Wstawianie opisów klasoużytków/użytków i konturów

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Aoschin
_____
_____

Wstawianie opisów klasoużytków/użytków i konturów

Post autor: Aoschin »

Yo!
Ostatnio na powiecie w mojej okolicy zaczęto egzekwować opisywanie użytków i konturów zgodnie z rozporządzeniem tj. jako dwa osobne napisy - nie jak dotychczas robiłem wersję z myślnikiem.
Do tej pory opisywałem to w ten sposób, że do wygenerowanych klasoużytków wstawiałem opisy z tabeli danych i po kłopocie.
Teraz niestety muszę trochę kombinować z dodawaniem napisów na raty albo ręcznym wstawianiem.
Czy istnieje opcja dodania nowej kolumny do bazy danych klasoużytków która będzie zawierała opis obszaru jako

OFU\n
OZU+OZK

np.
"R
RVIz"
?
Pozdrawiam
Ao
Asia T.
Team
Team

Re: Wstawianie opisów klasoużytków/użytków i konturów

Post autor: Asia T. »

Aoschin pisze: 22 wrz 2025, 12:56 Yo!
Ostatnio na powiecie w mojej okolicy zaczęto egzekwować opisywanie użytków i konturów zgodnie z rozporządzeniem tj. jako dwa osobne napisy - nie jak dotychczas robiłem wersję z myślnikiem.
Do tej pory opisywałem to w ten sposób, że do wygenerowanych klasoużytków wstawiałem opisy z tabeli danych i po kłopocie.
Teraz niestety muszę trochę kombinować z dodawaniem napisów na raty albo ręcznym wstawianiem.
Czy istnieje opcja dodania nowej kolumny do bazy danych klasoużytków która będzie zawierała opis obszaru jako

OFU\n
OZU+OZK

np.
"R
RVIz"
?
Dopytam tylko - czy chodzi o opisywanie na mapach, czy pod gml?
Aoschin
_____
_____

Asia T. pisze: 22 wrz 2025, 13:25 Dopytam tylko - czy chodzi o opisywanie na mapach, czy pod gml?
Chodzi tylko o element redakcji mapy, żeby to elegancko wyglądało, ale nie zajmowało 20 minut.
Pozdrawiam
Ao
PawełP
__
__

Post autor: PawełP »

w legendzie na warstwie użytku bądź konturu kliknąć prawym klawiszem i wybrać komendę "wstaw etykietę" i powinno być ok.
Aoschin
_____
_____

PawełP pisze: 22 wrz 2025, 19:07 w legendzie na warstwie użytku bądź konturu kliknąć prawym klawiszem i wybrać komendę "wstaw etykietę" i powinno być ok.
Tyle to ja potrafię.
Korzystałem z wstawiania na mapę danych z kolumny dla obiektu klasoużytki, dlatego, że C-GEO tworzy je przez wzajemne przecięcie warstw użytków konturów i działek - tworząc bardzo eleganckie pokrycie - gwarantując, że nie pominę żadnego fragmentu i mapa wygląda profesjonalnie.
W moim przedmiotowym powiecie w/w funkcja wstawiłaby na mapę może z 6 napisów - użytki i kontury rolne są w większości zapięte jako wielkoobszarowe obiekty
Pozdrawiam
Ao
Asia T.
Team
Team

