Skróty klawiszowe
Skróty klawiszowe
Czy jest gdzieś zestawienie skrótów klawiszowych do operacji w C-geo? Jeśli nie, a ktoś z użytkowników zrobił sobie taką ściągę, poproszę o udostępnienie.
Re: Skróty klawiszowe
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Przy okazji: na mapie w "małym" oknie wstawiania tekstu nie działa litera "ą/Ą" ponieważ jest przypisana do jakiegoś skrótu - da się to jakoś rozwiązać?
Do czasu rozwiązania problemu polskie znaki można wprowadzać z wykorzystaniem klawisza tyldy
Jak pewnie wiecie, polskie znaki można uzyskać w Windows wciskając prawy ALT+literę. Ale jest jeszcze druga metoda: SHIFT + tylda i następny znak będzie polski.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Właśnie sprawdziłem u siebie i nie mam problemu z napisaniem Ą i ą w małym oknie wstawiania tekstu. Może ma Pan inny program w zasobniku który ma taki skrót klawiszowy ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Przetestowałem jeszcze raz i faktycznie "ą" działa (naprawiło się???). Ale sprawdziłem wszystkie polskie znaki i nie działa małe "ć" - skrót wywołuje okno "Czcionka".
Kiedyś poruszałem ten temat i podobno nie da się tego zrobić.
Ale mam pytanie i zarazem prośbę, odnośnie skrótu CTRL+TAB. Czy dałoby się tak zrobić, żeby podczas przełączania okien program miał w pamięci ostatnio otwarte okna i przełączał się między ostatnimi oknami, a nie leciał po kolei? Żeby to działało tak jak w windowsie ALT+TAB. Najczęściej chcemy używać tego skrótu, żeby przełączać się między dwoma aktualnie używanymi oknami- dla porównania. Pewnie większość używa tego, żeby przeskoczyć między mapą, a innym otwartym oknem. Obecnie ten skrót psuje funkcjonalność, bo jak mam otwartych kilka okien to musze wszystko przeklikać skrótem zanim trafię do interesującego mnie okna.
Pogrzebałem trochę i wygląda że nie mamy kontroli nad skrótami Ctrl+Tab / Ctrl+Shift+Tab - tym zarządza windows w aplikacjach typu MDI (Multiple-document interface) jaką jest c-geo. Trzeba by ew. oprogramować jakiś inny skrót do tego celu.marcinn pisze: ↑05 wrz 2024, 16:33
Ale mam pytanie i zarazem prośbę, odnośnie skrótu CTRL+TAB. Czy dałoby się tak zrobić, żeby podczas przełączania okien program miał w pamięci ostatnio otwarte okna i przełączał się między ostatnimi oknami, a nie leciał po kolei? Żeby to działało tak jak w windowsie ALT+TAB. Najczęściej chcemy używać tego skrótu, żeby przełączać się między dwoma aktualnie używanymi oknami- dla porównania. Pewnie większość używa tego, żeby przeskoczyć między mapą, a innym otwartym oknem. Obecnie ten skrót psuje funkcjonalność, bo jak mam otwartych kilka okien to musze wszystko przeklikać skrótem zanim trafię do interesującego mnie okna.
pozdrawiam
grzes
grzes
To może być jakiś inny skrót. Ważne żeby przełączał między dwoma ostatnio otwartymi oknami i dało się go użyć jedną rękągrzes pisze: ↑05 wrz 2024, 19:33Pogrzebałem trochę i wygląda że nie mamy kontroli nad skrótami Ctrl+Tab / Ctrl+Shift+Tab - tym zarządza windows w aplikacjach typu MDI (Multiple-document interface) jaką jest c-geo. Trzeba by ew. oprogramować jakiś inny skrót do tego celu.marcinn pisze: ↑05 wrz 2024, 16:33
W wersji testowej dodaliśmy skrót CTRL-ALT-C przełączający między dwoma ostatnimi oknami, przy odrobinie gimnastyki można go wywołać jedną ręką.
Pozdrawiam Jurek B.
W wersji testowej programu, zauważyłem występujący problem w edycji raportów. Nie da się wpisać "ć" poprzez ALT + C gdyż przeskakuje okno. Coś jest chyba nie tak z tym skrótem.
W pliku testowym zostało zmienione Ctrl-Alt-C na Ctrl-F2
W raportach już też ok
W raportach już też ok
-To serve and protect-
w oknie szybkiego wstawiania tekstu, próba wpisania litery "ę", kończy się wywołaniem okna czcionki -- pewnie uaktywnia się skrót alt + E
Czy w edytorze raportów (na podglądzie i nie) można by było dodać skróty działające w Wordzie ..
-
- _
Witam,
nie działa skrót do "przyciaganie do punktów oraz rzutu prostopadłego na linię" Crtl Alt 2, jest szansa na naprawę
Pozdrawiam
GB
nie działa skrót do "przyciaganie do punktów oraz rzutu prostopadłego na linię" Crtl Alt 2, jest szansa na naprawę

Pozdrawiam
GB