DXF i SHX brak symbolu linii

Dyskusje na dowolne tematy "około-geodezyjne". Zapraszamy !
drelson
_____
_____

DXF i SHX brak symbolu linii

Post autor: drelson »

Witam, mam plik dxf wyeksportowany z cgeo który posiada obok plik shx. Po otwarciu tego wszystko jest ok, płot ma symbole kółek. Następnie wysyłam plik dxf z shx do koleżanki która otwiera sobie (i też jest wszystko ok) dodaje sobie jakiś tam napis, zapisuje, przesyła mi z powrotem oba pliki i teraz ja po otwarciu nie mam symboli linii. Da się jakoś podczytać plik shx do dxf ? Korzystam z intellicad, oba pliki są w tym samym miejscu na dysku, mają tą samą nazwę. Niestety nigdzie w programie nie mogę znaleźć opcji aby dodać plik z symbolami linii.. ktoś coś może pomóc ? :)
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team

Re: DXF i SHX brak symbolu linii

Post autor: Wojtek P. »

Witam
Ale to problem z C-GEO czy Intellicadem? Jeżeli C-GEO proszę dzwonić do nas na serwis
-To serve and protect-
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

Jak z intellicadem to ogólnie w autocadzie i pewnie jego klonach trzeba użyć polecenia _load
Pozdrawiam Rafał Kocierz
drelson
_____
_____

Problem z intellicadem i pochodnymi, szukam pomocy już wszędzie bo YT i GOOGLE nie dają efektu.. Polecenie load próbowałem ale wyskakuje komunikat że plik jest prawdopodbnie plikiem z czcionkami a nie symbolami i pomimo zignorowania ostrzeżenia nic się nie dzieje. A pytam też tu bo plik SHX wychodzi z cgeo i może ktoś z użytkowników albo zespołu zna temat i wie jak podpiąć SHX do DXF/DWG..
Panie Rafale czy mogę mieć taką prośbę aby przesłać Panu te pliki na @ czy mógłby Pan spróbować zobaczyć jak to jest z tym SHX czy u Pana polecenie LOAD działa? Wtedy miałbym pewność że coś u mnie z programem jest nie tak.. może plik SHX jest uszkodzony w jakiś sposób? Jeśli mogę , to poproszę o @ :) dziękuję.
Asia T.
Team
Team

Post autor: Asia T. »

drelson pisze: 24 sty 2025, 09:20 Problem z intellicadem i pochodnymi, szukam pomocy już wszędzie bo YT i GOOGLE nie dają efektu.. Polecenie load próbowałem ale wyskakuje komunikat że plik jest prawdopodbnie plikiem z czcionkami a nie symbolami i pomimo zignorowania ostrzeżenia nic się nie dzieje. A pytam też tu bo plik SHX wychodzi z cgeo i może ktoś z użytkowników albo zespołu zna temat i wie jak podpiąć SHX do DXF/DWG..
Panie Rafale czy mogę mieć taką prośbę aby przesłać Panu te pliki na @ czy mógłby Pan spróbować zobaczyć jak to jest z tym SHX czy u Pana polecenie LOAD działa? Wtedy miałbym pewność że coś u mnie z programem jest nie tak.. może plik SHX jest uszkodzony w jakiś sposób? Jeśli mogę , to poproszę o @ :) dziękuję.
Pytanie, czy nie była zmieniana nazwa dxf po eksporcie? Nazwa jest wpisana na stałe w shx, może się to potem nie powiązać
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

Tak jak koleżanka napisała powyżej, można zmieniać nazwę pliku DXF/DWG, ale nie można zmieniać nazwy pliku SHX (w tym przypadku zmieniono).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP

Post autor: marcinn »

