Taki kwiatek na koniec roboty
Problem z eksportem do GML MZ2021
- Krzysiek Opole
- ____

Problem z eksportem do GML MZ2021
Zredagowałem bazę gesut i robię export bazy walidacja wychodzi ok. Zbudowałem kanał technologiczny wraz z studniami i po exporcie nie przenosi się wartość rzędnej przewodu symbol jest a w tabeli danych wartość rzędna jest pusta. Bez względu czy jest to rzędna przewodu sieci kanalizacji specjalnej czy też sieci telekomunikacujnej
Co robię nie tak system Win 10 wersja c-geo 21-11-2024
a jutro muszę przekazać gotowe pliki zamawiającemu
- Załączniki
-
- po zmianie na sieć specjalna
- forum.PNG (100.33 KiB) Przejrzano 13686 razy
-
- po exporcie
- Przechwytywanie1.PNG (118.61 KiB) Przejrzano 13686 razy
-
- przed exportem
- Przechwytywanie 0.PNG (165.97 KiB) Przejrzano 13686 razy
Re: Problem z eksportem do GML MZ2021
Niestety przez forum na podstawie zrzutów ekranów nie jesteśmy w stanie pomóc. Prosimy o telefon na serwis, zobaczymy na pomocy zdalnej, w czym rzecz lub proszę przesłać do nas mailem kopię projektu.
- Krzysiek Opole
- ____

Wczoraj doszedłem w czym problem, kanał technologiczny pusty -> Klasa: GES_UrzadzeniaTowarzyszczaceLiniowe dopuszcza atrybut rzędnej (rzędna góry rzędna dołu). Jeżeli w tym kanale mapy przewód jakiejkolwiek sieci to jest dopuszczalny opis "rzędna przewodu sieci" W moim przypadku udało mi się wstawić te rzędne i wyeksportować z mojej mapy, raport walidacji był OK i zaczytać do bazy GESUT ośrodka co widać na załącznikach. Następnie wykonałem export z tejże bazy i uzyskałem efekt końcowy jak w zapytaniu. Moim zdaniem zabrakło jakiegoś zabezpieczenia w c-geo aby taki fakt nie miał miejsca.
Pozdrawiam Krzysiek
Pozdrawiam Krzysiek
Czym rysowałeś komory i włazy kanału technologicznego (jaką siecią)?
- Krzysiek Opole
- ____

Rysowałem komora i właz sieci telekomunikacyjnej, nie ma w sumie za bardzo wyjścia bo zostaje sieć specjalna albo niezidentyfikowana.
Kanał technologiczny należy do klasy GES_UrzadzeniaTowarzyszace, a nie do GES_Przewod[...], dlatego rzędne dla niego należy określać jako rzędna urządzenia, a nie rzędna przewodu- wysokości opisać należy atrybutami "rzednaGory"/"rzednaDolu".
Ma znaczenie jaką sieć wybierzemy do opisu rzędnych na kanale technologicznym? Drugi problem to taki że jak wybierzemy rzędną urządzenia (tylko góra bez dołu) to wstawia się to na odnośniku, a nie na przewodzie co moim zdaniem powoduje brak konsekwencji w opisie rzędnych na mapie.
Generalnie nie bardzo wiem jak ugryźć temat tych "kanałów technologicznych", które są budowane przy okazji inwestycji drogowych. Moim zdaniem ani to kanał technologiczny (jedynie z nazwy w projekcie) ani przewód jakiejśc sieci. W znakomitej części są to dwie rury sztywne układane jedna nad drugą, z czego np w tej dolnej są jeszcze dodatkowo 4 rurki o mniejszej średnicy, z czego jedna to wiązka mikrorur. Ustawodawca chyba nie bardzo przewidział taka sytuację, a człowiek by chciał to w miarę rzetelnie pokazać na mapie i w bazie. Bądź tu mądry i pisz wiersze.
