Wysokość z NMT - rozbieżności

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
kouczan
_____
_____

Wysokość z NMT - rozbieżności

Post autor: kouczan »

Witam.
Zauważyłem pewną nieprawidłowość (chyba, że to celowe działanie) w pobieraniu rzędnych z NMT. Pobierałem rzędne w funkcji: Tabela->Zaznaczone punkty->Pobierz wysokość z NMT. Po wstawieniu wysokości i przejściu na mapę i w momencie edytowania punku i użyciu ikonki Pobierz H z NMT program wstawia inną wysokość. Pytanie czy dane pobrane z opcji tabeli nie są pobierane czasem w Kronsztadt 86, a poprzez ikonę w edycji punktu w EVRF2007, bo różnica między rzędnymi wynosi dokładnie 17cm, mniej więcej tyle ile różnice między układami w tym terenie.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Re: Wysokość z NMT - rozbieżności

Post autor: Jurek B. »

Witam, faktycznie to okienko jest jeszcze w "przeszłości" - czyli zakłada, że wysokości z usługi są podawane w Kron'86 i przelicza to co dostaje na EVRF2007. Poprawimy w najbliższym czasie w wersji testowej i w najbliższej aktualizacji C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP

Post autor: marcinn »

Ja mam jeszcze takie pytanie odnośnie rozbieżności stosując różne metody pozyskania wysokości. Zrobiłem dla jednego punktu różne metody i miałem takie wyniki:
1. W tabeli punktów zaznaczone punkty> wstaw wysokość z NMT (tylko tam gdzie brakuje). H=227.10
2. Na mapie poprzez edycję punktu>pobierz H z NMT. H=227.10
3. Pasek usług sieciowych>numeryczny model terenu>wcs pl-evrf2007-nh. H=227.13
4. narysowałem linię zaczepiając o ten punkt potem edycja obiektu>wstaw brakujące H z modelu NMT (ustawiłem rastry NMT jako niewybieralne) i otrzymałem H=227.25

Skąd takie różnice?
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: 10 kwie 2024, 10:10 Witam, faktycznie to okienko jest jeszcze w "przeszłości" - czyli zakłada, że wysokości z usługi są podawane w Kron'86 i przelicza to co dostaje na EVRF2007. Poprawimy w najbliższym czasie w wersji testowej i w najbliższej aktualizacji C-GEO.
Ale to które działanie jest prawidłowe, te z tabeli roboczej czy te z mapy ? .. i czy ten sam problem także występuje przy lokalnym NMT z rastra ?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

MarekOtt pisze: 12 lis 2025, 07:46 i czy ten sam problem także występuje przy lokalnym NMT z rastra ?
Wysokości z rastra nie są transformowane. Więc tu nie ma problemów. Najpóźniej jutro powinniśmy rozwiązać problem z wysokościami pobieranymi, jest to o tyle dziwne, że "wcześniej działało dobrze".
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

marcinn pisze: 10 lis 2025, 23:11 4. narysowałem linię zaczepiając o ten punkt potem edycja obiektu>wstaw brakujące H z modelu NMT (ustawiłem rastry NMT jako niewybieralne) i otrzymałem H=227.25
Ta opcja zakładała (zaszłość historyczna) że wysokości są pobierane jeszcze w układzie Kronsztadt86, jak GUGiK zmienił poziom odniesienia dla pobieranych wartości to zmieniliśmy prawie wszędzie zapominając jeszcze o tym miejscu. Jutro wersja testowa powinna być wolna od tego błędu.
Dodatkowo zauważyliśmy, że w funkcji Informacja wysokość zawsze była podawana w ETRF2007 niezależnie od tego co było w opcjach programu.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP

Post autor: marcinn »

FaFaL pisze: 13 lis 2025, 20:23
marcinn pisze: 10 lis 2025, 23:11 4. narysowałem linię zaczepiając o ten punkt potem edycja obiektu>wstaw brakujące H z modelu NMT (ustawiłem rastry NMT jako niewybieralne) i otrzymałem H=227.25
Ta opcja zakładała (zaszłość historyczna) że wysokości są pobierane jeszcze w układzie Kronsztadt86, jak GUGiK zmienił poziom odniesienia dla pobieranych wartości to zmieniliśmy prawie wszędzie zapominając jeszcze o tym miejscu. Jutro wersja testowa powinna być wolna od tego błędu.
Dodatkowo zauważyliśmy, że w funkcji Informacja wysokość zawsze była podawana w ETRF2007 niezależnie od tego co było w opcjach programu.
Jeszcze prosiłbym o przyglądnięcie się opcji "odczytuj wysokości punktów z rastra TIF z NMT" w opcjach programu. Z tego co pamiętam, to nie we wszystkich możliwościach, które oferuje program ona działa. Wydaje mi się, że na 99% nie działa właśnie w przypadku nr 4, który opisałem. Tzn. miałem podgrany raster NMT i włączoną opcję odczytu, a pomimo to wysokość została pobrana błędna 227.25 (tak jakby pobrało wysokość w układzie 2007 i dodało jeszcze 15cm). Musiałbym do tego jeszcze raz usiąść, ale coś mi świta, że w niektórych przypadkach, gdzie jest pobrany raster to włączenie/wyłączenie tej opcji nic nie zmienia. Ja to sprawdzałem na wgranym rastrze z układem kron86, żeby widzieć różnice.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Proszę jeszcze o sprawdzenie, ponieważ dla wysokości odczytywanych z rastra nie wprowadzamy transformacji bo nie wiemy w jakim układzie jest raster.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

Skoro to temat o NMT, to trochę podepnę się do tematu.

Posiadam TIN w formacie LandXML. Wczytałem go do modułu objętości i teraz chce go wgrać na mapę, celem edycji - usunięciu punktów "strzelonych".

Problem jest taki, że model jest o wymiarach około 100x50m a siatkę mam wygenerowaną co 0,50m i wgrywanie modelu na mapę - zawiesza C-Geo ?

Może jest jakiś sposób by dokonać edycji takiego modelu przed wstawieniem go na mape, tak naprawdę potrzebuję z tego modelu tylko wykop o wymiarach około 30x10m.

Dziękuję za poradę.
ODPOWIEDZ