Aoschin pisze: 23 wrz 2025, 07:35
PawełP pisze: 22 wrz 2025, 19:07 w legendzie na warstwie użytku bądź konturu kliknąć prawym klawiszem i wybrać komendę "wstaw etykietę" i powinno być ok.
Tyle to ja potrafię.
Korzystałem z wstawiania na mapę danych z kolumny dla obiektu klasoużytki, dlatego, że C-GEO tworzy je przez wzajemne przecięcie warstw użytków konturów i działek - tworząc bardzo eleganckie pokrycie - gwarantując, że nie pominę żadnego fragmentu i mapa wygląda profesjonalnie.
W moim przedmiotowym powiecie w/w funkcja wstawiłaby na mapę może z 6 napisów - użytki i kontury rolne są w większości zapięte jako wielkoobszarowe obiekty
Dzień dobry,
mamy rozwiązanie - proszę w C-GEO/bin podmienić załączony plik (wypakować zawartość, zamienić z istniejącym) - podmieniliśmy sposób wstawienia etykiet dla użytków i konturów klasyfikacyjnych, dzięki czemu są one bardziej czytelne.
zzzz.png
zzzz.png (4.04 KiB) Przejrzano 34366 razy
Z kolei, aby uzyskać większe zagęszczenie opisów w obszarze naszego opracowania można skorzystać z naszej nowej opcji - wstawiania etykiet w obszarze:
Załączniki
Mapa_Zasadnicza_2021.zip
(71.16 KiB) Pobrany 1440 razy
Aoschin
_____
_____

Ze wstawiania w zakres korzystam odkąd się pojawiło i to mega opcja.
Proszę specyficznie o dodawanie etykiet dla klasoużytków dlatego, że te są podocinane do działek - dzięki temu etykiety wstawione na mapę dają eleganckie pokrycie dla każdej działki, dla każdego użytku/konturu.
Gdy użytek i kontur są zapięte jako wielkie obiekty funkcja wstawiania etykiet w obszarze wstawia wtedy jeden opis na środku zaznaczonego terenu.
W załączniku poniżej obiekt kliknięty to kontur, użytek ma ten sam przebieg.
Na czerwono jedyny wstawiony napis, na niebieski miejsca gdzie bym je jeszcze widział - przy wstawianiu napisów z bazy danych klasoużytów (wstaw na mapę napis z kolumny) wystarczy w sumie przesunąć lekko napisy z tego co wystaje za zakres i voilà.
Wstawianie etykiet w obszar z takich wielkich obiektów daje niesatysfakcjonujące wyniki.
zal1_wstawianie_etykiet.jpg
zal1_wstawianie_etykiet.jpg (60.15 KiB) Przejrzano 34238 razy
[Edit: Zapomniany załącznik]
Pozdrawiam
Ao
Asia T.
Team
Team

Aoschin pisze: 24 wrz 2025, 08:38 Ze wstawiania w zakres korzystam odkąd się pojawiło i to mega opcja.
Proszę specyficznie o dodawanie etykiet dla klasoużytków dlatego, że te są podocinane do działek - dzięki temu etykiety wstawione na mapę dają eleganckie pokrycie dla każdej działki, dla każdego użytku/konturu.
Gdy użytek i kontur są zapięte jako wielkie obiekty funkcja wstawiania etykiet w obszarze wstawia wtedy jeden opis na środku zaznaczonego terenu.
W załączniku poniżej obiekt kliknięty to kontur, użytek ma ten sam przebieg.
Na czerwono jedyny wstawiony napis, na niebieski miejsca gdzie bym je jeszcze widział - przy wstawianiu napisów z bazy danych klasoużytów (wstaw na mapę napis z kolumny) wystarczy w sumie przesunąć lekko napisy z tego co wystaje za zakres i voilà.
Wstawianie etykiet w obszar z takich wielkich obiektów daje niesatysfakcjonujące wyniki.
zal1_wstawianie_etykiet.jpg
[Edit: Zapomniany załącznik]
Proszę zerknąć na filmik - czy takie rozwiązanie byłoby dla Pana wystarczające? Teraz wstawia się osobno Ł i V, przez co powstaje zbędna spacja, ale jeśli to wystarczy to dołożymy automatyczną kolumnę OZK+OZU - wtedy będzie można wstawić tylko dwie kolumny, jedną w pozycji automatycznej, drugą "pod".
klasouzytek.gif
klasouzytek.gif (1.88 MiB) Przejrzano 34214 razy
Aoschin
_____
_____

Asia T. pisze: 24 wrz 2025, 10:52 wtedy będzie można wstawić tylko dwie kolumny, jedną w pozycji automatycznej, drugą "pod".
Preferowałbym żeby była już gotowa sklejona z OFU\nOZU+OZK, ale samo połączenie OZU+OZK też mi wiele daje.

