C geo- mapa porównania z terenem
-
bartek1122
- _____

Re: C geo- mapa porównania z terenem
Właśnie zależy mi na oryginalnych kolorach - np. sieć energetyczna -czerwony, wodociąg -niebieski itp...
Dzień dobry,bartek1122 pisze: ↑04 lut 2025, 08:19 Właśnie zależy mi na oryginalnych kolorach - np. sieć energetyczna -czerwony, wodociąg -niebieski itp...
proszę spróbować zaznaczyć w bazie danych dla wszystkich obiektów swoje zmodyfikowane obiekty kryterium dat i wybrać swoje obiekty od daty modyfikacji, a następnie wybrać z menu zaznaczone obiekty -> oznaczaj w bazie danych -> drukuj niezaznaczone wyszarzonym kolorem.
Poniżej film oraz artykuł pokazujący działanie:
https://softline.geo.pl/wiki/index.php? ... fikowanych
-
bartek1122
- _____

Niestety w tym sposobie eksponują się również elementy zmodyfikowane. Przy opracowaniu mapy powykonawczej z układu drogowego to nie zda egzaminu. Mimo zaznaczenia w bazie rzędnych i etykiet - nie eksponują się 
To ewentualnie można zaznaczyć datą utworzeniabartek1122 pisze: ↑04 lut 2025, 10:17 Niestety w tym sposobie eksponują się również elementy zmodyfikowane. Przy opracowaniu mapy powykonawczej z układu drogowego to nie zda egzaminu. Mimo zaznaczenia w bazie rzędnych i etykiet - nie eksponują się![]()
1. zaznaczyć nowe datą utworzenia
2. założyć nową tabelę i do niej zrobić eksport do innej mapy z opcją "tylko zaznaczone"
3. przejść na nową mapę i w legendzie -> mapa w tle -> podłączyć mapę oryginalną ustawiając jej kolor na "odcienie szarości"
Czy można by było rozdzielić warstwę zmienione, tak by na warstwie zmienione nie było skreśleń na czerwono, a było one na osobnej warstwie "zmienione skreślone" czy cos takiego ?
Bardzo możliwe, że jest to do zrobienia, ale niestety dopiero za około miesiąc będzie można usiąść do prac związanych z mpzt (sezon urlopowy
Podbiję lekko temat wyłączania warstw z analizy MPzT.
Wciąż jest taka pozycja na liście?
Pozdrawiam
Ao
Ao
Czy udało się coś zrobić tej kwestii.
Tutaj przykład, drzewa usunięte pokazane są na zielono i przekreślone, a po prostu lepiej by było, jakby ich w ogóle nie było (tych zielonych), tylko samo skreślenie.
Działam tak, że zmiany wysyłam do oddzielnej tabeli roboczej i podczytuje podkład czarnobiały jako mapę wyjściową - przed zmianami.
W sytuacji, gdy podkłada Pan mapę w tle, czy nie wystarczy wyłączyć widoczność warstwy "usunięte"?Czy udało się coś zrobić tej kwestii.
Tutaj przykład, drzewa usunięte pokazane są na zielono i przekreślone, a po prostu lepiej by było, jakby ich w ogóle nie było (tych zielonych), tylko samo skreślenie.
Działam tak, że zmiany wysyłam do oddzielnej tabeli roboczej i podczytuje podkład czarnobiały jako mapę wyjściową - przed zmianami.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2025-12-02 124149.png (53.41 KiB) Przejrzano 21110 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Niestety nie .. bo np. te drzewa oraz sieć kanalizacji, lądują na warstwie "usunięte_ozn".. na tej samej warstwie są czerwone znaki skreślenia ..Jurek B. pisze: ↑02 gru 2025, 12:43W sytuacji, gdy podkłada Pan mapę w tle, czy nie wystarczy wyłączyć widoczność warstwy "usunięte"?Czy udało się coś zrobić tej kwestii.
Zapewne zmienił Pan nazwę warstwy na obiekty usunięte w oknie parametrów Mapy porównania. Standardowo, warstwa ta ma nazwę "usunięte":Niestety nie .. bo np. te drzewa oraz sieć kanalizacji, lądują na warstwie "usunięte_ozn".. na tej samej warstwie są czerwone znaki skreślenia ..
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2025-12-03 082844.png (24.07 KiB) Przejrzano 20497 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Nic nie zmieniłem .. mam identycznie jak Pan .. pisałem o tym problemie przecieżJurek B. pisze: ↑03 gru 2025, 08:29Zapewne zmienił Pan nazwę warstwy na obiekty usunięte w oknie parametrów Mapy porównania. Standardowo, warstwa ta ma nazwę "usunięte":Niestety nie .. bo np. te drzewa oraz sieć kanalizacji, lądują na warstwie "usunięte_ozn".. na tej samej warstwie są czerwone znaki skreślenia ..
https://softline.geo.pl/forum/viewtopic ... 133#p48133
i dalej działa jak działała .. fajnie by było to poprawić, bo generowanie mapy wywiadu z GML to jest bardzo przydatna i dobra funkcja ...
