Aktualizacja z dnia 2025-01-29
Aktualizacja z dnia 2025-01-29
Dzień dobry.
Czy w nowej aktualizacji wprowadzono zmiany w sposobie wyświetlania mapy w tle? W tej chwili przy przybliżaniu oddalaniu/oddalaniu mapa w tle na krótką chwilę wyświetla się w gorszej jakości by po momencie już wyświetlić się normalnie. Da się to w jakikolwiek sposób wyłączyć?
Pozdrawiam
Michał
edit. teraz widzę że dotyczy to również głównej mapy
Czy w nowej aktualizacji wprowadzono zmiany w sposobie wyświetlania mapy w tle? W tej chwili przy przybliżaniu oddalaniu/oddalaniu mapa w tle na krótką chwilę wyświetla się w gorszej jakości by po momencie już wyświetlić się normalnie. Da się to w jakikolwiek sposób wyłączyć?
Pozdrawiam
Michał
Re: Aktualizacja z dnia 2025-01-29
Witamkouczan pisze: ↑31 sty 2025, 07:16 Dzień dobry.
Pozdrawiam
Michał
U mnie dokładnie to samo. To się dzieje przy powiększaniu/pomniejszaniu kółkiem od myszy.
Obiekty, napisy i linie wyglądają jakby "gubiły" wygładzanie a mapa gubiła DPI.
Pozdrawiam
KZibi
To najprawdopodobniej celowe działanie, by program pracował szybciej i za każdym razem nie przeładowywał całej mapy, np. przy przesuwaniu.
Dzień dobry,kouczan pisze: ↑31 sty 2025, 07:16 Dzień dobry.
Pozdrawiam
Michał
jest to celowe działanie, mające na celu poprawę pracy na mapie, szczególnie przy pracy na dużych obszarach, gdzie odświeżanie trwało długo.
W wersji testowej do pobrania jest możliwość wyłączenia tej opcji. W opcji -> parametry programu -> mapa cd
Super. Dziękuję bardzo.
Michał
Michał
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2025-01-31 141312.png (40.13 KiB) Przejrzano 671 razy
Ogólnie polecam każdemu zmienić sobie "Kółko myszki" na powiększ w pozycji kursora 
ma Pan duży współczynnik powiększenia, dlatego jest mocny efekt pikselozy.

ma Pan duży współczynnik powiększenia, dlatego jest mocny efekt pikselozy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
A czym się różni powiększ do pozycji a powiększ w pozycji bo nie mogę jakoś wyłapać zmiany kiedy zmieniam te ustawienia 

W tej opcji którą ja zaproponowałem chodzi o to, że jeśli kursor myszki jest np. na rogu budynku, to po kręceniu rolką myszki (zoom) kursor będzie w tym samym miejscu, przy standardowym ustawieniu nastąpi przesunięcie bo centrum mapy stoi w miejscu.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Tak wygląda ustawienie powiększania do pozycji kursora:
A tak powiększanie w pozycji kursora:Pozdrawiam Jurek B.
Dzień Dobry.
Po ostatniej aktualizacji, przy zmianie mapy w innym kodowaniu, nie chcą się aktualizować paletki. Wgrywając wcześniejszą wersję programu, ten problem znika.
Po ostatniej aktualizacji, przy zmianie mapy w innym kodowaniu, nie chcą się aktualizować paletki. Wgrywając wcześniejszą wersję programu, ten problem znika.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Pobranie wersji testowej powinno rozwiązać problem (niestety wychwyciliśmy to po wydaniu aktualizacji).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Pobranie pliku testowego pomogło, ale ... mimo ukrycia paletki "osnowy" i "projektów gesut" są one widoczne, a ikony na nich są nieaktywne.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
U mnie było to samo. Nawet po pobraniu wersji testowej. Dzwoniłem na serwis, połączenie zdalne, ale stwierdzili że coś mam namieszane i trzeba zrobić reinstalację cgeo . Aż z ciekawości to zrobiłem (chociaż do tej pory zawsze wszystko było ok) i nic to nie dało. Od wyjścia aktualizacji i kolejnych plików testowych to samo - pokazują się paletki, które nie są aktywne
Musi to działać na wersji testowej, jeśli nie pomogło, proszę kontaktować się z serwisem (wewn. 5), pomożemy online.marcinn pisze: ↑04 lut 2025, 23:15U mnie było to samo. Nawet po pobraniu wersji testowej. Dzwoniłem na serwis, połączenie zdalne, ale stwierdzili że coś mam namieszane i trzeba zrobić reinstalację cgeo . Aż z ciekawości to zrobiłem (chociaż do tej pory zawsze wszystko było ok) i nic to nie dało. Od wyjścia aktualizacji i kolejnych plików testowych to samo - pokazują się paletki, które nie są aktywne
Pozdrawiam Jurek B.
przed chwilą pobrałem plik tekstowy i dalej nie działa.
Właśnie pobrałem plik testowy, i u mnie również bez zmian. Ukryte w ustawieniach paletki są widoczne, a ikony na nich nieaktywne.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Wrzuciłem nową wersję testową - coś to poprawiło?
pozdrawiam
grzes
grzes