zakładanie projektu z istniejącą tabelą
zakładanie projektu z istniejącą tabelą
Czy byłaby możliwość, żeby podczas zakładania projektu wykorzystać istniejącą tabelę cgt? Aktualnie muszę założyć projekt z tabelą, wgrać taką która mnie interesuje i potem skasować pierwotną. Fajnie gdyby od razu można było wskazać tabelę
Re: zakładanie projektu z istniejącą tabelą
Co prawda nie ma takiej możliwości by przy zakładaniu projektu wskazać od razu kopię mapy CGT, ale można założyć projekt bez mapy i do niego rozpakować mapę z CGT. To już bliżej tego co Pan potrzebuje. Zakładanie projektu ze wskazaniem kopii mapy w CGT dodam do zadań programisty, ale nie obiecuję, że szybko to zrobi.
Pozdrawiam Jurek B.
Odświeżę trochę temat. Istnieje możliwość zapisania szablonu całego projektu z podziałami na tabele? np. tworzę projekt w którym po dodaniu mu nazwy i wybraniu szablonu tabel tworzą mi się odrazu np. 4 tabele ( każda tabela ma swój szablon mapy ). Istnieje w ogóle taka opcja
Robię w ten sposób. Taki wzorcowy projekt zapisuję jako kopię projektu. Następnie tworząc nowy projekt tworzę go poleceniem "wczytaj kopię projektu" wczytując nadaję mu nazwę jaka mi odpowiada.
Pamietam ze kiedyś tak robiłem ale się wykrzyczały projekty. Sprobuje. Dzięki za rade
Też tak działam, bo mam kilka tabel która każda ma swoje prywatne ustawienia, do szkicu do porównania, do egib itd... i ogólnie działa to dłuższy czas, ale w końcu przychodzi ten moment zazwyczaj po kilku aktualizacjach programu że taki projekt szablon (kopia projektu) nagle zaczyna się krzaczyć. Wtedy po aktualizacji programu tworzę sobie znowu nowy szablon projektu z którego zakładam nowe projekty i to starcza na jakiś czas. Poruszałem kilka razy temat tego aby móc hurtowo wczytywać swoje warstwy do danej mapy albo zakładać nowy projekt zgodnie z ustawieniami programu ale właśnie żeby hurtem dodawać swoje tabele, no różne kombinacje można wymyśleć. Najfajniej aby zakładać nowy projekt zgodnie z myślą programu (wtedy zakładam że nic się nie ma prawa wykrzaczyć) i hurtem wczytać swoje warstwy które mają ustawione odpowiednie linie style itd. Mam nadzieję że kiedyś firma wprowadzi to w życie
Nie planujemy obecnie żadnych nowych rozwiązań w tym zakresie, ale można sobie pomóc jeszcze w taki sposób:pomiar pisze: ↑07 lis 2025, 14:23 Odświeżę trochę temat. Istnieje możliwość zapisania szablonu całego projektu z podziałami na tabele? np. tworzę projekt w którym po dodaniu mu nazwy i wybraniu szablonu tabel tworzą mi się odrazu np. 4 tabele ( każda tabela ma swój szablon mapy ). Istnieje w ogóle taka opcja
1. utworzyć wcześniej w jednym projekcie przeznaczonym na takie "prototypowe" tabele, odrębne tabele z własnymi predefiniowanymi warstwami,
2. po założeniu nowej mapy (bez szablonu, lub z wykorzystaniem np. szablonu mapy zasadniczej), wybrać i otworzyć wcześniej założoną tabelę z warstwami potrzebnymi w danym momencie, wykonać jej eksport do innej mapy - czyli do tej docelowej
.
Pozdrawiam Jurek B.
Ciekawe rozwiązanie ale w dalszym ciągu jest tu kombinowanie i przechodzenie między Projektami eksporty itp . Tutaj chodzi o to żeby raz stworzyć szablonowy projekt i z niego korzystać.
