C geo- mapa porównania z terenem

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
bartek1122
_____
_____

Re: C geo- mapa porównania z terenem

Post autor: bartek1122 »

Właśnie zależy mi na oryginalnych kolorach - np. sieć energetyczna -czerwony, wodociąg -niebieski itp...
Asia T.
Team
Team

Post autor: Asia T. »

bartek1122 pisze: 04 lut 2025, 08:19 Właśnie zależy mi na oryginalnych kolorach - np. sieć energetyczna -czerwony, wodociąg -niebieski itp...
Dzień dobry,
proszę spróbować zaznaczyć w bazie danych dla wszystkich obiektów swoje zmodyfikowane obiekty kryterium dat i wybrać swoje obiekty od daty modyfikacji, a następnie wybrać z menu zaznaczone obiekty -> oznaczaj w bazie danych -> drukuj niezaznaczone wyszarzonym kolorem.
Poniżej film oraz artykuł pokazujący działanie:
https://softline.geo.pl/wiki/index.php? ... fikowanych
zaznaczanie.gif
zaznaczanie.gif (1.68 MiB) Przejrzano 29279 razy
bartek1122
_____
_____

Post autor: bartek1122 »

Niestety w tym sposobie eksponują się również elementy zmodyfikowane. Przy opracowaniu mapy powykonawczej z układu drogowego to nie zda egzaminu. Mimo zaznaczenia w bazie rzędnych i etykiet - nie eksponują się :(
Asia T.
Team
Team

bartek1122 pisze: 04 lut 2025, 10:17 Niestety w tym sposobie eksponują się również elementy zmodyfikowane. Przy opracowaniu mapy powykonawczej z układu drogowego to nie zda egzaminu. Mimo zaznaczenia w bazie rzędnych i etykiet - nie eksponują się :(
To ewentualnie można zaznaczyć datą utworzenia :) Wtedy nie wyłapie Panu zmodyfikowanych. Jeśli chodzi o napisy to faktycznie, przy tej opcji się nie wyeksponują - można byłoby zrobić to inaczej:
1. zaznaczyć nowe datą utworzenia
2. założyć nową tabelę i do niej zrobić eksport do innej mapy z opcją "tylko zaznaczone"
3. przejść na nową mapę i w legendzie -> mapa w tle -> podłączyć mapę oryginalną ustawiając jej kolor na "odcienie szarości"
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

Czy można by było rozdzielić warstwę zmienione, tak by na warstwie zmienione nie było skreśleń na czerwono, a było one na osobnej warstwie "zmienione skreślone" czy cos takiego ?
Asia T.
Team
Team

MarekOtt pisze: 17 cze 2025, 10:48 Czy można by było rozdzielić warstwę zmienione, tak by na warstwie zmienione nie było skreśleń na czerwono, a było one na osobnej warstwie "zmienione skreślone" czy cos takiego ?
Bardzo możliwe, że jest to do zrobienia, ale niestety dopiero za około miesiąc będzie można usiąść do prac związanych z mpzt (sezon urlopowy :wink: )
Aoschin
_____
_____

Post autor: Aoschin »

Jurek B. pisze: 16 lis 2024, 15:29 Co do np. punktów wstawienia adresów, nad tym będziemy teraz pracować - wprowadzimy wybór baz/warstw podlegających oznaczaniu. Wtedy można będzie wyłączyć niepotrzebne dla MPzT warstwy.
Podbiję lekko temat wyłączania warstw z analizy MPzT.
Wciąż jest taka pozycja na liście?
Pozdrawiam
Ao
Asia T.
Team
Team

Aoschin pisze: 26 cze 2025, 14:29
Jurek B. pisze: 16 lis 2024, 15:29 Co do np. punktów wstawienia adresów, nad tym będziemy teraz pracować - wprowadzimy wybór baz/warstw podlegających oznaczaniu. Wtedy można będzie wyłączyć niepotrzebne dla MPzT warstwy.
Podbiję lekko temat wyłączania warstw z analizy MPzT.
Wciąż jest taka pozycja na liście?
Jest, mamy całą listę do MPzT :D Proszę się uzbrobić w cierpliwość, zabieramy się za ten temat :)
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

MarekOtt pisze: 17 cze 2025, 10:48 Czy można by było rozdzielić warstwę zmienione, tak by na warstwie zmienione nie było skreśleń na czerwono, a było one na osobnej warstwie "zmienione skreślone" czy cos takiego ?
Czy udało się coś zrobić tej kwestii.

