datra modyfikacji

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
geoproj5
____
____

datra modyfikacji

Post autor: geoproj5 »

jaka moze byc przyczyna tego ze losowe obiekty w projekcie cgeo sie "edytowaly" ? tzn bez zmiany atrybutow tylko zmienila sie dataa modyfikacji
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____

Re: datra modyfikacji

Post autor: arttiq »

Też czasami mamy protokół weryfikacji, że jakiś element był "ruszony" (czyli modyfikowany), który w rzeczywistości nie był tknięty...
pozdrawiam
arttiq
Asia T.
Team
Team

Post autor: Asia T. »

arttiq pisze: 04 wrz 2025, 08:25 Też czasami mamy protokół weryfikacji, że jakiś element był "ruszony" (czyli modyfikowany), który w rzeczywistości nie był tknięty...
Najlepiej byłoby skontaktować sie z nami indywidualnie, na konkretnym przypadku - łatwiej byłoby zrobić dochodzenie, co mogło mieć wpływ na modyfikacje :) Może czasami być tak, że istnieje jeszcze jakaś funkcja, która nadmiarowo modyfikuje obiekt, ale staraliśmy się do tej pory wszystkie "sprzed gml'a" dopracować tak, aby nie wpływały na datę modyfikacji - mogło się jednak jeszcze coś ostać ;)

To, co przychodzi nam do głowy w tej chwili to:
-eksport do innej mapy (tutaj zawsze całość zmieni datę modyfikacji, a przede wszystkim utraci się historia obiektów)
- rozcięcie obiektu poprzez rozgrupuj lub połączenie w całość spod ppm - tych opcji w ogóle nie używamy do opracowania gml, ponieważ traci się historia obiektów
- zmiana typu warstwy - zmienia datę modyfikacji na całości warstwy

Co do pojedynczych obiektów to tutaj naprawdę warto byłoby skontaktować się z nami na konkretnym przypadku.
geoproj5
____
____

Pisze bo pani w serwisie powiedziala ze "cos sie stalo" i mam skartowac od nowa, a cgp macie na mailu od przedwczoraj wieczora
A_L
__
__

Post autor: A_L »

Wczoraj łącząc się z Panem zdalnie pokazane zostało Panu jakie obiekty i jakiego dnia zostały zmodyfikowane i nie potrafił Pan odpowiedzieć, jakie operacje były tego dnia wykonane (jeśli dobrze pamiętam 11 sierpnia była data modyfikacji). Miał Pan również wytłumaczone i pokazane, w jaki sposób przywrócić wersję pierwotną tym obiektom, a nie skartować od nowa.
geoproj5
____
____

Ale to ze tam jest tyle zmodyfikowanych obiektow to ja wiem. Tylko nie wiem dlaczego. Nie ruszalem ich bo kartowalem kanalize a nie prad ani uzytki. Jak mam pamiętać co konkretnie kartowalem 3 tygodnie temu? Wyslalem cgp bo byc moze w programie jest jakis blad ktory bedzie sie pojawial co jakis czas a uzytkownicy beda sie z nim bujać !!
r.geodeta
__
__

Post autor: r.geodeta »

Nie chcę zakładac nowego wątku, dlatego spytam tutaj.

Czy przy rozcinaniu obiektu np kabla napowietrznego można pozostawić historię na obu jego fragmentach (tych po rozcięciu)?

Problem pojawił się, kiedy potrzebowałem usunąć część środkową kabla i ośrodek zwrócił mi uwagę, że na jednej z pozostawionych części brak jest historii.
Damian
Team
Team

Post autor: Damian »

r.geodeta pisze: 12 wrz 2025, 12:51 Nie chcę zakładac nowego wątku, dlatego spytam tutaj.

Czy przy rozcinaniu obiektu np kabla napowietrznego można pozostawić historię na obu jego fragmentach (tych po rozcięciu)?

Problem pojawił się, kiedy potrzebowałem usunąć część środkową kabla i ośrodek zwrócił mi uwagę, że na jednej z pozostawionych części brak jest historii.
Dzień dobry,
nie ma takiej możliwości, aby każda z części powstałych w wyniku podziału zachowała historię obiektu pierwotnego. Historię zachowuje jeden z rozcinanych obiektów tu film przedstawiając rozcięcie obiektu liniowego z wyborem, która z części ma kontynuować historię.
To wprost wynika z zapisu rozporządzenia w sprawie bazy danych obiektów topograficznych oraz mapy zasadniczej (paragraf 6 pkt 1)
pozdrawiam
Damian M.
pomiar
_____
_____
Kontakt:

Post autor: pomiar »

Podepnę się pod temat bo niestety otrzymałem identyczną usterkę. Powiedziałem że z rozporządzenia wynika to jednoznacznie ,ale Pan weryfikator miał ciężko to zaakceptować. Po rozcięciu na 3 części 2 odcinki są jako nowe z informacją o modyfikacji a jeden jest jako stary zmodyfikowany. Przy eksporcie gml z turbomap wszystkie 3 obiekty są jako nowe z informacją o modyfikacji i wtedy w TurbEwid widzą przebieg starej sieci cały i 3 nowe kawałki. Wiem że rozporządzenie ale ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać ?
Damian
Team
Team

Post autor: Damian »

pomiar pisze: 19 wrz 2025, 07:01 Podepnę się pod temat bo niestety otrzymałem identyczną usterkę. Powiedziałem że z rozporządzenia wynika to jednoznacznie ,ale Pan weryfikator miał ciężko to zaakceptować. Po rozcięciu na 3 części 2 odcinki są jako nowe z informacją o modyfikacji a jeden jest jako stary zmodyfikowany. Przy eksporcie gml z turbomap wszystkie 3 obiekty są jako nowe z informacją o modyfikacji i wtedy w TurbEwid widzą przebieg starej sieci cały i 3 nowe kawałki. Wiem że rozporządzenie ale ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać ?
Dzień dobry,
proszę o podesłanie na dm@geo.pl takiego przykładowego pliku GML. Zastanawiające jest stwierdzenie ...." wszystkie 3 obiekty są jako nowe z informacją o modyfikacji....". Jeśli dostaniemy przykładowego GML- a to rozeznamy sytuację.
pozdrawiam
Damian M.
ODPOWIEDZ