Program do wykonywania szkiców

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Aoschin
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: 27 sie 2019, 12:35

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: Aoschin »

Po podmianie szkic.exe brak zmian :(

To jest taka sama sytuacja jak gdy w C-GEO mamy bardzo dużą mapę/gęstego dxf'a.
Pozdrawiam
Ao
pomiar
_____
_____
Posty: 371
Rejestracja: 12 lip 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: pomiar »

1 - Przy rysowaniu linia przerywana robi się jako ciągła
2- wysypują się wypełnienia skarp i schodów
3- Przy wpisywaniu tekstu nie widać w pierwszym wierszu co się wpisuje
4- Brakuje przysuwania mapy z wcisiniętym scrollem albo z shiftem
5- Brakuje anulowania esc
6- brak przyciągania
7- brak w domiarach opisu czy napewno kliknąłem na dobry punkt
9 - Przy przesuwaniu obiektów czołowki zostają w starej pozycji
10- Brak możliwości manipulacji czołówkami ( przesuwanie itp.)
11- Przy wyborze obiektu powinno domyślnie powinna być opcja przesuwania obiektów a ewentualnie z jakimś skrótem obrót i skalowanie
12- Ogrodzenia nie importują się z symbolem tylko jako ciągła linia
13- Fajną opcją by było np. zaznaczyć kilka obiektów i przesunąć je w inne miejsce o wskazany wektor, i tak samo pojedyncze obiekty a także poszczególne warstwy
Bardzo fajne wykonanie ale rzeczywiście wydaje mi się że chodziło o to żeby dało się to szybko edytować a tutaj w tym module działa to po prostu wolno, wydaje mi się że nie potrzebne jest importowanie gmla i przez to tak zwalnia. Wystarczyło by tylko żeby stylizacja została zachowana bo to szkic
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 355
Rejestracja: 07 kwie 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: arttiq »

proszę o dodanie: 411591468
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2883
Rejestracja: 18 mar 2005, 22:01

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: grzes »

arttiq pisze: 01 cze 2021, 16:59 proszę o dodanie: 411591468
dodane
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1507
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: MarekOtt »

Aoschin pisze: 01 cze 2021, 15:30 Po podmianie szkic.exe brak zmian :(

To jest taka sama sytuacja jak gdy w C-GEO mamy bardzo dużą mapę/gęstego dxf'a.
U mnie też niestety bez różnicy.

Ja mam wrażenie, że pracując na tym programie, poruszam się po jakimś geoportalu. Nie wiem czy to wina interface programu, czy mojego komputera, ale generalnie coś "zamula". To nie jest to samo, co przyjemna praca na mapie C-Geo, AutoCada, czy Corel Drawa, bo właśnie na wzór tego ostatniego programu, warto by się było wzorować.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2883
Rejestracja: 18 mar 2005, 22:01

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: grzes »

A czy ktoś ma możliwość nagrania video z tych momentów przycinek? Może to coś podpowie.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: 15 sty 2016, 13:50

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: piotr j. »

Może kilka uwag ode mnie:
- przy kodowaniu geo-info nie widać symboli punktów z c-geo,
- brak możliwości wstawienia symboli,
- brak widoczności numerów punktów,
- przydało by się opcja rysowania linii: "rysuj prostopadle", "zakończ prostopadle" itp. jak to jest na mapie w c-geo,
- "edycja punktów załamań obiektów" - u mnie edytuje ciągle jeden i ten sam obiekt, mimo zaznaczenia innego,
- brak możliwości obrotu napisów,
- bardziej intuicyne jest wybieranie etykiet klikając w napis, niż w symbol x,
- przesuwają się pojedyncze elementy symboli: np latarnia - słup osobno i wąsy osobno. Podobnie jest z drzewem,
- brakuje odnośników do wysokości gesut,
- przydała by się możliwość wyborów kolorów wg mz2015,
Pozdrawiam.
piotr j.
maxim
____
____
Posty: 107
Rejestracja: 21 kwie 2005, 10:35

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: maxim »

Proszę o dodanie : 408826788
Pozdrawiam
maxim
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 355
Rejestracja: 07 kwie 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: arttiq »

Ja w pierwszym kroku proponowałbym ustalić podział na szkice A4/A3/... a następnie wpasowanie pomiaru w te szkice, aby było ich jak najmniej. I teraz tu ma sens przesuwania, zmieszania, obrotu pomiarów (obiektów). Zastosowanie skal typu 1:xxx mija się z celem (ewentualnie informacja o przybliżonej skali), ponieważ SP i tak jest bez skali. Dlatego w kroku 1 - zbadanie ile miejsca (kartkowego) zajmie pomiar. Potem ustalenie numeracji punktów oraz wysokość, kolor, font czcionki. Następnie dodanie podkładu mapowego (lub nie). Manipulacja obiektami i druk do PDFa.

