Prośba o możliwość dorobienia opcji:
1) wstawiania wielokrotnie etykiety na istniejących już w mapie obiektach (liniowych, powierzchniowych)
tak jak to zostało dorobione w obiektach rysowanych (Etykietowanie - wstaw we wskazanym miejscu). Aktualizacja lipcowa 2024 (patrz film yt - Wsparcie nadawania etykiet)
Częsty problem przy opracowaniach to konieczność wstawiania np. opisu kontur użytku gruntowego, kontur klasyfikacyjny na każdej działce będącej we wnętrzu danego konturów.
Kupa dodatkowego klikania bo opis trzeba wywoływać każdorazowo (klik lewym, klik prawym, wstaw etykietę, klik w Ok) i powtórka.
Dodanie opcji usprawni znacząco pracę.
2) czy można by opcjonalnie dodać zmiany koloru skartowanej pikiety - przykład: dociągamy lub kartujemy coś na danej pikiecie w tym momencie zmienia ona kolor na wybrany w opcjach.
rozwiązanie takie funkcjonuje w "TurboMap" przy dużych opracowaniach bardzo pomaga. Pozwala nie przeoczyć pikiety przy kartowaniu.
Rafał W.
ETYKIETY DO ISTNIEJĄCYCH OBIEKTÓW
Re: ETYKIETY DO ISTNIEJĄCYCH OBIEKTÓW
Dołączam się do prośby.
Dodatkowo pytanie ode mnie - czy w przypadku obiektów powierzchniowych jak jezdnia, chodniki etc. można wykorzystać nową funkcjonalność osi obiektu i wstawiać etykiety co X m na tej linii?
Dodatkowo pytanie ode mnie - czy w przypadku obiektów powierzchniowych jak jezdnia, chodniki etc. można wykorzystać nową funkcjonalność osi obiektu i wstawiać etykiety co X m na tej linii?
To już jest od dość dawna: należy wybrać obiekt, potem skrót CTRL-U, Enter by zatwierdzić treść etykiety, umieścić w we właściwym miejscu.Prośba o możliwość dorobienia opcji:
1) wstawiania wielokrotnie etykiety na istniejących już w mapie obiektach (liniowych, powierzchniowych)
W najbliższym czasie nie wprowadzimy tego rozwiązania, ale może za jakiś czas wrócimy do tego.2) czy można by opcjonalnie dodać zmiany koloru skartowanej pikiety
Prawdopodobnie tak to zrobimy gdy zajmiemy się automatycznym etykietowaniem takich obiektów.czy w przypadku obiektów powierzchniowych jak jezdnia, chodniki etc. można wykorzystać nową funkcjonalność osi obiektu i wstawiać etykiety co X m na tej linii?
Pozdrawiam Jurek B.
OK Tylko w tym przypadku ciągle musimy powtarzać kombinację: wybór obiektu, CTRL-U, enter. Mi chodziło opcję wstawiania "aktywnej etykiety".To już jest od dość dawna: należy wybrać obiekt, potem skrót CTRL-U, Enter by zatwierdzić treść etykiety, umieścić w we właściwym miejscu.
Tak jak przy rysowaniu nowego obiektu z zaznaczoną opcją (Etykietowanie - wstaw we wskazanym miejscu). Wtedy pod kursorem mamy etykietę, którą możemy wstawić x-razy bez dodatkowych klików czy kombinacji klawiszy.
O zmianę koloru skartowanej pikiety też bardzo proszę.
Też mam ten ból z ciągłym zaznacz obiekt, ctrl U, wstaw, ale myślę że to się rozwiąże jak zespół wprowadzi opcję automatycznego wstawiania etykiet np. w zaznaczony obszar zgłoszenia pracy. Gdzieś już kiedyś widziałem jakiś post na ten temat, że zespół ma to w planach