Chyba niestety musi Pan zadzwonić do nas na serwis i wyjaśnimy temat na pomocy zdalnejMarekOtt pisze: ↑03 gru 2025, 09:14Nic nie zmieniłem .. mam identycznie jak Pan .. pisałem o tym problemie przecieżJurek B. pisze: ↑03 gru 2025, 08:29Zapewne zmienił Pan nazwę warstwy na obiekty usunięte w oknie parametrów Mapy porównania. Standardowo, warstwa ta ma nazwę "usunięte":Niestety nie .. bo np. te drzewa oraz sieć kanalizacji, lądują na warstwie "usunięte_ozn".. na tej samej warstwie są czerwone znaki skreślenia ..
i dalej działa jak działała .. fajnie by było to poprawić, bo generowanie mapy wywiadu z GML to jest bardzo przydatna i dobra funkcja ...powinna być nominowana do funkcji roku
(mimo że już chyba 3 lata istnieje)
Tak co by nie zakladac nowego tematu, prosze rozważyć dodatkowa funkcje ktora dodawalaby warstwe "niezmodyfikowane " czy "oryginalne" w kolorze bialym (czarnym)
W wersji testowej mamy rozwiązanie - można dopisać dla warstwy zmienione po znaku | nazwę kolejnej warstwy np. "zmienione|zmienione2" , wtedy na jednej warstwie znajdzie się stan usunięty, a na drugiej istniejący i można wyłączyć usunięty, a znaczniki pozostaną.Asia T. pisze: ↑03 gru 2025, 09:30Chyba niestety musi Pan zadzwonić do nas na serwis i wyjaśnimy temat na pomocy zdalnejMarekOtt pisze: ↑03 gru 2025, 09:14Nic nie zmieniłem .. mam identycznie jak Pan .. pisałem o tym problemie przecież
i dalej działa jak działała .. fajnie by było to poprawić, bo generowanie mapy wywiadu z GML to jest bardzo przydatna i dobra funkcja ...powinna być nominowana do funkcji roku
(mimo że już chyba 3 lata istnieje)
![]()
Wystarczy w nowej mapie zaimportować oryginalny plik GML, zmienić mu kolor na czarny, a mapę porównania z terenem umieścić na tej mapie.
Dokładnie jest to opisane w artykule: https://www.softline.geo.pl/wiki/index. ... _z_terenem
Da się tą wspaniałą opcję dopisać na wiki? Dla potomnych bo ja już rzeźbiłem post, ale fartem znalazłem
Pozdrawiam
Ao
Ao
Czy można zrobić tak, by na porównaniu pokazywała się zmiana nawierzchni np. j.i. na j.kb. W tej chwili tego nie ma i trzeba dopisywać ręcznie i w przypadku wielu takich zmian można coś pominąć.
Niestety programista wykluczył taką możliwość, ze względu na to, że etykiety nie są treścią pliku GML, a jedynie ich położenie. Dlatego generujemy je po imporcie i obecnie nie ma możliwości odtworzenia ich stanu sprzed modyfikacji dla celów mapy porównania z terenem. Osobiście wolałbym, żeby tak funkcja powstała i może za jakiś czas do tego wrócimy, ale niczego nie mogę obiecać w krótkiej perspektywie.
Pozdrawiam Jurek B.
Zauważyłem, że rury ochronne na przewodach (eN) na mapie wywiadu generowane są symbolem podwójnej linii - a nie ciągłej pogrubionej.
W wersji testowej C-GEO dodaliśmy do mapy porównania z terenem możliwość wyłączenia warstw oraz konkretnych kodów z tworzenia mapy. Uwaga - możliwe jeszcze są błędy w tworzeniu mapy, ponieważ dopiero testujemy funkcję, więc też proszę zwracać bardziej uwagę na treść mapy.
Ja bym też prosił o wyjaśnienie działania tego wpisu, używam go zgodnie zaleceniem, ale do końca nie znam zasady jego działania. Od razu czy nie dało by się tego dodać jako opcje do "zaznaczenia", bo po każdej aktualizacji, szukam co tam ma być dokładnie wpisane by działało prawidłowoAsia T. pisze: ↑28 lip 2026, 10:16 W wersji testowej C-GEO dodaliśmy do mapy porównania z terenem możliwość wyłączenia warstw oraz konkretnych kodów z tworzenia mapy. Uwaga - możliwe jeszcze są błędy w tworzeniu mapy, ponieważ dopiero testujemy funkcję, więc też proszę zwracać bardziej uwagę na treść mapy.
A ja przy okazji chciałem zapytać do czego służy ten checkbox obok nazwy zmienione ?? 
Strona główna softline