C geo protokół ustalenia przebiegu granic
C geo protokół ustalenia przebiegu granic
Witam. Tworzę protokoły ustalenia i chciałbym żeby oznaczone na niebiesko komórki były scalane ewentualnie żeby oznaczone na czerwono linie były niewidoczne. W tym momencie tworzą się tak jakby np. lp 1 składała się z dwóch osobnych komórek dla szkicu daty sposobu ustalenia i adnotacji.
Można gdzieś to zmienić ??
Można gdzieś to zmienić ??
- Załączniki
-
- 1.jpg (190.34 KiB) Przejrzano 5641 razy
Re: C geo protokół ustalenia przebiegu granic
Protokół w wersji 2 ma to ukrywanie linii - troche to skomplikowane (na zakładce Kod w opcji edycji szablonu jest to realizowane)
pozdrawiam
grzes
grzes
Za dużo kombinacji a za mało czasu dzięki za odpowiedź
Jest w protokole trochę literówek w stosunku do wzoru z rozporz.- nie jest to "jota w jotę"
Czy jest możliwość generowania protokołu na zasadzie: wykonaj protokół dla zaznaczonych działek (zaznaczam je na liście z ctrl), a działki sąsiednie pobierz z działek zaznaczonych na liście? Mam taką sytuację, że mam 4 działki dla których chcę wykonać protokół, ale nie ze wszystkimi sąsiednimi działkami (część jest ustalonych granic). Zastanawiam się czy da się to w pełni automatycznie zrobić? Gdyby generował się protokół tak jak opisałem to wtedy powinno to się udać
O jakich listach mówimy " wykonaj protokół dla zaznaczonych działek (zaznaczam je na liście z ctrl), a działki sąsiednie pobierz z działek zaznaczonych na liście"?marcinn pisze: ↑20 gru 2021, 17:22 Czy jest możliwość generowania protokołu na zasadzie: wykonaj protokół dla zaznaczonych działek (zaznaczam je na liście z ctrl), a działki sąsiednie pobierz z działek zaznaczonych na liście? Mam taką sytuację, że mam 4 działki dla których chcę wykonać protokół, ale nie ze wszystkimi sąsiednimi działkami (część jest ustalonych granic). Zastanawiam się czy da się to w pełni automatycznie zrobić? Gdyby generował się protokół tak jak opisałem to wtedy powinno to się udać
Czyli protokoły mają być dla 4 działek, działki sąsiednie mają być wyznaczone automatycznie ale z tych wyznaczonych automatycznie mają być uwzględnione tylko te które są na dodatkowej liście? Dobrze rozumiem?
pozdrawiam
grzes
grzes
Chodzi o protokół ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych. Mam 4 działki dla których robię ustalenie. Niektóre granice są ustalone i w efekcie z 20 pozycji możliwych potrzebuje 17- czyli granice z 3 działkami odpadają. Teraz jest taka opcja że jak zaznaczę na liście działki sąsiednie to program wygeneruje protokół dla zaznaczonej działki i sąsiednie pobierze z zaznaczonych na liście.chcialbym żeby program zrobił coś takiego ale dla kilku działek (czyli z ctrl zaznaczył bym działki jako główne) a sąsiednie pobrał z zaznaczonych na liście. Na obrazku poniżej to zaprezentowałem
Potrzebuję pomocy bo sobie chyba nie poradzę. Zrobiłem szablon protokołu ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych. Na pierwszej stronie drukuje się tylko nagłówek, a na pozostałych już tylko działki i reszta danych. Czy jest możliwość, żeby program przerzucał pozycję do następnej strony, gdy ta nie mieści się na pierwszej? Zobrazowałem tą sytuację na poniższym przykładzie. Pozycja nr 5 nie mieści się w całości i została rozbita- działka 831/3 jest na jednej stronie, a 834/4 jest już na kolejnej. Może ktoś kto bardziej się orientuje w fast report powie czy w ogóle jest coś takiego do zrobienia?
Muszę posypać głowę popiołem - ten raport jest źle zaprojektowany. W tej chwili chyba nie ma jak tego zrobić. Jedyne co to eksport i edycja w edytorze tekstów (przetestowałem eksport do ODT i edycję w libreoffice - dość szybko to idzie).
A sam raport będzie w przyszłości lepiej oprogramowany. Powinien wyglądać tak: Jak będzie rozbity na dwa wiersze to mamy opcję żeby raport blokował możliwość rozdzielania (KeepTogether).
A sam raport będzie w przyszłości lepiej oprogramowany. Powinien wyglądać tak: Jak będzie rozbity na dwa wiersze to mamy opcję żeby raport blokował możliwość rozdzielania (KeepTogether).
pozdrawiam
grzes
grzes
Proszę o dostosowanie protokołu ustalenia granic do nowego Rozporządzenia o EGiB (stan ujednolicony).