Chętnie poznałby opinię jak Wy sobie radzicie z tematem.
ps. w załączniku przykładowy przekrój przez taki "kanał technologiczny"
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2026-02-12 101450.png (34.76 KiB) Przejrzano 5855 razy
Z kanałem technologicznym nasuwa mi się kilka refleksji.
1. Jeśli rury ułożone są w jedna nad drugą, to czy nie powinniśmy pokazywać dwóch rzędnych?
2. Co w przypadku gdy za rok czy za dwa ktoś wykorzysta ten kanał do przeprowadzenia przewodu elektroenergetycznego? Usuwamy linię kanału i wprowadzamy przewód, czy też po trasie kanału rysujemy przewód? Czy zmieniamy wtedy rzędne kanału na rzędne przewodu?
3. A co w przypadku, gdy w następnym roku ktoś przeprowadzi światłowód? Na zdrowy rozum powinniśmy dorysować nowy przewód po trasie kanału.
4. Według mnie brakuje komór i studzienek kanału technologicznego. Bo teraz rury rysujemy kanałem, a komory i studzienki musimy wstawiać chyba z sieci specjalnej. Jak dla mnie to brak spójności. Automatycznie pojawia się problem rzędnych komory, bo jak dla mnie, to w takim wypadku powinna być rzędna sieci specjalnej.
A może w ogóle nie powinno być kanału technologicznego, tylko powinniśmy kwalifikować to do sieci specjalnej?
1. Jeśli rury ułożone są w jedna nad drugą, to czy nie powinniśmy pokazywać dwóch rzędnych?
2. Co w przypadku gdy za rok czy za dwa ktoś wykorzysta ten kanał do przeprowadzenia przewodu elektroenergetycznego? Usuwamy linię kanału i wprowadzamy przewód, czy też po trasie kanału rysujemy przewód? Czy zmieniamy wtedy rzędne kanału na rzędne przewodu?
3. A co w przypadku, gdy w następnym roku ktoś przeprowadzi światłowód? Na zdrowy rozum powinniśmy dorysować nowy przewód po trasie kanału.
4. Według mnie brakuje komór i studzienek kanału technologicznego. Bo teraz rury rysujemy kanałem, a komory i studzienki musimy wstawiać chyba z sieci specjalnej. Jak dla mnie to brak spójności. Automatycznie pojawia się problem rzędnych komory, bo jak dla mnie, to w takim wypadku powinna być rzędna sieci specjalnej.
A może w ogóle nie powinno być kanału technologicznego, tylko powinniśmy kwalifikować to do sieci specjalnej?
Znając realia to po włożeniu nowego przewodu do kanału technologicznego żaden geodeta się o tym nie dowie ...
1. tylko rzędna czego? górnej płaszczyzny rur i dolnej (jak to zmierzyć), rzędne osi?Kokosz pisze: ↑16 lut 2026, 08:25 Z kanałem technologicznym nasuwa mi się kilka refleksji.
2. Jak dla mnie to rysujemy kolejną linię po zmierzonym kanale technologicznym lub w atrybutach dopisujemy kolejną sieć? Tylko co jest poprawne?
3. jw.
4. Ja rysuje teletechnicznymi, a rzędne na kanale jako rzędne urządzenia teletechnicznego, ale zdaję sobie sprawę że to nie do końca poprawne
To na pewno.
Wiele pytań, mało odpowiedzi. Brakuje moim zdaniem w bazie GESUT takiej sieci jak kanał technologiczny.
1. Bardzo dobre pytanie - ktoś chyba tego nie przewidział albo założył z góry, że to zawsze będą jakieś kable i wtedy rzędna osi.kouczan pisze: ↑16 lut 2026, 14:07
1. tylko rzędna czego? górnej płaszczyzny rur i dolnej (jak to zmierzyć), rzędne osi?
2. Jak dla mnie to rysujemy kolejną linię po zmierzonym kanale technologicznym lub w atrybutach dopisujemy kolejną sieć? Tylko co jest poprawne?
