DXF i SHX brak symbolu linii
DXF i SHX brak symbolu linii
Witam, mam plik dxf wyeksportowany z cgeo który posiada obok plik shx. Po otwarciu tego wszystko jest ok, płot ma symbole kółek. Następnie wysyłam plik dxf z shx do koleżanki która otwiera sobie (i też jest wszystko ok) dodaje sobie jakiś tam napis, zapisuje, przesyła mi z powrotem oba pliki i teraz ja po otwarciu nie mam symboli linii. Da się jakoś podczytać plik shx do dxf ? Korzystam z intellicad, oba pliki są w tym samym miejscu na dysku, mają tą samą nazwę. Niestety nigdzie w programie nie mogę znaleźć opcji aby dodać plik z symbolami linii.. ktoś coś może pomóc ? 

Re: DXF i SHX brak symbolu linii
Witam
Ale to problem z C-GEO czy Intellicadem? Jeżeli C-GEO proszę dzwonić do nas na serwis
Ale to problem z C-GEO czy Intellicadem? Jeżeli C-GEO proszę dzwonić do nas na serwis
-To serve and protect-
Jak z intellicadem to ogólnie w autocadzie i pewnie jego klonach trzeba użyć polecenia _load
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Problem z intellicadem i pochodnymi, szukam pomocy już wszędzie bo YT i GOOGLE nie dają efektu.. Polecenie load próbowałem ale wyskakuje komunikat że plik jest prawdopodbnie plikiem z czcionkami a nie symbolami i pomimo zignorowania ostrzeżenia nic się nie dzieje. A pytam też tu bo plik SHX wychodzi z cgeo i może ktoś z użytkowników albo zespołu zna temat i wie jak podpiąć SHX do DXF/DWG..
Panie Rafale czy mogę mieć taką prośbę aby przesłać Panu te pliki na @ czy mógłby Pan spróbować zobaczyć jak to jest z tym SHX czy u Pana polecenie LOAD działa? Wtedy miałbym pewność że coś u mnie z programem jest nie tak.. może plik SHX jest uszkodzony w jakiś sposób? Jeśli mogę , to poproszę o @
dziękuję.
Panie Rafale czy mogę mieć taką prośbę aby przesłać Panu te pliki na @ czy mógłby Pan spróbować zobaczyć jak to jest z tym SHX czy u Pana polecenie LOAD działa? Wtedy miałbym pewność że coś u mnie z programem jest nie tak.. może plik SHX jest uszkodzony w jakiś sposób? Jeśli mogę , to poproszę o @

Pytanie, czy nie była zmieniana nazwa dxf po eksporcie? Nazwa jest wpisana na stałe w shx, może się to potem nie powiązaćdrelson pisze: ↑24 sty 2025, 09:20 Problem z intellicadem i pochodnymi, szukam pomocy już wszędzie bo YT i GOOGLE nie dają efektu.. Polecenie load próbowałem ale wyskakuje komunikat że plik jest prawdopodbnie plikiem z czcionkami a nie symbolami i pomimo zignorowania ostrzeżenia nic się nie dzieje. A pytam też tu bo plik SHX wychodzi z cgeo i może ktoś z użytkowników albo zespołu zna temat i wie jak podpiąć SHX do DXF/DWG..
Panie Rafale czy mogę mieć taką prośbę aby przesłać Panu te pliki na @ czy mógłby Pan spróbować zobaczyć jak to jest z tym SHX czy u Pana polecenie LOAD działa? Wtedy miałbym pewność że coś u mnie z programem jest nie tak.. może plik SHX jest uszkodzony w jakiś sposób? Jeśli mogę , to poproszę o @dziękuję.
Tak jak koleżanka napisała powyżej, można zmieniać nazwę pliku DXF/DWG, ale nie można zmieniać nazwy pliku SHX (w tym przypadku zmieniono).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Takie pytanie odnośnie tworzenia pliku shx. Czy dałoby się zrobić tak, że podczas eksportu do dwg/dxf program by pomijał tworzenie shx, jeżeli nie zostały w mapie wykorzystane takie linie? Z tego co zaobserwowałem, to plik tworzony jest jeżeli mamy zdefiniowaną warstwę z "nietypowym" stylem linii. Ale czasami może zdarzyć się tak, że robiąc mapę (nie mówię tu o gml, tylko o mapie wektorowej) użyję standardowych linii. I wtedy nie byłoby potrzeby tworzenia shx.
Tego raczej się nie da przeskoczyć, jeśli istnieje warstwa ze specyficznym stylem linii, nawet jak na niej nie jest nic narysowane, to program musi w jakiś sposób przekazać ten styl linii - stąd shx. Ewentualnie może uda się nie wysyłać shx, jeśli wyłączy się taką warstwę z eksportu.marcinn pisze: ↑04 lut 2025, 16:32 Takie pytanie odnośnie tworzenia pliku shx. Czy dałoby się zrobić tak, że podczas eksportu do dwg/dxf program by pomijał tworzenie shx, jeżeli nie zostały w mapie wykorzystane takie linie? Z tego co zaobserwowałem, to plik tworzony jest jeżeli mamy zdefiniowaną warstwę z "nietypowym" stylem linii. Ale czasami może zdarzyć się tak, że robiąc mapę (nie mówię tu o gml, tylko o mapie wektorowej) użyję standardowych linii. I wtedy nie byłoby potrzeby tworzenia shx.