Aktualizacja wersja 8.18.03.12 z dnia 2025-03-12
Aktualizacja wersja 8.18.03.12 z dnia 2025-03-12
Chciałem zapytać o nową funkcję wstawiania etykiet we wskazanym obszarze. To działa tylko projektu stworzonego z importu GML?
Chciałem tą funkcję wykorzystać przy opracowaniu MDCP, ale nie korzystam z GML, tylko mapy wektorowej po imporcie DXF. Założyłem nową warstwę i pobrałem działki poprzez zakres i funkcję "pobierz granice działek w obszarze". Niestety w przy takich działaniach nie są wstawiane etykiety w zakresie pracy (chociaż dla działek jest automatycznie zakładany zbiór danych, który zawiera identyfikatory i nr działek).
Chciałem tą funkcję wykorzystać przy opracowaniu MDCP, ale nie korzystam z GML, tylko mapy wektorowej po imporcie DXF. Założyłem nową warstwę i pobrałem działki poprzez zakres i funkcję "pobierz granice działek w obszarze". Niestety w przy takich działaniach nie są wstawiane etykiety w zakresie pracy (chociaż dla działek jest automatycznie zakładany zbiór danych, który zawiera identyfikatory i nr działek).
Re: Aktualizacja wersja 8.18.03.12 z dnia 2025-03-12
A ja się podepnę pod temat, nowa funkcja działa teraz w taki sposób że jak zaznaczam sobie np. zakres opracowania mdcp i klikam wstaw etykiety to:
- raz, że wstawia etykiety tylko dla nr działek, dla konturów czy użytków to nie działa ?
- dwa, że jeśli mam numer poza obszarem opracowania i używam nowej funkcji to cgeo wstawia nowy numer w zakres opracowania, ale ten istniejący zostaje tam gdzie był i wtedy na mapie wynikowej mam brzydko wyglądające dwa numery tej samej działki. Jeśli ten numer jest daleko to okej, ale akurat miałem że był w zasięgu wydruku na kartce i kiepsko to wygląda. Nie można by to tak zrobić żeby ten numer się przesuwał, a nie dublował ? Albo żeby nowe etykiety wstawiane były na warstwę tymczasową może ?
- a przy okazji jeśli już mowa o dod. etykietach jeśli niezależnie czy z nowej funkcji czy z palca (ctrl+U) wstawiam dod. etykietę to jak to jest traktowane od strony technicznej - ta nowa etykiety jest też jakby częścią istniejącej działki ? tzn. czy eksportuje się do ośrodka i tam mają nagle dwa numery ? Jeśli nie jest to - po czym poznać jeśli dałem nowy numer, ale po dłuższym czasie nie pamiętam który numer jest tym pierwotnym to czy ma znaczenie który usunę, czy ten nowy czy ten istniejący ?
- a jescze bardziej przy okazji czy mozna by tak ustawić aby kiedy przykładowo kartuje budynek i akurat pod budynkiem wypada nr działki, to kiedy go przesunę aby ta zmiana eksportowała się do ośrodka? Dajemy mapy klientowi "ładnie" wyglądającą a potem i tak w ośrodku ten numer jest pod budynkiem, nawet kiedyś się ośrodek przyczepił. Albo jak wymusić taką zmianę aby się wyeksportowała ?
Dziękuję
- raz, że wstawia etykiety tylko dla nr działek, dla konturów czy użytków to nie działa ?
- dwa, że jeśli mam numer poza obszarem opracowania i używam nowej funkcji to cgeo wstawia nowy numer w zakres opracowania, ale ten istniejący zostaje tam gdzie był i wtedy na mapie wynikowej mam brzydko wyglądające dwa numery tej samej działki. Jeśli ten numer jest daleko to okej, ale akurat miałem że był w zasięgu wydruku na kartce i kiepsko to wygląda. Nie można by to tak zrobić żeby ten numer się przesuwał, a nie dublował ? Albo żeby nowe etykiety wstawiane były na warstwę tymczasową może ?
- a przy okazji jeśli już mowa o dod. etykietach jeśli niezależnie czy z nowej funkcji czy z palca (ctrl+U) wstawiam dod. etykietę to jak to jest traktowane od strony technicznej - ta nowa etykiety jest też jakby częścią istniejącej działki ? tzn. czy eksportuje się do ośrodka i tam mają nagle dwa numery ? Jeśli nie jest to - po czym poznać jeśli dałem nowy numer, ale po dłuższym czasie nie pamiętam który numer jest tym pierwotnym to czy ma znaczenie który usunę, czy ten nowy czy ten istniejący ?
