Mój częsty problem,
otrzymuję pliki GML osobno tj część opisowa EGIB w jednym pliku i część graficzna EGIB (mapa) w drugim pliku.
Po imporcie (na dwa razy) tak otrzymanych plików, C-GEO nie kojarzy części graficznej z opisową, nie możliwe jest za pomocą C-GEO wygenerować protokołów np: przyjęcia, ustalenia, wznowienia, wyznaczenia granic i wielu innych.
Przydała by się opcja wiążąca część opisową i graficzną W C-GEO, w sumie to działki w obu bazach mają te same identyfikatory.
Jest chyba jakaś złośliwość w ośrodkach dok. geod., na 12 powiatów w mojej okolicy tylko 1 generuje prawidłowo dane (zgod. z rozp.) w pozostałych muszę skamlać o to co mi się należy a przy sprzedaży pracy jest to mi zapamiętane.
Jeszce raz prośba o uwzględnienie mojej propozycji (mojego problemu)
import plików GML dot. działek, klas-uż, części opisowej
Re: import plików GML dot. działek, klas-uż, części opisowej
Proszę pobrać nową wersję modułu egib stąd - plik należy zapisać do katalogu cgeo/bin/egib (zastąpić plik istniejący). Nie mam takich danych więc trochę w ciemno dodałem nową opcję:
Proszę sprawdzić czy po wczytaniu tych 2 gml-i wywołanie tej opcji powiąże dane i będzie można robić raporty (będę wdzięczny za informację zwrotną)
pozdrawiam
grzes
grzes
sprawdziłem na razie na protokołach przyjęcia granic i zadziałało !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jutro dam znać jak w innych drukach gdzie część danych pobierana jest z mapy a część z danych opisowych.
DZIĘKI BARDZO.
Pozdrawiam.
R.Z.
jutro dam znać jak w innych drukach gdzie część danych pobierana jest z mapy a część z danych opisowych.
DZIĘKI BARDZO.
Pozdrawiam.
R.Z.
W niektórych Starostwach wydają jeszcze dziwniejsze GML'e plik danych graficznych bez opisowych w 2021 a plik graficzne
z opisowymi w 2015. Z tego wynika, że baza w Starostwie jest dalej w 2015 i jedynie plik z grafiką konwertowany jest na 2021.
Tak na marginesie zastanawiam się jak w Starostwie po otrzymaniu od wykonawcy pliku w 2021 ładują bazę w 20215, chyba z palucha. Ale to nie problem wykonawcy.
Jak technicznie rozwiązać to C-Geo?
Obecnie w projekcie zakładam jedną tabelę w wersji 2021, którą finalnie aktualizuję i eksportuję a drugą do pracy w wersji 2015. Trochę to uciążliwe.
z opisowymi w 2015. Z tego wynika, że baza w Starostwie jest dalej w 2015 i jedynie plik z grafiką konwertowany jest na 2021.
Tak na marginesie zastanawiam się jak w Starostwie po otrzymaniu od wykonawcy pliku w 2021 ładują bazę w 20215, chyba z palucha. Ale to nie problem wykonawcy.
Jak technicznie rozwiązać to C-Geo?
Obecnie w projekcie zakładam jedną tabelę w wersji 2021, którą finalnie aktualizuję i eksportuję a drugą do pracy w wersji 2015. Trochę to uciążliwe.
Przy takich danych, to chyba jednak najlepsze obecnie rozwiązanie. Możemy sprawdzić czy da się zrobić to inaczej, gdybyśmy dostali przykładowe pliki GML z EGiB w takich mieszanych wersjach.Obecnie w projekcie zakładam jedną tabelę w wersji 2021, którą finalnie aktualizuję i eksportuję a drugą do pracy w wersji 2015.
Pozdrawiam Jurek B.
