export dwg/dxf
export dwg/dxf
Czy da się zrobić opcję aby exportować jedynie warstwy ustawione jako widoczne?
Re: export dwg/dxf
Proszę nacisnąć prawy klawisz myszki w oknie eksportu do DXF:
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2024-10-22 101941.png (41.76 KiB) Przejrzano 726 razy
Pozdrawiam Jurek B.
A czy można by było dodać do tego okna eksportu gdzieś z boku informacje "zaznaczone warstwy", "nie zaznaczone warstwy", "ilość wszystkich warstw" (albo inne nazwy) które wskazywały by ile warstw na ile jest zaznaczonych do eksportu ? Pomogłoby to w kontroli nad tym czy faktycznie są zaznaczone albo odznaczone te warstwy które chcemy/ nie chcemy.
Jeśli korzysta się ze swojego szablonu to mniej więcej się wie które warstwy są domyślnie ustawione widoczne lub nie itd. i wie się z domysłu które mają być nie eksportowane, ta informacja upewniłaby że jest tak jak być powinno. Dla innych użytkowników natomiast byłaby to tylko informacja i tyle, ale też mogłaby wskazywać że na przykład "zaznaczonych warstw jest-99", "nie zaznaczonych jest-1" i wtedy potencjalny użytkownik byłby świadomy że nie wszystko wychodzi do DWG itd.
Jeśli korzysta się ze swojego szablonu to mniej więcej się wie które warstwy są domyślnie ustawione widoczne lub nie itd. i wie się z domysłu które mają być nie eksportowane, ta informacja upewniłaby że jest tak jak być powinno. Dla innych użytkowników natomiast byłaby to tylko informacja i tyle, ale też mogłaby wskazywać że na przykład "zaznaczonych warstw jest-99", "nie zaznaczonych jest-1" i wtedy potencjalny użytkownik byłby świadomy że nie wszystko wychodzi do DWG itd.
Podbijam mój poprzedni post 
A jednocześnie chciałbym poprosić o możliwość ustawienia warstwy po kliknięciu pierwszej litery nazwy warstwy przy eksporcie. Tak jak to ma miejsce np. przy imporcie pikiet- wybór warstwy z rozwijalnej listy. W oknie eksportu DXF pojawia się lista warstw do eksportu które trzeba scrollować, warstw jest dużo. Fajnie by było gdyby po naciśnięciu na klawiaturze przycisku "P" podświetlała się warstwa zaczynająca się od tej litery. Albo już wgl super jak mam np. warstwę POMOCNICZA to po kliknięciu po kolei szybko "P", "O" podświetla się ta warstwa. W celu szybkiego odnalezienia tej warstwy i jej zaznaczeniu/odznaczeniu.

A jednocześnie chciałbym poprosić o możliwość ustawienia warstwy po kliknięciu pierwszej litery nazwy warstwy przy eksporcie. Tak jak to ma miejsce np. przy imporcie pikiet- wybór warstwy z rozwijalnej listy. W oknie eksportu DXF pojawia się lista warstw do eksportu które trzeba scrollować, warstw jest dużo. Fajnie by było gdyby po naciśnięciu na klawiaturze przycisku "P" podświetlała się warstwa zaczynająca się od tej litery. Albo już wgl super jak mam np. warstwę POMOCNICZA to po kliknięciu po kolei szybko "P", "O" podświetla się ta warstwa. W celu szybkiego odnalezienia tej warstwy i jej zaznaczeniu/odznaczeniu.
Niestety, nie mamy obecnie wolnych godzin pracy programistów by zrealizować te propozycje, może za jakiś czas do nich wrócimy.
Pozdrawiam Jurek B.
Obie opcje wprowadzone w wersji testowej - jest licznik warstw zaznaczonych plus wyszukiwanie po naciśnięciu na klawiaturze (plus spacja przechodzi do kolejnego wystąpienia ciągu znaków). Działa to również w oknie eksportu do innej mapy. Programista zrobił prezent na Świętadrelson pisze: ↑15 gru 2024, 20:37 Podbijam mój poprzedni post

No brak mi słów aby podziękować
Szanowny zespole - dziękuję. Pozdrowienia dla programisty !
Niestety po pobraniu pliku testowego coś nie do końca pykło - nie widzę licznika warstw a wyszukiwanie po klawiaturze działa bliżej nie określonym schematem
proszę zerknąć czy u Was też czy tylko u mnie, ewentualnie jutro wykonam telefon na serwis jeśli tylko u mnie. Plik testowy pobrany przed chwilą.
Ps. Ekstra że też w eksporcie do innej mapy

Szanowny zespole - dziękuję. Pozdrowienia dla programisty !
Niestety po pobraniu pliku testowego coś nie do końca pykło - nie widzę licznika warstw a wyszukiwanie po klawiaturze działa bliżej nie określonym schematem

Ps. Ekstra że też w eksporcie do innej mapy

Licznik jest choć mało widoczny (lewy górny róg nad oznaczeniem zaznaczenia warstw). Nie mogę natomiast połapać się w sposobie odszukiwania warstw.
A, jest faktycznie. Nie zauważyłem bo miałem zaznaczone wszystkie/wszystkie warstwy do eksportu i wtedy licznik znika
jak odznaczyłem przynajmniej jedną licznik się pojawia.
No właśnie odszukiwanie warstw po klawiaturze też nie mogę dojść, coś się tam niby zmienia, coś się szuka ale nie wiem o co chodzi
więc zakładam że coś trzeba poprawić bo po kliknięciu na przykład litery "P" nic się nie dzieje, ale jak kliknę kilka razy szybko to odszukuje ale warstwę zaczynającą się od "S" 

No właśnie odszukiwanie warstw po klawiaturze też nie mogę dojść, coś się tam niby zmienia, coś się szuka ale nie wiem o co chodzi

- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2024-12-17 222339.png (84.09 KiB) Przejrzano 391 razy
Odszukiwanie warstw działa po wpisaniu w sposób ciągły (bez większego odstępu czasowego) co najmniej dwóch liter warstwy i nie muszą to być litery z początku nazwy warstwy.
Pozdrawiam Jurek B.
aaaaa, teraz już rozumiem. Działa. Jedyne co to poprosiłbym aby kiedy pojawi się okno eksportu, to żeby okno warstw było "aktywne" i można było od razu wpisywać z klawiatury. Obecnie trzeba kliknąć myszką w jakąś warstwę aby uaktywnić tą możliwość. Ale to oczywiście w wolnej chwili, na razie jest ekstra. Dziękuję