edytor obiektów import txt

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
drelson
____
____

edytor obiektów import txt

Post autor: drelson »

Witam, w tej chwili chcąc wczytać zakres zgłoszenia roboty posługuje się edytorem obiektów, wczytuje plik txt po czym muszę dać przenumerowanie i nadać jakieś tam numery (mój podgik daje poligon bez numerów pkt). I teraz w pojedynczych robotach spoko, ale mam taką sytuację że do jednej tabeli wczytuje sobie zakresy kilkudziesięciu robót i chcę tam wgrać zakresy i wczytując pierwszy daję numery spoko, ale potem kolejne wczytując nie mam pojęcia jaki jest ostatni numer wolny w tabeli aby się nie wykrzaczyło i tak trzeba sprawdzać za każdym razem.
Pytanie: Czy dałoby się zrobić tak aby edytor zapisywał obiekt w tym przypadku zakres zgłoszenia z numeracją punktów jako @ nadając im losowy numer tak żeby użytkownik nie musiał tego robić ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Re: edytor obiektów import txt

Post autor: Jurek B. »

Witam, najprościej przy takim sposobie importu danych tylko z XY do edytora obiektów, nadawać numerację punktom kolejnych obiektów zwiększając tylko wartość przedrostka: 1,2,3...:
Zrzut ekranu 2024-10-19 222225.png
Zrzut ekranu 2024-10-19 222225.png (36.35 KiB) Przejrzano 501 razy

Skoro tych zakresów jest tak dużo, to może jest inny sposób na ich załadowanie. Czy każdy z nich jest w osobnym pliku txt? Nie da się ich zapisać w jednym pliku np. SHP, DXF, WKT, itp.?
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
____
____

Dziękuję za odpowiedź, trochę temat mi wypadł z głowy na chwilę ale już powracam. No można by, ale to są roboty które zgłaszam kilka dziennie i za jakiś czas wgrywam hurtem zakresy do c geo i tak co jakiś czas. Oczywiście mógłbym sobie tam w excelu podziałać i wgrać hurtem nie ma sprawy. Ale tak z ciekawości - czemu edytor nie może zapisać obiektu jeśli nie ma numerów punktów? Czemu nie może zapisać obiektu z numeracją jakąkolwiek z @? Jak wgrywamy np. GML to wszystkie obiekty mają właśnie numerację z @. Jeżeli mamy wgramy np. już coś że istnieją punkty z @ to edytor przy zapisie nowego obiektu mógłby szukać ostatniej wolnej numeracji z @ i dawać kolejną dla nowych punktów nowego obiektu czy to tak nie działa jak myślę ? :)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Czemu nie może zapisać obiektu z numeracją jakąkolwiek z @?
Jeśli wprowadzone w edytorze obiektów punkty mają numery z @, edytor obiektów takie obiekty zapisuje
Skoro okno edytora obiektów zawiera kolumnę Nr, oznacza to, że program wymaga ich podania. W przypadku GML, nie ma żadnych okien na wprowadzanie danych, procedura jego importu automatycznie nadaje numery importowanym punktom.
Jeśli programista będzie miał czas to zmodyfikuje funkcjonalność edytora obiektów by nadawał punktom bez numeru, numerację automatyczną z @.
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
____
____

Jurek B. pisze: 01 gru 2024, 21:09
Czemu nie może zapisać obiektu z numeracją jakąkolwiek z @?
Jeśli programista będzie miał czas to zmodyfikuje funkcjonalność edytora obiektów by nadawał punktom bez numeru, numerację automatyczną z @.
Dziękuję.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Grześ w wersji testowej wprowadził zapis punktów bez numerów w edytorze obiektów. Przy okazji przypomniał, że jest opcja w Parametrach programu, w zakładce Obliczenia, która to od dawna włączała globalnie:
Załączniki
nCO6nSm020yichwI.png
nCO6nSm020yichwI.png (4.89 KiB) Przejrzano 119 razy
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
____
____

Jurek B. pisze: 02 gru 2024, 14:42 Grześ w wersji testowej wprowadził zapis punktów bez numerów w edytorze obiektów. Przy okazji przypomniał, że jest opcja w Parametrach programu, w zakładce Obliczenia, która to od dawna włączała globalnie:
Ekstra, o to chodziło !
A o tej opcji nie wiedziałem, że jest. A w związku z tym pytanie w jakim momencie działania ta opcja działa? W sensie, to w edytorze teraz działa super, a jaka jest inna sytuacja w której można wykorzystać tą opcję z ustawień globalnych ?

Dziękuję za wprowadzenie.
ODPOWIEDZ