- a jescze bardziej przy okazji czy mozna by tak ustawić aby kiedy przykładowo kartuje budynek i akurat pod budynkiem wypada nr działki, to kiedy go przesunę aby ta zmiana eksportowała się do ośrodka? Dajemy mapy klientowi "ładnie" wyglądającą a potem i tak w ośrodku ten numer jest pod budynkiem, nawet kiedyś się ośrodek przyczepił. Albo jak wymusić taką zmianę aby się wyeksportowała ?
Dziękuję

Aby można było wygenerować etykiety, obiekty muszą mieć kody zgodne z przepisami dla mapy zasadniczej.marcinn pisze: ↑14 mar 2025, 16:22 Chciałem zapytać o nową funkcję wstawiania etykiet we wskazanym obszarze. To działa tylko projektu stworzonego z importu GML?
Pobierane przez nas działki z ULDK. WFS nie mają przypisanego kodu działek, ale jak trzeba, możemy wprowadzić modyfikację w programie i nadawać ten kod. Teraz trzeba im samodzielnie nadać kod EGDE. Wtedy program wygeneruje etykiety.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2025, 10:30 przez Jurek B., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Jurek B.
Proszę pobrać ponownie aktualizację z 12 marca - powinno już zadziałać.A ja się podepnę pod temat, nowa funkcja działa teraz w taki sposób że jak zaznaczam sobie np. zakres opracowania mdcp i klikam wstaw etykiety to:
Funkcja ma na celu umieszczenie etykiet w wybranym obszarze, bez modyfikacji istniejących już etykiet w innych miejscach mapy. Wskazany obszar to ten, który ma się znaleźć np. na wydruku. Być może powinien Pan skorzystać z funkcji drukowania w zakresie wskazanego obszaru (funkcja w ikonce Drukarka). Wtedy nie wydrukuje się nic poza nim.- dwa, że jeśli mam numer poza obszarem opracowania i używam nowej funkcji to cgeo wstawia nowy numer w zakres opracowania, ale ten istniejący zostaje tam gdzie był i wtedy na mapie wynikowej mam brzydko wyglądające dwa numery tej samej działki. Jeśli ten numer jest daleko to okej, ale akurat miałem że był w zasięgu wydruku na kartce i kiepsko to wygląda. Nie można by to tak zrobić żeby ten numer się przesuwał, a nie dublował ? Albo żeby nowe etykiety wstawiane były na warstwę tymczasową może ?
Co do warstwy na którą mają trafiać, tu coś postaramy się zmienić w następnej aktualizacji.
To są etykiety, więc pojawią się także w GML eksportowanym z C-GEO. Funkcja ta jest wprowadzona po to by ułatwić opracowanie mapy dla inwestora, a nie w celu aktualizacji zasobu. Dlatego powinno się ją stosować np. na kopii mapy, nie eksportowanej potem do GML dla ODGiK.- a przy okazji jeśli już mowa o dod. etykietach jeśli niezależnie czy z nowej funkcji czy z palca (ctrl+U) wstawiam dod. etykietę to jak to jest traktowane od strony technicznej - ta nowa etykiety jest też jakby częścią istniejącej działki ? tzn. czy eksportuje się do ośrodka i tam mają nagle dwa numery ? Jeśli nie jest to - po czym poznać jeśli dałem nowy numer, ale po dłuższym czasie nie pamiętam który numer jest tym pierwotnym to czy ma znaczenie który usunę, czy ten nowy czy ten istniejący ?
Jeśli wykonuje Pan eksport obiektów do GML od daty modyfikacji, wówczas budynek, z którym jest powiązana zmodyfikowana etykieta, nie jest eksportowany, więc jego etykieta także nie. Gdy wyeksportuje Pan całą mapę, bez ograniczeń czasowych, wówczas w ODGiK załaduje się GML z Pana zmianami redakcyjnymi.- a jescze bardziej przy okazji czy mozna by tak ustawić aby kiedy przykładowo kartuje budynek i akurat pod budynkiem wypada nr działki, to kiedy go przesunę aby ta zmiana eksportowała się do ośrodka? Dajemy mapy klientowi "ładnie" wyglądającą a potem i tak w ośrodku ten numer jest pod budynkiem, nawet kiedyś się ośrodek przyczepił. Albo jak wymusić taką zmianę aby się wyeksportowała ?
Pozdrawiam Jurek B.
