przesłanianie się symboli

Dyskusje od wersji C-GEO 1.0 do 7.0
marioo
VIP
VIP

przesłanianie się symboli

Post autor: marioo »

Jak wstawić we właz okrągły symbol pikiety, tak żeby był widoczny? Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposób, bo ja już chyba nie znam zasady jaką kieruje się ten program. :( Zawsze myślałem że jeżeli symbol leży na warstwie która jest wyżej w liście warstw, to przesłania symbole na warstwie która jest nizej. Ale to sie w moim przypadku nie sprawdza...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Zgodnie z zasadami opisanymi w K-1:

NAKŁADANIE SIĘ RYSUNKU

W miejscach nakładania się lub wzajemnego zachodzenia elementów treści należy przyjąć zasadę przesłaniania:

rysunkiem mapy - opisów (z wyjątkiem wysokości warstwicy),
symbolem (z wyjątkiem symbolu drzewa) - konturów sytuacji,
linią ciągłą - linii przerywanych,
linią grubą - linii cienkich.
linie przebiegające przez symbol drzewa powinny pozostawać widoczne.

Dlatego w C-GEO wszystkie (poza drzewami) symbole mają atrybut przesłaniania, i są rysowane odrębnie (na samym końcu rysowania mapy) niezależnie od warstwy na której się znajdują. Może gdybysmy przyjęli zasadę że najpierw rysowane są symbole o większej powierzchni a potem te o mniejszej - symbol pikiety byłby widoczny. Ale nie mam pewności czy to byłoby zgodne z instrukcją - zapisu o pierwszenstwie jednego nad innym symbolu tam nie znalazłem.
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP

Post autor: marioo »

Chyba nie o to mi chodzi. Wiem co jest napisane w instrukcji, i to jest racja. Mi chodzi o przypadek symbolu włazu okrągłego na którym powinna znaleźć się kropka tj. symbol pikiety. Czy ktoś próbował wstawić taką kropkę? Ja wiele razy wstawiałem i nie wiem jak to się dzieje ale raz jest widoczna, a raz nie tzn. chowa się ona pod symbolem włazu. Myślę, że warto ten problem jakoś rozwiązać, a póki co wpadłem na pomysł zrobienia sobie symbolu włazu z kropką. Chyba nawet ułatwię sobie prace, bo to do wstawienia jeden symbol mniej :)

Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Obawiam się że trudno nam będzie coś tu zmienić nic nie psując - jesli dopuścimy możliwość przenikania - to niestety nie tylko dla samych symboli ale takze dla innych elementow mapy. A wtedy powstanie już większy problem - niezgodności z instrukcją właśnie.
Proszę innych użytkowników o wypowiedź w tej sprawie - jak sobie radzą w takich wypadkach - to pomoże być może w znalezieniu rozwiązania.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

Witam
skoro tak Panu zależy na tej kropce to chyba najprościej zmodyfikować sam symbol, a mianowicie w symbolu dorysować tą kropeczkę. (osobiście muszę sprawdzić sobie co piszę K-1 bo jakoś nie pamiętałem że ta nieszczęsna kropeczka jest tam potrzebna, no ale człowiek uczy się cały czas).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zablokowany