Czy byłaby możliwość stworzenia narzędzia do wykonania przekroju przez NMT? Najlepiej i najprościej poprzez wskazanie polilinii na mapie.
Coś na zasadzie profilu terenu jak w geoportalu
przekrój przez NMT
Re: przekrój przez NMT
Jest coś takiego i to w dwóch wydaniach:
Narysować linię łamaną, jej punkty uzyskają wysokość, jeśli na mapie jest załadowany NMT i gdy aktywna jest opcja w Parametry programu-Mapa: odczytuj wysokość punktów z rastra TIF z NMT.
Teraz, albo szybka i prosta ścieżka:
Informacja o wybranym obiekcie, zakładka Przekrój:
albo przez moduł Przekroje pionowe, gdzie są już wszelkie możliwości pracy na przekrojach:
Narysować linię łamaną, jej punkty uzyskają wysokość, jeśli na mapie jest załadowany NMT i gdy aktywna jest opcja w Parametry programu-Mapa: odczytuj wysokość punktów z rastra TIF z NMT.
Teraz, albo szybka i prosta ścieżka:
Informacja o wybranym obiekcie, zakładka Przekrój:
albo przez moduł Przekroje pionowe, gdzie są już wszelkie możliwości pracy na przekrojach:
Pozdrawiam Jurek B.
Ok, ale chyba nie zawarłem w pierwszym poście istotnej kwestii- pobieranie tych wysokości opiera się na rastrze TIF. Ja chciałbym, żeby te wysokości były pobierane z wybranego modelu NMT, który stworzyłem w module objętości i warstwice.
To robi się tak:
zaznaczyć i skopiować do schowka krawędź przekroju na mapie,
wkleić do zakładki Punkty przekroju w module Objętości,
kliknąć ikonkę generowania przekroju przez model w tym module i ustalić parametry,
powstanie zadanie, które należy otworzyć w module Przekroje pionowe, gdzie już się określa wygląd tego przekroju jak na wcześniejszym filmie.
Pozdrawiam Jurek B.
Strona główna softline