Propozycja: Aby przy robieniu walidacji lub eksportu z walidacją program sam zaznaczał (podpowiadał) bazy BDOT/EGIB/GESUT które były modyfikowane, na których było coś kartowane.
Chodzi mi o to że np. kartuje się BDOT miliony rzędnych skarpy ulice dużo pikiet jednym słowem i np. jedną studzienkę k gdzieś tam. I takie opracowanie robi się dzień dwa trzy to czasem można zapomnieć o tej jednej studzience która była na GESUT i wysyła się sam BDOT (bo to BDOT był główną bazą na której się działało..).
Czyli robimy BDOT i GESUT, ale nic na EGIB to program by zaznaczał wtedy te dwie bazy do eksportu z automatu ale bez EGIB. I analogicznie w innych wariantach.
eksport/walidacja
Re: eksport/walidacja
Albo chociaż przycisk najlepiej w legendzie tam u góry obok przycisku walidacja, usunięte obiekty, dodać przycisk "statystyka" czyli okienko które pojawia się w momencie eksportu GML podsumowujące co się na mapie wydarzyło, ale w taki sposób aby to była tylko ta statystyka, bez musu eksportu pliku.
Przy okazji pytanie- czemu w eksporcie z podziałem na bazy (wawa) nie ma możliwości walidacji pliku ?
Przy okazji pytanie- czemu w eksporcie z podziałem na bazy (wawa) nie ma możliwości walidacji pliku ?
Obecnie walidacja jest wykonywana zawsze po eksporcie, gdy powstaje plik GML. Przy podziale na bazy powstają 3 pliki GML, więc po eksporcie każdego pliku z osobna musiałaby być uruchamiana procedura walidacji i powstawałyby osobne raporty. Żeby to wprowadzić, albo integrować 3 w jeden raport, programista musiałby włożyć więcej pracy, więc na razie jest to na liście zadań do wykonania.Przy okazji pytanie- czemu w eksporcie z podziałem na bazy (wawa) nie ma możliwości walidacji pliku ?
Pozdrawiam Jurek B.
Najlepiej najpierw wykonać walidację całości (ikonka w legendzie), wtedy widać raport co zostało zmienione w każdej z baz. Potem wyeksportować z podziałem na bazy. Jeśli w jednej z baz nie ma żadnego obiektu dodanego/zmodyfikowanego/usuniętego, taki pusty plik będzie można pominąć w przekazaniu do ODGiK.drelson pisze: ↑20 lis 2024, 14:46 Propozycja: Aby przy robieniu walidacji lub eksportu z walidacją program sam zaznaczał (podpowiadał) bazy BDOT/EGIB/GESUT które były modyfikowane, na których było coś kartowane.
Chodzi mi o to że np. kartuje się BDOT miliony rzędnych skarpy ulice dużo pikiet jednym słowem i np. jedną studzienkę k gdzieś tam. I takie opracowanie robi się dzień dwa trzy to czasem można zapomnieć o tej jednej studzience która była na GESUT i wysyła się sam BDOT (bo to BDOT był główną bazą na której się działało..).
Czyli robimy BDOT i GESUT, ale nic na EGIB to program by zaznaczał wtedy te dwie bazy do eksportu z automatu ale bez EGIB. I analogicznie w innych wariantach.
Pozdrawiam Jurek B.
Podobnie jest w Delcie - eksport do ośrodka zwraca wszystkie modyfikowane bazy w obrębie pracy.
Plus pytanie ode mnie - czy można skrócić działanie przycisku walidacja GML do wykonywania walidacji od razu po uruchomieniu zadania? bez okna wyboru warstw itd. interesują nas tylko obiekty zmodyfikowane w czasie pracy.
Jeśli chodzi o eksport do GML, w najbliższych aktualizacjach dodamy pomijanie tworzenia GML z tych baz, które nie były modyfikowane, natomiast nie będziemy ograniczać możliwości dostępnych w oknie walidacji
Pozdrawiam Jurek B.