No ale właśnie o to chodzi, więc może udałoby się dodać "przycisk" który by importował tak zapisane warstwy z innej mapy automatycznie do naszego nowe projektu. Nawet na zasadzie, że "nasze warstwy" które sobie tam ustalimy eksportujemy na pulpit do jakiegoś pliku i potem tym "przyciskiem" importujemy tą paczkę warstw do nowego projektu. To w zasadzie to samo co Pan opisał tylko, nie trzeba by przechodzić między projektami tylko od razu z gotowego projektu wczytać sobie swoje potrzebne warstwy, które ładowałyby się np. do folderu "moje warstwy".Jurek B. pisze: ↑08 lis 2025, 18:13Nie planujemy obecnie żadnych nowych rozwiązań w tym zakresie, ale można sobie pomóc jeszcze w taki sposób:pomiar pisze: ↑07 lis 2025, 14:23 Odświeżę trochę temat. Istnieje możliwość zapisania szablonu całego projektu z podziałami na tabele? np. tworzę projekt w którym po dodaniu mu nazwy i wybraniu szablonu tabel tworzą mi się odrazu np. 4 tabele ( każda tabela ma swój szablon mapy ). Istnieje w ogóle taka opcja
1. utworzyć wcześniej w jednym projekcie przeznaczonym na takie "prototypowe" tabele, odrębne tabele z własnymi predefiniowanymi warstwami,
2. po założeniu nowej mapy (bez szablonu, lub z wykorzystaniem np. szablonu mapy zasadniczej), wybrać i otworzyć wcześniej założoną tabelę z warstwami potrzebnymi w danym momencie, wykonać jej eksport do innej mapy - czyli do tej docelowej
.
A finalnie (jeśli mam nadzieję pojawi się więcej głosów za oraz szanowny zespół cgeo zatwierdzi pomysł
Ponieważ prac przy rozwoju programu mamy dużo, nie planujemy, jak pisałem wcześniej akurat tutaj żadnych zmian, ale być może kiedyś do tego tematu wrócimy.
Pozdrawiam Jurek B.
Jeżeli dobrze zrozumiałem autora <pomiar> to mam poradę:
"Szablon projektu" stosuję od dosyć dawna i problem braku dedykowanej funkcji w Cgeo roboczo rozwiązałem w ten sposób:
- utworzyłem projekt z jakąś dowolną nazwą i terytem na dowolny obręb w gminie (do poprawnej obsługi GML
- utworzyłem kilka tabel wg własnego zapotrzebowania, każda tabela ma wczytany szablon mapy (np. jedna do GMLa, druga z własnymi warstwami np. do opracowania projektu, trzecia pusta, itd.)
- cały obiekt zapisałem jako "Zapisz kopię projektu" w pliku xxxx.CGP
- plik wgrałem do domyślnego katalogu z projektami aby był "pod ręką" (p. następny punkt)
- jak potrzebuję utworzyć nowy projekt do pracy zgodnej z ww. ustawieniami to klikam "Projekt -> Wczytaj kopię projektu", wybieram plik xxxx.CGP z moim szablonem, zmieniam nazwę (program i tak sam domyślnie pyta) i mam gotowca do ładowania piket, tyczenia, itd.
Jedyne minusy jakie zauważyłem przy tym rozwiązaniu (ale nie potwierdzone dokładnymi testami - może koleżeństwo z SOFTLINE coś przy okazji pomoże/doradzi):
- Chyba automatycznie nie aktualizuje się główna "baza osób" władających w GESUT danymi wczytywanymi z impotrowanych GMLów - wydaje mi się, że baza w projektach utworzonych z takiego szablonu zawiera tylko dane z bazy głównej z momentu utworzenia tego pliku cgp szablonu.
