mapa w tle

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
jimny
__
__
Posty: 40
Rejestracja: 29 maja 2014, 09:29

mapa w tle

Post autor: jimny »

Chciałem sobie wstawić mapę w tle bo to fajna funkcja
Według mojego ruzumienia tych pojęc klikam w danym projekcie na mapa w tle , wybieram ze ścieżki lokalizacje odpowiedniego dgna dxfa i powinien podczytać ale program nie reaguje ale nie pokazuje też błędu żadnego .

Jakaś podpowiedź?
Może wymaga to wczesniejszego utworzenia jakiejś warstwy specjalnej ? lub innego myku?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8250
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: mapa w tle

Post autor: Jurek B. »

Mapa w tle oznacza mapę C-GEO a nie dowolny plik dowolnego formatu CAD/GIS...
Dlatego najpierw należy zaimportować taki plik do jakiejś mapy C-GEO a potem podłączyć ją do dowolnej mapy C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.
ciesiel
____
____
Posty: 114
Rejestracja: 19 gru 2005, 19:24

Re: mapa w tle

Post autor: ciesiel »

Fajnie by było jak by można by było jako mapę w tle/referencję podczepiać pliki CAD/GIS :)
Pzdr.
ciesiel
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8250
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: mapa w tle

Post autor: Jurek B. »

No może i fajnie, ale przecież to dane z różnych systemów, więc muszą być przeniesione do jednego z nich, żeby były w nim dostępne.
Pozdrawiam Jurek B.
ciesiel
____
____
Posty: 114
Rejestracja: 19 gru 2005, 19:24

Re: mapa w tle

Post autor: ciesiel »

Miałem na myśli głównie dxf/dwg/dgn czyli CAD
Pzdr.
ciesiel
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8250
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: mapa w tle

Post autor: Jurek B. »

Nie ma znaczenia rozszerzenie - to dane z innych systemów CAD czyli muszą być załadowane do naszej bazy by można było ją wykorzystywać jako mapy w tle.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1134
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: mapa w tle

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: 06 paź 2021, 09:38 Nie ma znaczenia rozszerzenie - to dane z innych systemów CAD czyli muszą być załadowane do naszej bazy by można było ją wykorzystywać jako mapy w tle.
A nie byłoby możliwości zrobienia w przyszłości takiej funkcji- załadowania pliku dxf/dwg jako referencji, która działałaby jako mapa w tle? W programie Turbomap można coś takiego zrobić. Czy technicznie jest to niemożliwe, lub zbyt czasochłonne?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8250
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: mapa w tle

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: 25 kwie 2022, 09:26
Jurek B. pisze: 06 paź 2021, 09:38 Nie ma znaczenia rozszerzenie - to dane z innych systemów CAD czyli muszą być załadowane do naszej bazy by można było ją wykorzystywać jako mapy w tle.
A nie byłoby możliwości zrobienia w przyszłości takiej funkcji- załadowania pliku dxf/dwg jako referencji, która działałaby jako mapa w tle? W programie Turbomap można coś takiego zrobić. Czy technicznie jest to niemożliwe, lub zbyt czasochłonne?
To jest możliwe wyłącznie przez zaimportowanie takiego DXF do innej mapy i podłączenie jej jako tła - czyli to samo co teraz, ale automatycznie. Uważam, że nie ma sensu tracić czasu programisty, na to co użytkownik może zrobić sam wykonując tylko kilka kliknięć więcej raz na jakiś czas.
Pozdrawiam Jurek B.
kouczan
____
____
Posty: 220
Rejestracja: 31 paź 2010, 12:36

Re: mapa w tle

Post autor: kouczan »

To co by się na prawdę przydało to możliwość włączenia/wyłączenia widoczności warstw mapy w tle. 😉
Michał
margo
__
__
Posty: 42
Rejestracja: 08 kwie 2019, 09:48

Re: mapa w tle

Post autor: margo »