3. jw.
4. Ja rysuje teletechnicznymi, a rzędne na kanale jako rzędne urządzenia teletechnicznego, ale zdaję sobie sprawę że to nie do końca poprawne
Wiele pytań, mało odpowiedzi. Brakuje moim zdaniem w bazie GESUT takiej sieci jak kanał technologiczny.
2 - 3. Ja też skłaniam się ku wersji, że rysujemy nową sieć i kanał zostaje
4. Tylko że zazwyczaj te kanały są puste, a my rysując daną siecią dajemy innym do zrozumienia, że coś tam jest. A później inspektor z jakiegoś nadzoru czy innego starostwa powie, że rysujemy bzdury, bo tam nic nie ma. Dlatego zgadzam się z Tobą, że w sieci GESUT brakuje kanału technologicznego.
Znalazłem Twój wcześniejszy post dotyczący kanału technologicznego i tam znalazłem taką odpowiedź od AsiaT. "Zgodnie z przepisem, nie musi Pan dla włazu i komory wstawiać rodzaju sieci, jest to w tej chwili atrybut nieobowiązkowy. Podobnie z rzędną - jeśli ją Pan wstawi to po prostu wejdzie ona w relację z włazem/komorą i będzie rzędną tych urządzeń. W momencie, kiedy ktoś doda rodzaj Sieci później to rzędna nadal pozostanie w relacji do tych obiektów, jedynie jej stylizacja otrzyma kolor wiodącej wpisanej sieci."
I tu pojawia się problem: rysując komorę, z góry muszę wybrać do jakiej sieci należy. Teoretycznie potem w okienku z atrybutami mogę skasować rodzaj sieci, ale nie testowałem tego. Nie wiem jak to przejdzie przez walidację, a co ważniejsze nie wiem jak będzie potem w urzędzie. Druga sprawa to rzędna: też muszę wybrać dla jakiej sieci wstawiam rzędną. Potem w okienku mogę usunąć kod, że to rzędna urządzenia danej sieci, ale czy to przejdzie...
W rozporządzeniu w sprawie GESUT jest to atrybut niewymagany, dla komór wymagany jest atrybut ksztaltUrzadzenia. Ponadto w rozporządzeniu w sprawie mapy zasadniczej, w karcie znaku kartograficznego komory jest zapis:I tu pojawia się problem: rysując komorę, z góry muszę wybrać do jakiej sieci należy. Teoretycznie potem w okienku z atrybutami mogę skasować rodzaj sieci, ale nie testowałem tego. Nie wiem jak to przejdzie przez walidację, a co ważniejsze nie wiem jak będzie potem w urzędzie.
Nie ma więc problemu z usunięciem podpowiadanego w oknie danych rodzaju sieci, jest on tam tylko po to by przyspieszyć wprowadzanie danych dla "typowych" komór, w których nie ma wątpliwości co do ich sieci.Jeżeli jest określony rodzaj sieci, to kolor prezentacji znaku jest zgodny z RGB tej sieci.
Najlepiej wybrać w takim wypadku rzędną sieci nieznanej. Obiekt rzędna nie posiada w bazie GESUT atrybutu rodzajSieci. Kodowanie rzędnych, które jest w C-GEO (czyli SUPS01_XX), nawiązuje do kodów z przepisów z 2015 r. wyłącznie dla ułatwienia użytkownikowi kartowania i przypisania kolorów dla rzędnych. Po zapisie do GML i odczycie w każdym oprogramowaniu kolor punktu i etykiety rzędnej jest nadawany na podstawie analizy relacji z obiektem, którego dotyczy. Dla komory nie przypisanej do żadnej sieci, będzie to kolor czarny, więc poprawny.Druga sprawa to rzędna: też muszę wybrać dla jakiej sieci wstawiam rzędną. Potem w okienku mogę usunąć kod, że to rzędna urządzenia danej sieci, ale czy to przejdzie...
Pozdrawiam Jurek B.
Strona główna softline