Takie pytanie odnośnie tworzenia pliku shx. Czy dałoby się zrobić tak, że podczas eksportu do dwg/dxf program by pomijał tworzenie shx, jeżeli nie zostały w mapie wykorzystane takie linie? Z tego co zaobserwowałem, to plik tworzony jest jeżeli mamy zdefiniowaną warstwę z "nietypowym" stylem linii. Ale czasami może zdarzyć się tak, że robiąc mapę (nie mówię tu o gml, tylko o mapie wektorowej) użyję standardowych linii. I wtedy nie byłoby potrzeby tworzenia shx.
Asia T.
Team
Team

marcinn pisze: 04 lut 2025, 16:32 Takie pytanie odnośnie tworzenia pliku shx. Czy dałoby się zrobić tak, że podczas eksportu do dwg/dxf program by pomijał tworzenie shx, jeżeli nie zostały w mapie wykorzystane takie linie? Z tego co zaobserwowałem, to plik tworzony jest jeżeli mamy zdefiniowaną warstwę z "nietypowym" stylem linii. Ale czasami może zdarzyć się tak, że robiąc mapę (nie mówię tu o gml, tylko o mapie wektorowej) użyję standardowych linii. I wtedy nie byłoby potrzeby tworzenia shx.
Tego raczej się nie da przeskoczyć, jeśli istnieje warstwa ze specyficznym stylem linii, nawet jak na niej nie jest nic narysowane, to program musi w jakiś sposób przekazać ten styl linii - stąd shx. Ewentualnie może uda się nie wysyłać shx, jeśli wyłączy się taką warstwę z eksportu.
drelson
_____
_____

A czy nie udałoby się zrobić tak, aby program podczas eksportu do DXF/DWG zamiast (albo jako wybór, jak kto woli) tworzenia pliku shx ze stylem linii, to program rozbijałby tą nietypową linię na odcinki ? Wtedy można pominąć tworzenie pliku shx bo każda nietypowa linia np. energetyczna została by podzielona na odcinek, mam na myśli każdy "wąs" tej linii i nie potrzeba wysyłania jej stylu w osobnym pliku. Niestety wiele programów nie obsługuje tego pliku shx, np. QUICK GNSS do którego wczytuję DXF jako podkład w teren :)
Asia T.
Team
Team

drelson pisze: 01 lis 2025, 12:01 A czy nie udałoby się zrobić tak, aby program podczas eksportu do DXF/DWG zamiast (albo jako wybór, jak kto woli) tworzenia pliku shx ze stylem linii, to program rozbijałby tą nietypową linię na odcinki ? Wtedy można pominąć tworzenie pliku shx bo każda nietypowa linia np. energetyczna została by podzielona na odcinek, mam na myśli każdy "wąs" tej linii i nie potrzeba wysyłania jej stylu w osobnym pliku. Niestety wiele programów nie obsługuje tego pliku shx, np. QUICK GNSS do którego wczytuję DXF jako podkład w teren :)
Raczej jako wybór ;) Pewnie opcja do przedyskutowania :)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

drelson pisze: 01 lis 2025, 12:01 A czy nie udałoby się zrobić tak, aby program podczas eksportu do DXF/DWG zamiast (albo jako wybór, jak kto woli) tworzenia pliku shx ze stylem linii, to program rozbijałby tą nietypową linię na odcinki ? Wtedy można pominąć tworzenie pliku shx bo każda nietypowa linia np. energetyczna została by podzielona na odcinek, mam na myśli każdy "wąs" tej linii i nie potrzeba wysyłania jej stylu w osobnym pliku. Niestety wiele programów nie obsługuje tego pliku shx, np. QUICK GNSS do którego wczytuję DXF jako podkład w teren :)
Poza tym to ten problem raczej proszę kierować do tych, którzy nie są w stanie czytać SHX. Poprawny DXF nie ma linii rozbijanych na śmieciowe końcówki, bo to już nie jest mapa wektorowa, ale coś jakościowo zbliżone do rastra.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP

Post autor: marcinn »

Asia T. pisze: 03 lis 2025, 10:21
Raczej jako wybór ;) Pewnie opcja do przedyskutowania :)
Jestem ZA. można byłoby dorzucić taka opcję, bo mi też brakuje pliku DWG/DXF który mógłbym zaimportować do programu do odbiornika
ODPOWIEDZ