Yo!
Przychodzę z pomysłem.
Czy jest opcja dodania definiowanej przez użytkownika paletki stylów obiektów?
Przy tworzeniu nowej pozycji paletki stylu ustawiamy, styl linii i wypełnienia, kolory, grubości, etc. oraz nazwę i potem wystarczy, że klikniemy obiekt i opcję na paletce i obiekt przyjmuje taki styl jak wcześniej zdefiniowany.
Tak jak o tym myślę, to nie wzgardził bym jeszcze podobną opcją do zakładania warstw. Taki predefiniowany wzornik, może jeszcze nawet z dodawaniem od razu grup warstw?
Do tej pory wspierałem się kopią czystego projektu z warstwami jakie są mi potrzebne, ale to regularnie eksploduje - w pewnym momencie projekty stworzone w ten sposób zaczynają sypać błędami i kaplica.
Proszę o rozważenie :]
Paletka stylów obiektów
Paletka stylów obiektów
Pozdrawiam
Ao
Ao
Re: Paletka stylów obiektów
Dzień dobry,
w C-GEO to jest zrobione z drugiej strony:
w edytorze obiektów definiuje się warstwę, rodzaj geometrii i styl obiektu (kolor, wypełnienie, grubość i styl linii, etykiety...), potem wybiera się przy kartowaniu ten obiekt i on otrzymuje to co zdefiniowano łącznie z warstwą do której go przypisano w definicji.
w edytorze obiektów definiuje się warstwę, rodzaj geometrii i styl obiektu (kolor, wypełnienie, grubość i styl linii, etykiety...), potem wybiera się przy kartowaniu ten obiekt i on otrzymuje to co zdefiniowano łącznie z warstwą do której go przypisano w definicji.
Pozdrawiam Jurek B.
Kiedyś już o tym pisałem na forum (nie mogę znaleźć) i nie pamiętam na czym stanęło, ale nic się nie zmieniłoAoschin pisze: ↑14 maja 2025, 11:20 Tak jak o tym myślę, to nie wzgardził bym jeszcze podobną opcją do zakładania warstw. Taki predefiniowany wzornik, może jeszcze nawet z dodawaniem od razu grup warstw?
Do tej pory wspierałem się kopią czystego projektu z warstwami jakie są mi potrzebne, ale to regularnie eksploduje - w pewnym momencie projekty stworzone w ten sposób zaczynają sypać błędami i kaplica.
Proszę o rozważenie :]

Myślę tu bardziej o elementach niestandardowych, czyli gdy rysuję sobie elementy pomocnicze, jak wypełnienie kolorkiem obszaru mapy z formularza, żebym widział gdzie edytować napisy, albo style linii z pomocniczych których używam w trakcie analizy pomiaru.Jurek B. pisze: ↑14 maja 2025, 13:17 Dzień dobry,
Sam mechanizm kartowania obiektów mapy zasadniczej jest w porządku tak jak jest i nie chciałbym tego w ogóle dotykać. Bardzo czasochłonne jest właśnie takie zmienianie elementów niestandardowych, które są tylko graficzną pomocą dla użytkownika. Czy jakieś specjalne elementy w stylu np. okręgów z wypełnieniem pod spodem opisów numerów na IOGdCP, gdzie obramówka jest czarna a wypełnienie w innym kolorze odpowiadającym kolorowi wariantu np.
Takie rzeźbienie każdego z osobna, ustawianie tych samych stylów w co 2 robocie mnie męczy.
Tak samo sprawa wygląda z warstwami. Mam kilka niestandardowych zestawów, do analizy, do prezentacji danych, etc. Zakładam je ręcznie przy każdej robocie, bo j/w używanie kopii projektu jest niebezpieczne.
Pozdrawiam
Ao
Ao
Generalnie, nie było w planach żadnych prac w tym kierunku i na razie ich nie podejmiemy, ale może przy jakiejś okazji wrócimy do tych propozycji.
Pozdrawiam Jurek B.