dolaczenie geometrii
dolaczenie geometrii
Czasem w danym operacie jest zmierzony fragment obiektu powierzchniowego a jego reszta oparta jest na innym obiekcie [ ogrodzenie, nawierzchnia przylegajaca itp] przydatna bylaby funkcja dodawania geometrii jakiegos obiektu istniejacego do geometrii nowego kartowanego. Oczywiescie wraz z z funkcja zmiany kierunku fragmentu obiektu.[bo obecnie mozna zmienic tylko caly kierunek] Usuniecie kilku nadmiarowych punktow robiloby sie recznie ale i tak by to przyspieszylo prace. Obecnie robie eksporty do txt , rzezbie tam geometrie a potem importuje gotowa do edytora
Re: dolaczenie geometrii
Ok . A zadziala to przy modyfikacji obiektu istniejace czy tylko przy nowym?
Wtedy jest trochę więcej pracy, jak na poniższym filmie:
1. ewentualnie odwrócenie kolejności punktów
2. wklejenie we właściwe miejsce do obiektu istniejącego (wcześniej należy przygotować tam tyle pustych wierszy ile trzeba na wklejane punkty)
https://youtube.com/shorts/ffLl2rJSvMQ
1. ewentualnie odwrócenie kolejności punktów
2. wklejenie we właściwe miejsce do obiektu istniejącego (wcześniej należy przygotować tam tyle pustych wierszy ile trzeba na wklejane punkty)
https://youtube.com/shorts/ffLl2rJSvMQ
Pozdrawiam Jurek B.
No wlasnie tak to mniej wiecej robie, stad ta moja propozycja zaciagania geometrii jednego obiektu do drugiego. Wstawienie pustej lini oznaczenie jako miejsce wstawienia nowego fragmentu i wskazanie innego obiektu. No taka moja propozycja, wiem ze moze to nyc trudne od strony programowania ale podrzucam pomysl. Byc moze ktos jeszcze mnie tu poprze i cieszylby sie z takiej funkcji
Dzień Dobry.
Chodzi zapewne o coś, na wzór funkcji z GeoInfo.
Chodzi zapewne o coś, na wzór funkcji z GeoInfo.
- Załączniki
-
- Bez nazwy.png (68.05 KiB) Przejrzano 203 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Tak , cos takiego. Ale duzym postępem byloby przynaj,niej zaciaganie geometrii z innego obiektu bez konieczności zabawy w tekstowki
Pomyślimy też nad innym rozwiązaniem, ale to które opisałem wcześniej, nie wymaga zapisu do txt, wszystko robi się wewnątrz edytora obiektów w C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.