Manipulacja obiektami: najszybciej kliknąć na obiekt zaznaczając go i pod klawiszami specjalnymi dodać funkcje, np.: Shift - skalowanie, ALT - obrót, CTRL - manipulacja wierzchołkami, sam kursor - przesunięcie obiektu. Ewentualnie dodanie obrazka funkcyjnego do zaznaczonego obiektu:
obiekt z funkcjami.jpg
obiekt z funkcjami.jpg (45.3 KiB) Przejrzano 8825 razy
.
Przypisana numeracja (z tabeli/ręcznie) do punktów załamań winna podążać za edycją wierzchołków obiektu.
Wstawianie RTPW01 i RTPW02 z zaznaczenia z tabeli oraz swobodnie przez kliknięcie myszką - tak samo jak pozostałe symbole z rozporządzenia.
Dodanie zasobnika z możliwością tworzenia własnych symboli, pieczątek, napisów - adekwatnie do kartki szkicu polowego.
dodanie do łączonych szkiców opisu łączenia kiców (numeracja: łączy szkic nr: 1, ....) oraz szkic łączenia szkiców. Na niebieski zaznaczono pola aktywne do wstawienia numeracji łączenia szkiców. Można podzielić na 3/4 pola, bo czasami łączy się w jednym miejscu kilka szkiców.
Na czarno "pieczątka" znaku północy.
szkic.jpg
szkic.jpg (24.48 KiB) Przejrzano 8825 razy
Generowanie do PDF automatycznie z numeracją szkicu.
pozdrawiam
arttiq
marq13
_
_
Posty: 6
Rejestracja: 09 lut 2017, 14:07

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: marq13 »

Również chętnie potestuję [527583357]
Jak zacząłem czytać temat to pomyślałem że jest to nie do zrobienia, w zasadzie trzeba by dodać wszystkie opcje rysowania z cgeo plus skalowanie, pomysł z lokalnymi współrzędnymi- mistrzostwo. Jako tako rysuję szkice w cgeo od jakiegoś czasu i mimo trudności raczej nie wrócę już do ołówka. Poprzednicy pisali że przydałaby się opcja "lupy" do powiększania bardziej zagęszczonych miejsc- od biedy można sobie z tym poradzić formularzem i polem tekstowym ale to dość karkołomne :)
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2883
Rejestracja: 18 mar 2005, 22:01

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: grzes »

marq13 pisze: 07 cze 2021, 01:59 Również chętnie potestuję [527583357]
dodane
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2883
Rejestracja: 18 mar 2005, 22:01

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: grzes »

Krótkie podsumowanie.
Na początek dziękuję wszystkim za testy. Stanowią doskonałą bazę do dalszych przemyśleń. Póki co wygląda, że jesteśmy daleko od użytecznego narzędzia. To co powstało bazuje na pracy wykonanej przy innym temacie i dlatego mogło powstać w miarę szybko. Myślę jednak, że dalsze ciągnięcie w tym kierunku może nie mieć sensu. Niektórych ograniczeń pewnie nie uda się przeskoczyć, a nakład pracy może być niewspółmierny do efektów. Pomyślimy nad ugryzieniem tematu od innej strony.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1507
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: MarekOtt »

grzes pisze: 07 cze 2021, 12:45 Krótkie podsumowanie.
Na początek dziękuję wszystkim za testy. Stanowią doskonałą bazę do dalszych przemyśleń. Póki co wygląda, że jesteśmy daleko od użytecznego narzędzia. To co powstało bazuje na pracy wykonanej przy innym temacie i dlatego mogło powstać w miarę szybko. Myślę jednak, że dalsze ciągnięcie w tym kierunku może nie mieć sensu. Niektórych ograniczeń pewnie nie uda się przeskoczyć, a nakład pracy może być niewspółmierny do efektów. Pomyślimy nad ugryzieniem tematu od innej strony.
Brawo za podejście .. to się ceni .. !
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 374
Rejestracja: 11 mar 2009, 11:56

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: Maciej_o2 »

Ave, chciałbym się zabrać za te szkice, więc proszę dodać: 408914417
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
tomek
____
____
Posty: 219
Rejestracja: 21 kwie 2005, 22:57