Da się to zrobić : W liście projektów , znajdujemy naszą " mapę w tle" i tam odhaczamy widoczność warstw. Potem trzeba odświeżyć naszą roboczą mapę i gotowe
Załączniki
mapa w tle.png
mapa w tle.png (43.17 KiB) Przejrzano 6719 razy
kouczan
____
____
Posty: 220
Rejestracja: 31 paź 2010, 12:36

Re: mapa w tle

Post autor: kouczan »

Bardziej chodziło mi o poszczególne warstwy a nie wszystkie na raz.
Michał
margo
__
__
Posty: 42
Rejestracja: 08 kwie 2019, 09:48

Re: mapa w tle

Post autor: margo »

kouczan pisze: 25 kwie 2022, 13:19 Bardziej chodziło mi o poszczególne warstwy a nie wszystkie na raz.
Michał
Można sobie z tej listy zaznaczać dowolne warstwy.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8250
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: mapa w tle

Post autor: Jurek B. »

margo pisze: 25 kwie 2022, 13:21
kouczan pisze: 25 kwie 2022, 13:19 Bardziej chodziło mi o poszczególne warstwy a nie wszystkie na raz.
Michał
Można sobie z tej listy zaznaczać dowolne warstwy.
Faktycznie - sam o tym nie pomyślałem - na mapie w liście projektów warstwy zaznacza/odznacza się z shiftem i lewym klawiszem myszki, a aktywuje/deaktywuje klikając prawym klawiszem myszki w kwadracie widoczności/wybieralności.
Pozdrawiam Jurek B.
kouczan
____
____
Posty: 220
Rejestracja: 31 paź 2010, 12:36

Re: mapa w tle

Post autor: kouczan »

margo pisze: 25 kwie 2022, 13:21 Można sobie z tej listy zaznaczać dowolne warstwy.
To jest to! Dzięki za podpowiedź. Tyle lat w nieświadomości.
Michał
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1507
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: mapa w tle

Post autor: MarekOtt »

Kiedyś już o tym wspominałem, ale najwidoczniej uciekło.

Czy można by było dodać możliwość importu wraz z numerem, XY także H - punktu klikniętego z mapy w tle ? Aktualnie klikając punkt z mapy w tle, wczytany jest tylko numer punktu oraz XY.
kouczan
____
____
Posty: 220
Rejestracja: 31 paź 2010, 12:36

Re: mapa w tle

Post autor: kouczan »

Mnie się importują razem z H. Tylko że ja przeważnie przeklikuje punkty z mapy w tle linią.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3136
Rejestracja: 11 lip 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: mapa w tle

Post autor: FaFaL »

MarekOtt pisze: 10 maja 2022, 15:03 Czy można by było dodać możliwość importu wraz z numerem, XY także H - punktu klikniętego z mapy w tle ? Aktualnie klikając punkt z mapy w tle, wczytany jest tylko numer punktu oraz XY.
W wersji testowej już to zaciąganie wysokości działa.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
kouczan
____
____
Posty: 220
Rejestracja: 31 paź 2010, 12:36

Re: mapa w tle

Post autor: kouczan »

Dzień dobry.
Mam podpiętą mapę w tle z pikietami. Przeklikuje te pikiety linią na mapie głównej i program zaczytuje mi xyh jednak raz zaczytuje numer punktu raz nie. Próbowałem z różnymi opcjami przyciągania i nic. Jaka może być tego przyczyna?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8250
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: mapa w tle

Post autor: Jurek B. »

kouczan pisze: 11 cze 2024, 08:37 Dzień dobry.
Mam podpiętą mapę w tle z pikietami. Przeklikuje te pikiety linią na mapie głównej i program zaczytuje mi xyh jednak raz zaczytuje numer punktu raz nie. Próbowałem z różnymi opcjami przyciągania i nic. Jaka może być tego przyczyna?
Tu najlepiej się z nami połączyć - na serwisie doradzimy na pewno co jest przyczyną.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