W moim przypadku wygląda to tak,
ośrodki pracują na EWMAPA i EGB, wydają automatycznie EGiB część graficzną (najczęściej wersja EWMAPY nie GML) i opisową w PDF-ie a o EGIB opisowy w GML trzeba uniżenie prosić. Jak już mam wyproszone GML opis to sam tworzę GML-graficzny i importuję te dane do C-GEO.
Po tej ostatniej aktualizacji C-GEO obsługuje dane jak by były importowane razem.
Jak już pisałem mam umowę z 12 ośrodkami geod. i we wszystkich jest problem z GML opisowym, jeden który wydaje GML opisowy ma nieprawidłowo prowadzoną graficzną bazę użytków.
R.Z.
ośrodki pracują na EWMAPA i EGB, wydają automatycznie EGiB część graficzną (najczęściej wersja EWMAPY nie GML) i opisową w PDF-ie a o EGIB opisowy w GML trzeba uniżenie prosić. Jak już mam wyproszone GML opis to sam tworzę GML-graficzny i importuję te dane do C-GEO.
Po tej ostatniej aktualizacji C-GEO obsługuje dane jak by były importowane razem.
Jak już pisałem mam umowę z 12 ośrodkami geod. i we wszystkich jest problem z GML opisowym, jeden który wydaje GML opisowy ma nieprawidłowo prowadzoną graficzną bazę użytków.
R.Z.
niestety
"w menu Narzędzia dodano funkcję łączenia działek jeśli wczytane zostały dwa pliki GML: jeden z częścią opisową, drugi z częścią graficzną EGB"
funkcja działa tylko trochę tj -- rozlicza działki po podziale przez różnicę od części opisowej !! bardzo bardzo przydatne !!
-- nie wiąże części opisowej w przypadku protokołów (nie wypełniane są pola właściciel, adres właściciela ..., wypełnia tylko dane z mapy operaty info do punktów granicznych)
tj nie wypełnia tych pól w protokołach
- przyjęcia granic
- ustalenia granic działek
- protokołów wznowienia wyznaczenia i pozostałych gdzie występują.
Po dodaniu funkcji "łączenia działek jeśli wczytane zostały dwa pliki GML: jeden z częścią opisową, drugi z częścią graficzną EGB" działa - wskazując działkę na mapie zostaje ona podświetlona na liście działek C-GEO-EGB
"w menu Narzędzia dodano funkcję łączenia działek jeśli wczytane zostały dwa pliki GML: jeden z częścią opisową, drugi z częścią graficzną EGB"
funkcja działa tylko trochę tj -- rozlicza działki po podziale przez różnicę od części opisowej !! bardzo bardzo przydatne !!
-- nie wiąże części opisowej w przypadku protokołów (nie wypełniane są pola właściciel, adres właściciela ..., wypełnia tylko dane z mapy operaty info do punktów granicznych)
tj nie wypełnia tych pól w protokołach
- przyjęcia granic
- ustalenia granic działek
- protokołów wznowienia wyznaczenia i pozostałych gdzie występują.
Po dodaniu funkcji "łączenia działek jeśli wczytane zostały dwa pliki GML: jeden z częścią opisową, drugi z częścią graficzną EGB" działa - wskazując działkę na mapie zostaje ona podświetlona na liście działek C-GEO-EGB
Udało się rozwiązać problem na serwisie.
Aby poprawnie połączyć dane wektorowe i podmiotowe należy wczytać obydwa pliki GML (Plik->Import->GML Mapa zasadnicza 2021), a następnie uruchomić moduł EGiB i wybrać z zakładki Narzędzia opcję Połącz działki (jeśli wczytane zostały 2 pliki GML - jeden z grafiką drugi z baza opisową).
Aby poprawnie połączyć dane wektorowe i podmiotowe należy wczytać obydwa pliki GML (Plik->Import->GML Mapa zasadnicza 2021), a następnie uruchomić moduł EGiB i wybrać z zakładki Narzędzia opcję Połącz działki (jeśli wczytane zostały 2 pliki GML - jeden z grafiką drugi z baza opisową).
Pozdrawiam,
Weronika S.
Weronika S.