W przykładzie wersja nr 2 - głownie chodzi o 3 opcje
"Na podstawie badania położenia znaków i śladów granicznych oraz przeprowadzenia analizy wszelkich dostępnych dokumentów "
W przykładzie wersja nr 2 - głownie chodzi o 3 opcje
"Na podstawie badania położenia znaków i śladów granicznych oraz przeprowadzenia analizy wszelkich dostępnych dokumentów "
Proszę o dodanie opcji, "protokół dla działek zaznaczonych na liście" - i tylko tyle
Tylko ten protokół zawiera właśnie opis granic w informacjami z działek sąsiednich. Jeśli miałyby one być nie określone, to co znajdzie się w protokole?, on będzie pusty, bez treści.
Pozdrawiam Jurek B.
Chodzi mi o stworzenie protokołu tylko dla zaznaczonych działek na liście (bez dodawania sąsiednich). Wygenerowanie wszystkich możliwych kombinacji.
Przykład
AB, BC, AC itp.
Ok rozumiem, przekażę programiście, ale obawiam się, że nie znając sensu i podstaw prawnych tego typu raportu, może tego nie zrobić.
Pozdrawiam Jurek B.
Przedstawię poniżej, zrzut z ekranu, mapy ewidencyjnej, dla której niedawno przygotowywałem protokół przyjęcia granic. Przyjęciem objęte były tylko granice zewnętrzne nieruchomości. W przypadku zaznaczenia opcji 'zaznaczone działki + badanie sąsiednich" - program 3 razy się zawiesił, po któreś próbie zostawiłem komputer na 20 minut i wygenerował się protokół na 38 stron , z czego porzebne były 3 .Jurek B. pisze: ↑07 cze 2024, 08:50Ok rozumiem, przekażę programiście, ale obawiam się, że nie znając sensu i podstaw prawnych tego typu raportu, może tego nie zrobić.
Przy zaznaczeniu działek które mają widnieć w protokole przyjęcia, i tylko tych zaznaczonych, protokół zawiera 2 strony a czas jego sporządzenia .. 5 sekund.
Po prostu, nie zawsze, w protokole przyjęcia granic muszą widnieć wszystkie działki sąsiednie, czasami, w szczególności przy podziałach przez potrącenie, widnieją tylko 3-4 działki, a nie 40 innych które gdzieś tam na górze przylegają do działki przedmiotowej.
Jeszcze odniosę się do podstawy prawnej.Jurek B. pisze: ↑07 cze 2024, 08:50Ok rozumiem, przekażę programiście, ale obawiam się, że nie znając sensu i podstaw prawnych tego typu raportu, może tego nie zrobić.
Przecież nie zawsze ustalamy wszystkie granice działki. Zdarza się że ustalamy granicę tylko z jedną działką, pozostałe określane są w trybie wznowienia/wyznaczenia itp.
Ok, dziękuję, teraz nie powinno być problemu z dodaniem tej funkcji
Pozdrawiam Jurek B.
Chyba jednak nie ma sensu dodawać takiej funkcji, bo może Pan skorzystać z lepszej opcji do tego właśnie opracowanej, czyli z:
wyszukaj na podstawie listy punktów granicznych
To realizuje dokładnie to co Panu trzeba: najprościej narysować łamaną po tych granicach, które mają być ustalone, w informacji o łamanej jest lista punktów, które wczytuje się do tej funkcji:
To realizuje dokładnie to co Panu trzeba: najprościej narysować łamaną po tych granicach, które mają być ustalone, w informacji o łamanej jest lista punktów, które wczytuje się do tej funkcji:
- Załączniki
-
- 1.png (31.46 KiB) Przejrzano 2163 razy
-
- 2.png (109.22 KiB) Przejrzano 2163 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Niestety, ale nie działa to poprawnie. Nie wiem może jest to problemem importowanego GMLa (z ERGO). Dlatego zwracam się z prośbą o dodanie opcji, generowania protokołu przyjęcia, czy też ustalenia, tylko dla działek zaznaczonych na liście.Jurek B. pisze: ↑07 cze 2024, 13:17 Chyba jednak nie ma sensu dodawać takiej funkcji, bo może Pan skorzystać z lepszej opcji do tego właśnie opracowanej, czyli z:
a ta opcja "wyszukaj wszystkie wspólne granice wśród zaznaczonych działek" to nie jest to?MarekOtt pisze: ↑24 cze 2024, 09:24Niestety, ale nie działa to poprawnie. Nie wiem może jest to problemem importowanego GMLa (z ERGO). Dlatego zwracam się z prośbą o dodanie opcji, generowania protokołu przyjęcia, czy też ustalenia, tylko dla działek zaznaczonych na liście.Jurek B. pisze: ↑07 cze 2024, 13:17 Chyba jednak nie ma sensu dodawać takiej funkcji, bo może Pan skorzystać z lepszej opcji do tego właśnie opracowanej, czyli z:
pozdrawiam
grzes
grzes
Proszę kontaktować się w tej sprawie z naszym serwisem, np. z Panem Damianem - on na zdalnym połączeniu Panu pomoże i wyjaśni w razie potrzeby jak to zrobić.Niestety, ale nie działa to poprawnie. Nie wiem może jest to problemem importowanego GMLa (z ERGO). Dlatego zwracam się z prośbą o dodanie opcji, generowania protokołu przyjęcia, czy też ustalenia, tylko dla działek zaznaczonych na liście.
Pozdrawiam Jurek B.