Kodowanie obiektów punktowych - zaznaczenie punktów na mapie.

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
geodena
_
_

Kodowanie obiektów punktowych - zaznaczenie punktów na mapie.

Post autor: geodena »

W najnowszej aktualizacji dodano bardzo ciekawą funkcję "kodowania obiektów punktowych" dla dużej ilości punktów na mapie. Opcja bardzo ciekawa, jednak samo zaznaczania punktów na mapie (nawet poprzez zaznaczenie punktów w sposób nieregularny) powoduje często przypadkowe zaznaczenie na mapie punktów istniejących na dużych opracowaniach. Proszę o informację, czy jest możliwość dodania funkcji, w której zaznaczone punkty w tabeli zaznaczały się również na mapie (np. w sekcji Tabela>zaznaczone punkty>"Zaznacz punkty na mapie"). Dodanie takiej opcji wyeliminowałoby w mojej ocenie przypadkowe zaznaczenie istniejących na mapie punktów. Pozdrawiam.
Asia T.
Team
Team

Re: Kodowanie obiektów punktowych - zaznaczenie punktów na mapie.

Post autor: Asia T. »

geodena pisze: 07 paź 2024, 10:15 W najnowszej aktualizacji dodano bardzo ciekawą funkcję "kodowania obiektów punktowych" dla dużej ilości punktów na mapie. Opcja bardzo ciekawa, jednak samo zaznaczania punktów na mapie (nawet poprzez zaznaczenie punktów w sposób nieregularny) powoduje często przypadkowe zaznaczenie na mapie punktów istniejących na dużych opracowaniach. Proszę o informację, czy jest możliwość dodania funkcji, w której zaznaczone punkty w tabeli zaznaczały się również na mapie (np. w sekcji Tabela>zaznaczone punkty>"Zaznacz punkty na mapie"). Dodanie takiej opcji wyeliminowałoby w mojej ocenie przypadkowe zaznaczenie istniejących na mapie punktów. Pozdrawiam.
Dzień dobry,
od strony tabeli współrzędnych chyba łatwiej będzie posłużyć się kodowaniem w tym miejscu, zgodnie z filmem:
geoproj5
____
____

Post autor: geoproj5 »

Funkcja fajna . Uzylem testowo do zakodowania rzednych przewodu i niestety robi na sile rzedna urzadzenia. Moze cos robie zle ale moze to jakies niedopatrzenie
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

geoproj5 pisze: 07 paź 2024, 11:50 Funkcja fajna . Uzylem testowo do zakodowania rzednych przewodu i niestety robi na sile rzedna urzadzenia. Moze cos robie zle ale moze to jakies niedopatrzenie
Raczej musi być inny powód, warto skontaktować się z serwisem online.
Pozdrawiam Jurek B.
machall
__
__

Post autor: machall »

A czy jest możliwość wyłączenia tej funkcji? Mam już swoje przyzwyczajenia podczas pracy i ta funkcja jest dla mnie całkowicie zbędna. Nawet przeszkadzająca. Często przed wstawieniem np. studni, sprawdzam rzędną dna. Obiekt wstawia mi się nie na tą pikietę co powinien, bo była zaznaczona pikieta dna. Zasuwa, zamiast wodociągowej, wstawia się ciepłownicza nie wiadomo dlaczego. I potwierdzam wcześniejszy post, że zamiast rzędnej przewodu, program wstawia rzędną urządzenia. Dlatego po dwóch dniach "walki" wróciłem do sierpniowej aktualizacji, gdzie nie było tej funkcji.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

machall pisze: 19 lis 2024, 13:54 A czy jest możliwość wyłączenia tej funkcji? Mam już swoje przyzwyczajenia podczas pracy i ta funkcja jest dla mnie całkowicie zbędna. Nawet przeszkadzająca. Często przed wstawieniem np. studni, sprawdzam rzędną dna. Obiekt wstawia mi się nie na tą pikietę co powinien, bo była zaznaczona pikieta dna. Zasuwa, zamiast wodociągowej, wstawia się ciepłownicza nie wiadomo dlaczego. I potwierdzam wcześniejszy post, że zamiast rzędnej przewodu, program wstawia rzędną urządzenia. Dlatego po dwóch dniach "walki" wróciłem do sierpniowej aktualizacji, gdzie nie było tej funkcji.
Wystarczy ją wyłączyć w oknie edytora mapy obiektowej (ikonka K1, menu "..." - Tworzenie rzędnych podczas kartowania.
Co do tego wstawiania rzędnej urządzenia, nikt nie zgłosił się do nas z tym problemem, więc zapraszam do kontaktu z serwisem.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