylko u mnie to okienko wyświetla się tak że nie można go zamknąć ?

1. Czy w związku z tym można by ustawić ikonkę na pasku od tego okienka aby powtórne kliknięcie w nią zamykało to okienko ?

2. Przy okazji, czy jest gdzieś w ustawieniach globalne ustawienie przyciągania do punktów dla całego programu ? Jedyne znalazłem właśnie w tym okienku ale powraca do domyślnej wartości po następnym uruchomieniu programu/projektu.
Załączniki
Zrzut ekranu 2024-09-16 114220.png
Zrzut ekranu 2024-09-16 114220.png (137.88 KiB) Przejrzano 485 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Re: okienko przyciągania

Post autor: Jurek B. »

Witam,
może tak się ustawić to okno jeśli się je podniesie na tyle wysoko. Być może uda się nam dodać funkcję wyłączania go przez kliknięcie w ikonkę.
Przyciąganie do punktów z numerami jest standardowo zawsze włączone dla nowej mapy. Po zmianie na inne, ustawienia te są pamiętane odrębnie dla każdej mapy.
Jeśli u Pana zmiany ustawień nie są pamiętane, jest to kolejny objaw nieprawidłowych ustawień C-GEO/Windows, podobnie jak inne, wcześniej przez Pana opisywane. Proszę się kontaktować z naszym serwisem, jak już ktoś od nas pisał.
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
____
____

Przepraszam nieprecyzyjnie opisałem drugi problem - globalne ustawienie przyciągania do punktów ale wartość przyciągania czyli domyślnie jest 1.5, ja potrzebuje ustawić sobie min. 15 wartość przyciągania i chodzi mi o tą wartość właśnie.
Ogólnie ustawienia są pamiętane jeśli chodzi o ikonki przyciągania, tylko o wartość przyciągania mi się rozchodzi.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Ok, zmodyfikujemy szablon mapy zasadniczej 2021 by nie wymuszał tej wartości.
Wyłączanie okna z parametrami przyciągania przez kliknięcie w ikonkę jest już w wersji testowej, przy tej okazji program obniża zbyt wysokie położenie tego okna by można było go przenosić w przyszłości.
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
____
____

Działa ekstra. Rozumiem że gdzieś w opcjach globalnych programu pojawi się opcja domyślnego ustawienia wartości przyciągania do punktów ? Tak żeby każdy mógł wybrać wartość dla niego dogodną ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

drelson pisze: 16 wrz 2024, 21:21 Działa ekstra. Rozumiem że gdzieś w opcjach globalnych programu pojawi się opcja domyślnego ustawienia wartości przyciągania do punktów ? Tak żeby każdy mógł wybrać wartość dla niego dogodną ?
Ta opcja jest już od bardzo dawna, ale szablon MapaZasadnicza2021 wymuszał zakres 1.5. Gdy wyłączymy to, wtedy będzie obowiązywał zakres z opcji:
Załączniki
Zrzut ekranu 2024-09-17 085112.png
Zrzut ekranu 2024-09-17 085112.png (47.16 KiB) Przejrzano 369 razy
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