Tutaj przykład, drzewa usunięte pokazane są na zielono i przekreślone, a po prostu lepiej by było, jakby ich w ogóle nie było (tych zielonych), tylko samo skreślenie.

Działam tak, że zmiany wysyłam do oddzielnej tabeli roboczej i podczytuje podkład czarnobiały jako mapę wyjściową - przed zmianami.
Zrzut ekranu 2025-11-28 152744.png
Zrzut ekranu 2025-11-28 152744.png (48.98 KiB) Przejrzano 22955 razy
Ezy
_____
_____

Post autor: Ezy »

popieram kolege i tez czekam :)
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Tutaj przykład, drzewa usunięte pokazane są na zielono i przekreślone, a po prostu lepiej by było, jakby ich w ogóle nie było (tych zielonych), tylko samo skreślenie.
Działam tak, że zmiany wysyłam do oddzielnej tabeli roboczej i podczytuje podkład czarnobiały jako mapę wyjściową - przed zmianami.
W sytuacji, gdy podkłada Pan mapę w tle, czy nie wystarczy wyłączyć widoczność warstwy "usunięte"?
Załączniki
Zrzut ekranu 2025-12-02 124149.png
Zrzut ekranu 2025-12-02 124149.png (53.41 KiB) Przejrzano 21110 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Jurek B. pisze: 02 gru 2025, 12:43
W sytuacji, gdy podkłada Pan mapę w tle, czy nie wystarczy wyłączyć widoczność warstwy "usunięte"?
Niestety nie .. bo np. te drzewa oraz sieć kanalizacji, lądują na warstwie "usunięte_ozn".. na tej samej warstwie są czerwone znaki skreślenia ..
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Niestety nie .. bo np. te drzewa oraz sieć kanalizacji, lądują na warstwie "usunięte_ozn".. na tej samej warstwie są czerwone znaki skreślenia ..
Zapewne zmienił Pan nazwę warstwy na obiekty usunięte w oknie parametrów Mapy porównania. Standardowo, warstwa ta ma nazwę "usunięte":
Załączniki
Zrzut ekranu 2025-12-03 082844.png
Zrzut ekranu 2025-12-03 082844.png (24.07 KiB) Przejrzano 20497 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Jurek B. pisze: 03 gru 2025, 08:29
Zapewne zmienił Pan nazwę warstwy na obiekty usunięte w oknie parametrów Mapy porównania. Standardowo, warstwa ta ma nazwę "usunięte":
Nic nie zmieniłem .. mam identycznie jak Pan .. pisałem o tym problemie przecież

https://softline.geo.pl/forum/viewtopic ... 133#p48133

i dalej działa jak działała .. fajnie by było to poprawić, bo generowanie mapy wywiadu z GML to jest bardzo przydatna i dobra funkcja ... :) powinna być nominowana do funkcji roku :) (mimo że już chyba 3 lata istnieje)
Asia T.
Team
Team

MarekOtt pisze: 03 gru 2025, 09:14
Nic nie zmieniłem .. mam identycznie jak Pan .. pisałem o tym problemie przecież

i dalej działa jak działała .. fajnie by było to poprawić, bo generowanie mapy wywiadu z GML to jest bardzo przydatna i dobra funkcja ... :) powinna być nominowana do funkcji roku :) (mimo że już chyba 3 lata istnieje)
Chyba niestety musi Pan zadzwonić do nas na serwis i wyjaśnimy temat na pomocy zdalnej :)
geoproj5
____
____

Post autor: geoproj5 »

Tak co by nie zakladac nowego tematu, prosze rozważyć dodatkowa funkcje ktora dodawalaby warstwe "niezmodyfikowane " czy "oryginalne" w kolorze bialym (czarnym)
Asia T.
Team
Team

