Witam.
Nie wiem, czy coś się zmieniło ale mam opisy bloków budynków (kondygnacje, nawisy) wyświetlane w cgeo w odwrotnej kolejności niz powinno być i jak jest w natywnym formacie bazy ośrodka (tu akurat turboewid). A kondygancje też dziwnie wyświetla jako ułamki
Opis bloków
Re: Opis bloków
jeśli chodzi o ten blok, którego tabela danych jest otwarta to wydaje się, że w C-GEO dobrze jest pokazana jego etykieta kondygnacji - na górze nr najwyższej, na dole nr najniższej.
Co do bloku obok, gdzie w C-GEO jest pokazane 3/1 i 2/1, zapewne ktoś podał jako nr najniższej - 1. Gdyby nie podał tam żadnej wartości, byłaby tylko etykieta 3 lub 2 jak na obrazie niżej.
Potwierdzić to można byłoby jednak tylko mając dostęp do GML z ODGiK.
Co do bloku obok, gdzie w C-GEO jest pokazane 3/1 i 2/1, zapewne ktoś podał jako nr najniższej - 1. Gdyby nie podał tam żadnej wartości, byłaby tylko etykieta 3 lub 2 jak na obrazie niżej.
Potwierdzić to można byłoby jednak tylko mając dostęp do GML z ODGiK.
Pozdrawiam Jurek B.
-
KunziteSan
- ___

Problem jest taki że ten sam GML dwa programy czytają w ten sposób co cgeo, a dwa inne czytają tak jak tubomap. Zgodnie z rozp. ma. zasadniczej prezentacja bloków nawisów powinna być pierwsza cyfra mniejsza. Wartości dla bloków kondygnacji są poprawne w gml czyli np 3 najwyższa.
Tak, zgadza się, źle wcześniej napisałem, ale jeśli skartuję lub zaimportuję dane nawisu z podanymi numerami najwyższej=3 i najniższej=2, to C-GEO pokazuje je poprawnie:Zgodnie z rozp. ma. zasadniczej prezentacja bloków nawisów powinna być pierwsza cyfra mniejsza.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2025-11-03 155151.jpg (130.69 KiB) Przejrzano 837 razy
Ostatnio zmieniony 03 lis 2025, 15:55 przez Jurek B., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Jurek B.
Żeby coś więcej napisać o tych blokach potrzebny byłby konkretny GML, wtedy wyjaśnię jak powinno to wyglądać po jego imporcie.KunziteSan pisze: ↑03 lis 2025, 14:48 Problem jest taki że ten sam GML dwa programy czytają w ten sposób co cgeo, a dwa inne czytają tak jak tubomap. Zgodnie z rozp. ma. zasadniczej prezentacja bloków nawisów powinna być pierwsza cyfra mniejsza. Wartości dla bloków kondygnacji są poprawne w gml czyli np 3 najwyższa.
Pozdrawiam Jurek B.
-
KunziteSan
- ___

Z tego co się dowiedziałem to jest to spowodowane tym, że w pliku ze starostwa tak został wypuszczony gml że w karto znajdują się takie błędne opisy bloków budynków i Cgeo widocznie bierze ten opis z karto i dlatego powstają takie głupoty. Te programy które ignorują karto wczytują ten plik w porządku. Tylko dziwne jest to, że przecież cgeo pyta czy wczytywać karto przy imporcie GML i daje żeby tego nie robił, ale może to nie dotyczy EGiB. Generalnie jest to wina po stronie ośrodka tylko pytanie czy cgeo nie powinno weryfikować czy to co prezentuję karto jest zgodne z bazą przynajmniej dla takich obiektów, bo jak coś takiego poślę projektantowi to na pewno zgłupieje.
Tak jak pisałem wcześniej, najlepiej moglibyśmy pomóc, gdyby był dostępny ten GML. Bez niego mogę podpowiedzieć na podstawie tego co Pan teraz napisał, że sprawa jest bardziej skomplikowana:KunziteSan pisze: ↑06 lis 2025, 08:28 Z tego co się dowiedziałem to jest to spowodowane tym, że w pliku ze starostwa tak został wypuszczony gml że w karto znajdują się takie błędne opisy bloków budynków i Cgeo widocznie bierze ten opis z karto i dlatego powstają takie głupoty. Te programy które ignorują karto wczytują ten plik w porządku. Tylko dziwne jest to, że przecież cgeo pyta czy wczytywać karto przy imporcie GML i daje żeby tego nie robił, ale może to nie dotyczy EGiB. Generalnie jest to wina po stronie ośrodka tylko pytanie czy cgeo nie powinno weryfikować czy to co prezentuję karto jest zgodne z bazą przynajmniej dla takich obiektów, bo jak coś takiego poślę projektantowi to na pewno zgłupieje.
Te obiekty Karto, o których Pan pisze to dodatkowe obiekty przedstawiające wyłącznie treść mapy zasadniczej w formie wektorowej (zarówno geometria jak i etykiety). Być może w Pana pliku takie właśnie dane były dodatkowo wydane. Jeśli nie zatwierdził Pan ich importu, to się one nie załadowały.
Ale, etykiety nie są zapisane wyłącznie w tych obiektach "Karto". Nawet gdyby takich obiektów tam nie było, dane etykiet są przekazywane w obiektach PrezentacjaGraficzna. Te informacje są ściśle związane z obiektami mapy zasadniczej (np. z blokami budynków) i jeśli są, to muszą być przez aplikację importującą wykorzystane do wizualizacji mapy. Nawet jeśli przekłamują rzeczywistość, bo są one treścią mapy zasadniczej w zasobie, skoro zostały wydane w GML z ODGiK.
Oczywiście użytkownik C-GEO może na to zareagować, generując etykiety samodzielnie poprzez funkcję Wstaw etykiety (pod prawym klawiszem myszki) w legendzie dla wskazanej warstwy, wybranych lub wszystkich folderów. Wtedy na podstawie zapisów w bazach danych obiektów, program utworzy zgodne z bazą etykiety
Pozdrawiam Jurek B.
Strona główna softline