IMPORT GML

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
latajacekolano
___
___
Posty: 58
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

IMPORT GML

Post autor: latajacekolano »

Witam.
Importuje gml z ośrodka z programu EWMAP i mam jeden problem.
Po wczytaniu gmla nie pokazuje żadnych tekstów, etykiet- jest tylko sama geometria itd.
Kiedy sam wprowadzam na tym gmlu swój pomiar, moje etykiety się wyświetlają- a te ośrodkowe są jakby niewidoczne - można je zaznaczyć jeżeli wiadomo gdzie są i usunąć ale samych tekstów nie widać, w czym jest problem? GML importuje tak jak w instrukcji, kolega robi podobnie i posiada etykiety, te same ustawienia projektu itd.
Pozdrawiam.
Asia T.
Team
Team
Posty: 635
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: IMPORT GML

Post autor: Asia T. »

Witam,
czy C-GEO jest aktualne? Ponieważ kiedyś odczytywaliśmy wysokość dla etykiet z Ewmapy z menu Opcje -> Parametry programu -> Zakładka Mapa -> Sekcja Teksty -> wysokość czcionki. Proszę tam zerknąć, czy jest poprawna wartość.
Ewmapa nie wysyła treści etykiet, dlatego musimy ich treść generować sami z bazy, natomiast C-GEO i inne oprogramowania wysyłają treść etykiet, dlatego się one Panu importują.
latajacekolano
___
___
Posty: 58
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: IMPORT GML

Post autor: latajacekolano »

Było ustawione "@ CGEO" rozmiar 1.8- zmieniłem na Arial 1.5 nic się nie zmieniło niestety i nie pomogło.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7569
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: IMPORT GML

Post autor: Jurek B. »

Chyba najlepiej będzie zadzwonić na nasz serwis i wtedy pracownicy pomogą online.
Pozdrawiam Jurek B.
bgspzoo
__
__
Posty: 23
Rejestracja: wtorek, 28 lipca 2015, 12:18

Re: IMPORT GML

Post autor: bgspzoo »

Dzień dobry. Mam kłopot zaczynam dopiero oddawać roboty w gml i mam same problemy. Ale rzuciło mi się w oczy to, że nie wczytuje mi poprawnie terytu przy zakładaniu projektu ( wybierz położenie). Pojawia się napis na niebieskim tle " Brak informacji o zarejestrowanych bazach danych BDOT/GESUT ...."
A po założeniu projektu gml nie przechodzi walidacji " niezgodność etykiet baz z mapą"
Co robię nie tak?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7569
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: IMPORT GML

Post autor: Jurek B. »

bgspzoo pisze: piątek, 6 grudnia 2019, 10:14 Dzień dobry. Mam kłopot zaczynam dopiero oddawać roboty w gml i mam same problemy. Ale rzuciło mi się w oczy to, że nie wczytuje mi poprawnie terytu przy zakładaniu projektu ( wybierz położenie). Pojawia się napis na niebieskim tle " Brak informacji o zarejestrowanych bazach danych BDOT/GESUT ...."
A po założeniu projektu gml nie przechodzi walidacji " niezgodność etykiet baz z mapą"
Co robię nie tak?
Dzień dobry, ten komunikat na niebieskim tle oznacza, że w tym powiecie nie zarejestrowano jeszcze baz danych, nie spowoduje to błędów w Pana GML.
Komunikat o niezgodności etykiet pojawia się gdy włączy Pan kontrolę etykiet przed walidacją. Ta kontrola nie jest obowiązkowa i wskazana tylko jeśli życzy sobie tego PODGiK, który działa w systemie TurboEwid.
Pozdrawiam Jurek B.
bgspzoo
__
__
Posty: 23
Rejestracja: wtorek, 28 lipca 2015, 12:18

Re: IMPORT GML

Post autor: bgspzoo »

Witam
Przy wydruku punktów źle mi zaczytuje parametry tych punktów z gml. to znaczy gdy granica jest także granicą obrębu to pokazuje granice działki stabilizacja itd. Czy to kwestia ustawień programu czy jakś niezgodność parametrów pliku gml? Jak trzeba to mogę podesłać plik gml do analizy.
Asia T.
Team
Team
Posty: 635
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: IMPORT GML

Post autor: Asia T. »

bgspzoo pisze: piątek, 3 grudnia 2021, 11:36 Witam
Przy wydruku punktów źle mi zaczytuje parametry tych punktów z gml. to znaczy gdy granica jest także granicą obrębu to pokazuje granice działki stabilizacja itd. Czy to kwestia ustawień programu czy jakś niezgodność parametrów pliku gml? Jak trzeba to mogę podesłać plik gml do analizy.
Witam,
proszę podesłać na at@geo.pl i gdyby Pan mógł to proszę od razu napisać, o które punkty chodzi
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 338
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: IMPORT GML

Post autor: arttiq »

Witam,
a czy można podpowiedzieć jak przywrócić imoprt GMLa w kompie? Robiłem reinstalację systemu, potem C-Geo, nadal nic. Na jednym stanowisku nie można zaimportować GMLa...
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7569
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: IMPORT GML

Post autor: Jurek B. »

arttiq pisze: poniedziałek, 6 grudnia 2021, 21:42 Witam,
a czy można podpowiedzieć jak przywrócić imoprt GMLa w kompie? Robiłem reinstalację systemu, potem C-Geo, nadal nic. Na jednym stanowisku nie można zaimportować GMLa...
Witam, najlepiej jutro skontaktować się z serwisem.
Pozdrawiam Jurek B.
Asia T.
Team
Team
Posty: 635
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: IMPORT GML

Post autor: Asia T. »

arttiq pisze: poniedziałek, 6 grudnia 2021, 21:42 Witam,
a czy można podpowiedzieć jak przywrócić imoprt GMLa w kompie? Robiłem reinstalację systemu, potem C-Geo, nadal nic. Na jednym stanowisku nie można zaimportować GMLa...
Być może coś blokuje Panu rejestrację biblioteki, która odpowiada za import - proszę spróbować zainstalować ostatnią aktualizację, ale koniecznie proszę ją uruchomić jako administrator. Jeśli to nie pomoże to prosimy o telefon - na zdalnej pomocy zarejestrujemy bibliotekę ręcznie.
ODPOWIEDZ