Asia T. pisze: 03 gru 2025, 09:30
MarekOtt pisze: 03 gru 2025, 09:14

Chyba niestety musi Pan zadzwonić do nas na serwis i wyjaśnimy temat na pomocy zdalnej :)
W wersji testowej mamy rozwiązanie - można dopisać dla warstwy zmienione po znaku | nazwę kolejnej warstwy np. "zmienione|zmienione2" , wtedy na jednej warstwie znajdzie się stan usunięty, a na drugiej istniejący i można wyłączyć usunięty, a znaczniki pozostaną.
Asia T.
Team
Team

geoproj5 pisze: 05 gru 2025, 07:58 Tak co by nie zakladac nowego tematu, prosze rozważyć dodatkowa funkcje ktora dodawalaby warstwe "niezmodyfikowane " czy "oryginalne" w kolorze bialym (czarnym)
Wystarczy w nowej mapie zaimportować oryginalny plik GML, zmienić mu kolor na czarny, a mapę porównania z terenem umieścić na tej mapie.
Dokładnie jest to opisane w artykule: https://www.softline.geo.pl/wiki/index. ... _z_terenem
Aoschin
_____
_____

Post autor: Aoschin »

Asia T. pisze: 05 gru 2025, 08:28 W wersji testowej mamy rozwiązanie - można dopisać dla warstwy zmienione po znaku | nazwę kolejnej warstwy np. "zmienione|zmienione2" , wtedy na jednej warstwie znajdzie się stan usunięty, a na drugiej istniejący i można wyłączyć usunięty, a znaczniki pozostaną.
Da się tą wspaniałą opcję dopisać na wiki? Dla potomnych bo ja już rzeźbiłem post, ale fartem znalazłem :oops:
Pozdrawiam
Ao
iro76
_
_

Post autor: iro76 »

Czy można zrobić tak, by na porównaniu pokazywała się zmiana nawierzchni np. j.i. na j.kb. W tej chwili tego nie ma i trzeba dopisywać ręcznie i w przypadku wielu takich zmian można coś pominąć.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

iro76 pisze: 01 cze 2026, 12:10 Czy można zrobić tak, by na porównaniu pokazywała się zmiana nawierzchni np. j.i. na j.kb. W tej chwili tego nie ma i trzeba dopisywać ręcznie i w przypadku wielu takich zmian można coś pominąć.
Niestety programista wykluczył taką możliwość, ze względu na to, że etykiety nie są treścią pliku GML, a jedynie ich położenie. Dlatego generujemy je po imporcie i obecnie nie ma możliwości odtworzenia ich stanu sprzed modyfikacji dla celów mapy porównania z terenem. Osobiście wolałbym, żeby tak funkcja powstała i może za jakiś czas do tego wrócimy, ale niczego nie mogę obiecać w krótkiej perspektywie.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Zauważyłem, że rury ochronne na przewodach (eN) na mapie wywiadu generowane są symbolem podwójnej linii - a nie ciągłej pogrubionej.
Zrzut ekranu 2026-06-01 223258.jpg
Zrzut ekranu 2026-06-01 223258.jpg (31.58 KiB) Przejrzano 2937 razy
Asia T.
Team
Team

W wersji testowej C-GEO dodaliśmy do mapy porównania z terenem możliwość wyłączenia warstw oraz konkretnych kodów z tworzenia mapy. Uwaga - możliwe jeszcze są błędy w tworzeniu mapy, ponieważ dopiero testujemy funkcję, więc też proszę zwracać bardziej uwagę na treść mapy.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Asia T. pisze: 28 lip 2026, 10:16 W wersji testowej C-GEO dodaliśmy do mapy porównania z terenem możliwość wyłączenia warstw oraz konkretnych kodów z tworzenia mapy. Uwaga - możliwe jeszcze są błędy w tworzeniu mapy, ponieważ dopiero testujemy funkcję, więc też proszę zwracać bardziej uwagę na treść mapy.
Ja bym też prosił o wyjaśnienie działania tego wpisu, używam go zgodnie zaleceniem, ale do końca nie znam zasady jego działania. Od razu czy nie dało by się tego dodać jako opcje do "zaznaczenia", bo po każdej aktualizacji, szukam co tam ma być dokładnie wpisane by działało prawidłowo
Zrzut ekranu 2026-07-29 123238.jpg
Zrzut ekranu 2026-07-29 123238.jpg (7.6 KiB) Przejrzano 674 razy
drelson
_____
_____

Post autor: drelson »

A ja przy okazji chciałem zapytać do czego służy ten checkbox obok nazwy zmienione ?? :)
ODPOWIEDZ