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: tomek »

Też chętnie potestujemy . Z opisu widać ,że może usprawnić pracę.
835017633;138324887
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1507
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: MarekOtt »

tomek pisze: 15 sty 2022, 13:50 Też chętnie potestujemy . Z opisu widać ,że może usprawnić pracę.
835017633;138324887
Z tego co pamiętam to testy zostały zakończone, a pracę nad programem zawieszone :(
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2883
Rejestracja: 18 mar 2005, 22:01

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: grzes »

Jak wyżej - na razie nie mamy niczego do testów.
pozdrawiam
grzes
kasprol
____
____
Posty: 173
Rejestracja: 05 sty 2011, 09:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: kasprol »

Prace nad programem do szkiców trwają czy pomysł umarł?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8250
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: Jurek B. »

Coś tam szykujemy, chociaż trochę w innym kierunku poszliśmy tym razem. Jeszcze w listopadzie powinno być dostępne nowe rozwiązanie.
Pozdrawiam Jurek B.
B@rt
_
_
Posty: 2
Rejestracja: 26 sty 2023, 09:35

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: B@rt »

Witam
Zacząłem rysować szkice na tablecie w aplikacji do notatek i na ten moment jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Zdecydowana poprawa czytelności szkiców względem papieru, jakieś poprawki nie wymagają gumkowania i zostawiania śladów na papierze, wszystko jest w chmurze, kopie szkiców nie tracą jakości przy kserowaniu, brak konieczności trzymania piórnika z długopisami, przyborami, zamiana tekstu odręcznego na czcionkę, kolorowanie, autokształty itp.
Względem programów CAD idzie zdecydowanie szybciej, choć wszelkie informacje typu czołówki, rzędne trzeba wpisywać ręcznie i nie zawsze jest to idealne rozwiązanie np. dla obiektów liniowych.

Jeżeli miałbym dorzucić pomysł od siebie to proponowałbym może pójście w tę stronę a konkretniej próbę połączenia dgeo wraz z jakąś aplikacją do rysowania/notatek na tablet. Odręczne rysowanie myszką nigdy nie będzie dobre a to jest chyba jedyna opcja pozostawienia możliwości indywidualnego doboru skali rysowanych obiektów użytkownikowi, wielu wykonawców posiada kontroler w formie tabletu na androidzie. Nie wiem jak wygląda dokładność i jakość rysika na urządzeniach typowo do użytku w terenie, ja mam galaxy tab s7 z pancerną obudową i jakość jest świetna, niczym odręcznego pisania na kartce.
Baza symboli, rodzajów i grubości linii. Jeżeli dałoby radę to spiąć z tabelą z bazy danych do wstawiania czołówek i rzędnych a samo rysowanie wykonać w formie "painta".
Nie wiem jakie nakłady pracy z punktu widzenia programowania są potrzebne do takiego rozwiązania.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1134
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: marcinn »

Ja niebawem pożyczę tablet graficzny i spróbuję czy da się na tym coś sensownego wykonać. Kolego B@rt, w jakiej aplikacji robisz szkice? Mam tablet Samsung Galaxy Tab Active 2 z rysikiem S-pen i też myślałem, żeby to wykorzystać w takiej formie + połączenie z chmurą, ale firmowe aplikacji (penup, czy samsung notes) się średnio sprawdzają.
B@rt
_
_
Posty: 2
Rejestracja: 26 sty 2023, 09:35

Re: Program do wykonywania szkiców

Post autor: B@rt »

Właśnie metodą prób i błędów pozostałem przy samsung notes. Po pierwsze dlatego, że mam tą samą aplikację na telefonie, tablecie i pc więc mam stały pogląd "sytuacji" i kopie zapasowe. Po drugie po aktualizacjach są możliwości skalowania obiektów, obrotu obiektów, obrotów linii pod kątem i prostowanie linii do osi arkusza. Generalnie eksportuję pdf z opisaną ramką z cgeo i importuję do aplikacji. Po narysowaniu szkicu eksportuję jako gotowy do operatu. Kluczem jest odpowiednie poustawianie narzędzi rysowania - ołówków, rysików, grubości i kolorów żeby były czytelne i zrobienie "bazy symboli"- opisów, pikiet, strzałek itp., które można skopiować i w schowku zapisać jako ulubione.
Penup całkowicie mi nie podszedł z racji bycia programem dla artystów. Jest za dużo opcji, które niezbyt sprawdzają się dla naszych zastosowań, ale to moja subiektywna opinia.
ODPOWIEDZ