Szkic polowy z opcji mapy wywiadu

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Szkic polowy z opcji mapy wywiadu

Post autor: MarekOtt »

witam.

wychodzę z propozycją generowania szkicu polowego z gml po aktualizacji, podobnie jak to jest z generowaniem mapy porównania z terenem. różnica byłaby tylko taka, że szkic generowałby się na warstwach oryginalnych, tylko zmienionych oraz dodanych i oczywiście w kolorystyce oryginalnej. wiem że istnieje możliwość eksportu danych do innej mapy od daty modyfikacji ale niestety to nie zawsze dobrze działa, bo eksportują się też różne opisy przesunięte itp. i ogólnie nie jest to wygodne.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Re: Szkic polowy z opcji mapy wywiadu

Post autor: Jurek B. »

Ok, ale czy w przypadku zmian obiektów istniejących, poprzednie położenie np. odcinków obiektów powinna być jakoś specjalnie wykazywane/skreślane?
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
_____
_____

Post autor: drelson »

Na moich powiatach nie, ja w tej chwili działam tak że generują porównanie z terenem modułem do tabeli "porównanie" bo tak mi jest wygodniej i to samo przerzucam do tabeli "szkic". Tam klikam tylko ustaw obiektom domyślny kolor (mam szablon swój na którym mam poustawiane że wszystko co istniejące jest niebieskie, wszystko co nowe jest czarne). W tej tabeli jest już wrzucony folder "mapa porównania" z warstwami takimi jak przy generowaniu w głównej tabeli i jest widoczna warstwa tylko "dodane", która jako jedyna ma kolor czarny ustawiona właśnie. Można powiedzieć że zrobiłem sobie pół automatyczny system to tworzenia szkicy. Jest to bardzo wygodne działam już od długiego czasu. Więc to samo można by uzyskać te same kroki ale zaszyte w "przycisku" takim jaki porównanie z terenem. Tutaj trochę powraca temat szablonu c geo, swoich warstw itd które poruszaliśmy kilka razy na forum.. bo takie coś da się uzyskać tylko na swoich ustawieniach, robienie tego na nowym projekcie za każdym razem który ma tylką tą jedną tabelę ustawioną przy tworzeniu nowego projektu nie ma szans + warstwy z mapy zas 2021 - trzeba poustawiać swoje tabele swoje warstwy i kolorystykę kopia na pulpit i wczytywać za każdym razem ten szablon. Ma to swoje minusy jak np. po jakimś czasie sypanie błędami, nieaktualny słownik osób itd.
Czyli wydaje mi się że to samo działanie co robi porównanie z terenem, ale "przycisk" szkic tworzyłby tylko warstwę dodane i takie opcje jak ustaw kolory czy coś. Przynajmniej na powiatach które działam szkice daję w taki sposób jakby to była mapa wynikowa dla klienta tylko jest przekolorowane na czarno (kiedyś ołówek) niebiesko (kiedyś długopis, istniejące). W sumie można by tak też dać warstwę zmienione.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Jurek B. pisze: 16 sty 2026, 09:49 Ok, ale czy w przypadku zmian obiektów istniejących, poprzednie położenie np. odcinków obiektów powinna być jakoś specjalnie wykazywane/skreślane?
Nie ... to ogolnie jest tylko na potrzeby szkicu.

Czyli:
- wszystko co zmieniono
- wszystko co dodano (nowe)

nie ląduje na warstwie czerwonej, tylko pozostaje na swoich warstwach domyślnych, swoich kolorach, stylach itp.

Ja z kolei szkic wykonuje podobnie jak mapę wywiadu - tworząc nową tabelę dla szkicu, tylko że każdą linie z czerwonej przenoszę na odpowiednią warstwę z kolorem i stylem .. dodaje numeracje pikiet i drukuje szkic.
janek
______
______

Post autor: janek »

Gdzie mogę znaleźć opis (film) tworzenia mapy porównania ?
Janek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

janek pisze: 17 sty 2026, 09:59 Gdzie mogę znaleźć opis (film) tworzenia mapy porównania ?
Janek B.
np. tutaj :roll:
ODPOWIEDZ