Tachimetria - kodowanie

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Multiprojekt-Geo
__
__

Tachimetria - kodowanie

Post autor: Multiprojekt-Geo »

Witam,
prośba o podpowiedź jak zakodować hurtowo pikiety w zadaniu tachimetrii?
Pzdr.
R.N.
PawełP
__
__

Re: Tachimetria - kodowanie

Post autor: PawełP »

a czy nie prościej będzie je zakodować w tabeli po zakończeniu obliczeń?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Multiprojekt-Geo pisze: 29 sie 2025, 14:16 Witam,
prośba o podpowiedź jak zakodować hurtowo pikiety w zadaniu tachimetrii?
Pzdr.
R.N.
Witam,
nie było dotąd potrzeby dodawania takiej funkcji w tachimetrii.
Czy chodzi Panu o zakodowanie wszystkich pikiet tym samym kodem? Bo tylko taka funkcja miałaby sens pod względem wydajności, ale raczej rzadko wszystkie pomierzone punkty są takimi samymi obiektami.
Tak czy inaczej, prościej koduje się punkty w tabeli współrzędnych, jak to już podpowiedział PawelP.
Jest ostatecznie w tachimetrii funkcja skopiowania i wklejenia bloku danych, to działa także dla kodów:
Pozdrawiam Jurek B.
Multiprojekt-Geo
__
__

Wydaje mi się że wydajniej byłoby kodować w tachimetrii - jeżeli byłaby jakaś opcja automatycznego kodowania.
Może po wpisaniu tego samego kodu dla dwóch pikiet wszystkie między nimi byłyby automatycznie kodowane (coś na wzór wczesnych wersji C-GEO z wysokością lustra).
Kodowanie wszystkich pikiet też byłoby OK.
Pzdr.
R.N.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Osobiście nie jestem entuzjastą kodowania akurat na etapie obliczeń tachimetrycznych. Uważam, że jeśli ktoś chce kodować to lepiej by robił to już w czasie pomiaru, albo dopiero po wykonaniu obliczeń, w tabeli współrzędnych.
Jeśli jednak mielibyśmy to zrobić w tachimetrii to jednak obawiałbym się zastosowania tej starej reguły działającej np. dla wysokości lustra, bo mogą być punkty, które kodu nie powinny otrzymać, a dostałyby taki jak poprzednia (może o kilkadziesiąt wierszy wcześniejsza) pikieta.
Zachęcam do wykorzystania tej funkcji, którą pokazałem tu wcześniej, ale jeśli będzie więcej chętnych na jakieś rozwiązanie w zakresie kodowania, proszę pisać, wprowadzimy.
Pozdrawiam Jurek B.
Multiprojekt-Geo
__
__

Jeśli nie ma tutaj liczniejszego poparcia tematu to oczywiście OK.
W takim razie prośba aby podczas obliczenia tachimetrii zaznaczane były w tabeli tylko pikiety (bez nawiązań).
P.S.
Panie Jurku, dla mnie kolejność kodowania to kodowanie w terenie (na które nie mam czasu bo z reguły jest nieefektywne), w tachimetrii (bo mam zawsze przed obliczeniem wszystkie pikiety z danego stanowiska w jednym oknie i nie muszę ich później szukać w tabeli - koduję, obliczam i zapominam), a na końcu ewentualne kodowanie w tabeli pozostałych pikiet.
Oczywiście nie chcę tu zaczynać tematu rzeki.... każdy Cyryl ma swoje Metody... :D
ODPOWIEDZ