Dzięki!
Pozdrawiam
Ao
Asia T.
Team
Team

Aoschin pisze: 24 wrz 2025, 11:02
Asia T. pisze: 24 wrz 2025, 10:52 wtedy będzie można wstawić tylko dwie kolumny, jedną w pozycji automatycznej, drugą "pod".
Preferowałbym żeby była już gotowa sklejona z OFU\nOZU+OZK, ale samo połączenie OZU+OZK też mi wiele daje.

Dzięki!
Zobaczymy, co da się zrobić :)
Asia T.
Team
Team

Asia T. pisze: 25 wrz 2025, 08:38
W test/egib (do pobrania tutaj: https://www.softline.geo.pl/test/egib.exe - pobrany plik proszę zamienić z istniejącym w c-geo/bin/egib) programista dodał kolumnę OFUOZUOZK, z której można wstawić etykietę na mapę - wyświetlony w bazie danych jest tylko pierwszy wiersz, ale po wstawieniu są dwa.
Zrzut ekranu 2025-09-25 112744.png
Zrzut ekranu 2025-09-25 112744.png (1.78 KiB) Przejrzano 34080 razy
Aoschin
_____
_____

Asia T. pisze: 25 wrz 2025, 11:30
W test/egib (do pobrania tutaj: https://www.softline.geo.pl/test/egib.exe - pobrany plik proszę zamienić z istniejącym w c-geo/bin/egib) programista dodał kolumnę OFUOZUOZK, z której można wstawić etykietę na mapę - wyświetlony w bazie danych jest tylko pierwszy wiersz, ale po wstawieniu są dwa.
Zrzut ekranu 2025-09-25 112744.png
Działa bardzo przyjemnie, ale jeżeli nie ma OZU i OZK, np. dr, czy B, to kolumna jest pusta w tym wierszu.
Jeśli udałoby się to poprawić to byłoby świetnie!

Edit. Formatowanie, coś sie bardzo pokiełbasiło
Pozdrawiam
Ao
Asia T.
Team
Team

Aoschin pisze: 07 paź 2025, 12:26
Asia T. pisze: 25 wrz 2025, 11:30
Działa bardzo przyjemnie, ale jeżeli nie ma OZU i OZK, np. dr, czy B, to kolumna jest pusta w tym wierszu.
Jeśli udałoby się to poprawić to byłoby świetnie!

Edit. Formatowanie, coś sie bardzo pokiełbasiło
Poprawione, znowu do pobrania w wersji testowej egib :)
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

Chciałem zgłosić propozycje do wstawianie etykiet.

1) Klikam opcje wstaw etykietę
2) klikam w dowolne miejsce na mapie
3) program wyświetla okno możliwych etykiet w tym miejscu (np. działka, użytek, utwardzenie itp)
4) wybieram warstwę której etykietę chce uzyskać (wybieram np. działkę)
5) wstawia się numer działki na odpowiedniej warstwie
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

MarekOtt pisze: 21 maja 2026, 10:14 Chciałem zgłosić propozycje do wstawianie etykiet.

3) program wyświetla okno możliwych etykiet w tym miejscu (np. działka, użytek, utwardzenie itp)
Ok, dobry pomysł, postaramy się go wprowadzić w najbliższej aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: 25 maja 2026, 08:00
MarekOtt pisze: 21 maja 2026, 10:14 Chciałem zgłosić propozycje do wstawianie etykiet.

Ok, dobry pomysł, postaramy się go wprowadzić w najbliższej aktualizacji.
Czy będzie można liczyć na to udogodnienie wstawianie etykiet w najbliższym czasie ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Programiści stwierdzili, że to będzie trudne do zrobienia i na razie jest zawieszone.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