Nie mogę wczytać rastra.
Nie mogę wczytać rastra.
Chcę wpasować raster (127Mb,kolor) i przy wczytywaniu rastra nie da się tego zrobić - program jakby ignoruje to polecenie i nie ma żadnego komunikatu.
Re: Nie mogę wczytać rastra.
Musisz dokupić RAMu. Mniej więcej 3x tyle ile zajmowałaby ta grafika jako mapa bitowa + pamięć potrzebną dla innych programów i samego systemu. Jeśli masz windows 7 lub 8 możesz RAM podratować chwilowo pendrive'm.herrtur pisze:Chcę wpasować raster (127Mb,kolor)
Na przykład, dla otwarcia 275 MB pliku *.tiff w odcieniach szarości (8bit) - "3393.000 MiB requested"
Ciężko powiedzieć bez rastra, ale proponuję w jakimś programie (C-Raster, Paint.NET, Gimp, XnView.....) zapisać ten plik np. w formacie bmp, otworzyć go jeszcze raz i zapisać jako tiff. W C-GEO spróbować najpierw wczytać tego nowego tiffa, a jeśli się nie uda to tego BMP i napisać na forum co udało się osiągnąć.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Mam podobny problem. Chcę wpasować raster. Program albo nie wczytuje rastra albo wstawia jakiś raster który był wcześniej wpasowywany.
Z poważaniem flFL
Program jedne rastry wczytuje inne nie, obojętnie czy tif, jpg, bmp, png
Z poważaniem flFL
Rozumiem, że pisze Pan o tym module wpasowania rastra?
Ten moduł umożliwia kalibrację TIFF i PDF (wcześniej konwertuje go do TIFF).
Jeśli ma Pan raster w innym formacie niż TIFF lub PDF, proszę go przekonwertować np. w Paint, albo skorzystać ze starszego modułu wpasowania rastra, który odczytuje także BMP, PNG i JPG. Z tym, że ten moduł po kalibracji tworzy plik RCF (format wewnętrzny C-GEO dla wpasowanych rastrów).
Pozdrawiam Jurek B.