Jeżeli jest taka możliwość to proszę o taka modyfikację, żeby program nadawał ten kod. Będzie to bardzo duże ułatwienie dla osób które opracowują mapy wektoroweJurek B. pisze: ↑15 mar 2025, 10:00Aby można było wygenerować etykiety, obiekty muszą mieć kody zgodne z przepisami dla mapy zasadniczej.marcinn pisze: ↑14 mar 2025, 16:22 Chciałem zapytać o nową funkcję wstawiania etykiet we wskazanym obszarze. To działa tylko projektu stworzonego z importu GML?
Pobierane przez nas działki z ULDK. WFS nie mają przypisanego kodu działek, ale jak trzeba, możemy wprowadzić modyfikację w programie i nadawać ten kod. Teraz trzeba im samodzielnie nadać kod EGDE. Wtedy program wygeneruje etykiety.
Jeśli wykonuje Pan eksport obiektów do GML od daty modyfikacji, wówczas budynek, z którym jest powiązana zmodyfikowana etykieta, nie jest eksportowany, więc jego etykieta także nie. Gdy wyeksportuje Pan całą mapę, bez ograniczeń czasowych, wówczas w ODGiK załaduje się GML z Pana zmianami redakcyjnymi.- a jescze bardziej przy okazji czy mozna by tak ustawić aby kiedy przykładowo kartuje budynek i akurat pod budynkiem wypada nr działki, to kiedy go przesunę aby ta zmiana eksportowała się do ośrodka? Dajemy mapy klientowi "ładnie" wyglądającą a potem i tak w ośrodku ten numer jest pod budynkiem, nawet kiedyś się ośrodek przyczepił. Albo jak wymusić taką zmianę aby się wyeksportowała ?
[/quote]
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem odpowiedź, ale doprecyzuje siebie, że mi chodzi o sytuacje kiedy numer działki wypada pod obrysem budynku (wtedy zostaje zakryty przez przesłanianie, ten numer działki) i przesuwam numer działki do wydruku obok budynku na puste pole wew. działki i ta zmiana nie zostaje eksportowana do ośrodka - przesunięty numer napisu działki. I co wtedy trzeba zrobić aby przesunięty napis działki przeszedł do ośrodka bo czasem "czepiają się" że mapa została przekazana nieczytelna z powodu iż nr działki został pod obrysem budynku i go po prostu nie widać.
Jeśli nie ogranicza Pan eksportu np. datą modyfikacji, wówczas do GML zapisywane są wszystkie obiekty łącznie z ich etykietami oraz ich aktualnym położeniem. A więc także numer działki przesunięty w inne miejsce jest w tym GML. Może to Pan sam sprawdzić importując taki GML do nowej mapy - będzie Pan widział wówczas między innymi nowy budynek i nowe położenie numeru działki.Nie wiem czy dobrze zrozumiałem odpowiedź, ale doprecyzuje siebie, że mi chodzi o sytuacje kiedy numer działki wypada pod obrysem budynku (wtedy zostaje zakryty przez przesłanianie, ten numer działki) i przesuwam numer działki do wydruku obok budynku na puste pole wew. działki i ta zmiana nie zostaje eksportowana do ośrodka - przesunięty numer napisu działki. I co wtedy trzeba zrobić aby przesunięty napis działki przeszedł do ośrodka bo czasem "czepiają się" że mapa została przekazana nieczytelna z powodu iż nr działki został pod obrysem budynku i go po prostu nie widać.
Pozdrawiam Jurek B.
Yo!
Czy można by rozszerzyć funkcję "Wstaw etykiety we wskazanym obszarze", tak aby działała na warstwę klasoużytki? Generalnie te obiekty dużo lepiej reprezentują atrybuty użytków i konturów i to nimi się posługuję podczas pracy na mapie - z ich opisów korzystam, więc fajnie by było gdyby automat obejmował również ją.
Czy można by rozszerzyć funkcję "Wstaw etykiety we wskazanym obszarze", tak aby działała na warstwę klasoużytki? Generalnie te obiekty dużo lepiej reprezentują atrybuty użytków i konturów i to nimi się posługuję podczas pracy na mapie - z ich opisów korzystam, więc fajnie by było gdyby automat obejmował również ją.
Pozdrawiam
Ao
Ao
Będzie to trudne, bo klasoużytki jako obiekty powierzchniowe nie są przesyłane w GML. Można je jedynie wygenerować przez przecięcie warstw w programie. Spróbujemy jednak wypracować rozwiązanie.Aoschin pisze: ↑02 kwie 2025, 09:47 Yo!
Pozdrawiam Jurek B.