- Czasami przy uruchamianiu po raz kolejny tak utworzonego pierwotnie projektu wyskakuje mi komunikat "W repozytorium jest nowsza wersja projektu" - repozytorium mam ustawione zachowawczo ale i tak archiwizację prowadzę niezależnie, więc tego komunikatu spejcjalnie nie miałem potrzeby/czasu zweryfikować. Ale i też nie analizowałem czy ten komunikat dotyczy tylko takich projektów "z szablonu" czy może od czasu do czasu z jakichś przyczyn jest to jakiś ogólny błąd w moim CGeo.
"Szablon projektu" stosuję od dosyć dawna i problem braku dedykowanej funkcji w Cgeo roboczo rozwiązałem w ten sposób:
- utworzyłem projekt z jakąś dowolną nazwą i terytem na dowolny obręb w gminie (do poprawnej obsługi GML
- utworzyłem kilka tabel wg własnego zapotrzebowania, każda tabela ma wczytany szablon mapy (np. jedna do GMLa, druga z własnymi warstwami np. do opracowania projektu, trzecia pusta, itd.)
- cały obiekt zapisałem jako "Zapisz kopię projektu" w pliku xxxx.CGP
- plik wgrałem do domyślnego katalogu z projektami aby był "pod ręką" (p. następny punkt)
- jak potrzebuję utworzyć nowy projekt do pracy zgodnej z ww. ustawieniami to klikam "Projekt -> Wczytaj kopię projektu", wybieram plik xxxx.CGP z moim szablonem, zmieniam nazwę (program i tak sam domyślnie pyta) i mam gotowca do ładowania piket, tyczenia, itd.
Jedyne minusy jakie zauważyłem przy tym rozwiązaniu (ale nie potwierdzone dokładnymi testami - może koleżeństwo z SOFTLINE coś przy okazji pomoże/doradzi):
- Chyba automatycznie nie aktualizuje się główna "baza osób" władających w GESUT danymi wczytywanymi z impotrowanych GMLów - wydaje mi się, że baza w projektach utworzonych z takiego szablonu zawiera tylko dane z bazy głównej z momentu utworzenia tego pliku cgp szablonu.
- Czasami przy uruchamianiu po raz kolejny tak utworzonego pierwotnie projektu wyskakuje mi komunikat "W repozytorium jest nowsza wersja projektu" - repozytorium mam ustawione zachowawczo ale i tak archiwizację prowadzę niezależnie, więc tego komunikatu spejcjalnie nie miałem potrzeby/czasu zweryfikować. Ale i też nie analizowałem czy ten komunikat dotyczy tylko takich projektów "z szablonu" czy może od czasu do czasu z jakichś przyczyn jest to jakiś ogólny błąd w moim CGeo.
Kopia projektu zachowuje kopię bazy osób na moment robienia kopii, plik CGP można otworzyć jako plik ZIP, skasować plik z osobami i program będzie korzystał z głównej bazy osób.Polaris pisze: ↑30 lis 2025, 00:02 - Chyba automatycznie nie aktualizuje się główna "baza osób" władających w GESUT danymi wczytywanymi z impotrowanych GMLów - wydaje mi się, że baza w projektach utworzonych z takiego szablonu zawiera tylko dane z bazy głównej z momentu utworzenia tego pliku cgp szablonu.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Działa, dziękuję 
Robię tak, ale co jakiś czas projekty zaczynają się sypać, a tutaj chodzi o to żeby stworzyć rozwiązanie zaszyte w programie.
osoby.grd - ten plik usunąć?FaFaL pisze: ↑01 gru 2025, 08:38Kopia projektu zachowuje kopię bazy osób na moment robienia kopii, plik CGP można otworzyć jako plik ZIP, skasować plik z osobami i program będzie korzystał z głównej bazy osób.Polaris pisze: ↑30 lis 2025, 00:02 - Chyba automatycznie nie aktualizuje się główna "baza osób" władających w GESUT danymi wczytywanymi z impotrowanych GMLów - wydaje mi się, że baza w projektach utworzonych z takiego szablonu zawiera tylko dane z bazy głównej z momentu utworzenia tego pliku cgp szablonu.
Strona główna softline