Dzień dobry,
bardzo często dostaję błędy Rzędna ... nie należy do żadnego obiektu.
Oczywiście w CGEO powiązanie z zasuwą jest, ale ponowiłem połączenie (CTRL+L) i błąd nadal występuje. Skąd taki błąd? Czy ja robię coś źle?
Dodam jeszcze, że rzędna była już w bazie ja tylko zmieniłem jej wysokość.
GML - błąd "nie należy do żadnego obiektu" - rzędna
Re: GML - błąd "nie należy do żadnego obiektu" - rzędna
Komunikat, o którym Pan pisze przekładając z polskiego na polski oznacza mniej więcej to że: rzędna nie może istnieć samodzielnie, musi wstępować w parze (np: komorą, studnią, włazem, zasuwą, przewodem ect.). To w obiekcie GESUT-owym jest zapisana relacja do rzędnej a nie w rzędnej do obiektu GESUT-owego. Pan w wyniku swojej pracy modyfikuje rzędną ale modyfikacji nie ulega obiekt do którego odnosi się ta rzędna. Zatem robiąc eksport do GML o daty modyfikacji rzędna zostanie wyeksportowana ale obiekt GESUt-owy już nie (bo nie nie był modyfikowany). Jak temu zaradzić? Albo zrobić eksport całości, albo sprawić, żeby obiekt GESUT-owy również "załapał" się do eksportu (np. zmieniając w nim jakiś atrybut przykładowo eksploatacja z czynnego na nieczynny a następnie ponownie przywracając pierwotną wartości atrybutu - czyli wykonać taką pozorną modyfikację).mach99 pisze: ↑28 mar 2025, 14:11 Dzień dobry,
bardzo często dostaję błędy Rzędna ... nie należy do żadnego obiektu.
Oczywiście w CGEO powiązanie z zasuwą jest, ale ponowiłem połączenie (CTRL+L) i błąd nadal występuje. Skąd taki błąd? Czy ja robię coś źle?
Dodam jeszcze, że rzędna była już w bazie ja tylko zmieniłem jej wysokość.
pozdrawiam
Damian M.
Damian M.
Dziękuje za odpowiedź, pomogło.
Tak wydaje mi sie sie ten sam problem meczylem jakis czas temu. Z jakiego systemu pochodzi gml osrodkowy?