Zaimportowałem mapę zasadniczą w formacie GML z ośrodka geodezyjnego do programu C-GEO.
Następnie wprowadziłem zmiany na mapie: dodałem nowe obiekty oraz zmodyfikowałem istniejące.
Po wykonaniu prac uruchomiłem kontrolę spójności mapy, zaznaczając wszystkie dostępne opcje.
Moje pytanie brzmi:
czy wykonanie kontroli spójności (bez automatycznych poprawek) może mieć jakikolwiek wpływ na późniejszy eksport GML do ośrodka geodezyjnego?
Dodam, że kontrolę wykonałem głównie dlatego, że wcześniej miałem problem z edycją – podczas przesuwania obiektów myszką linie nie „dociągały się” do przesuwanego punktu/obiektu. Po wykonaniu kontroli problem ustąpił.
Kontrola spójności mapy
Re: Kontrola spójności mapy
Kontrola spójności mapy jest wykonywana zawsze podczas importu, o ile zaznaczone są wszystkie dostępne opcje - jeśli ich nie było podczas importu to punkty graniczne mogły nie być w geometrii działek, urządzenia i rzędne w geometrii obiektów itd., dlatego lepiej mieć zaznaczone wszystkie opcje w kontroli spójności mapy po to, żeby wykonywała się prawidłowo w momencie importu GML.topo pisze: ↑19 sty 2026, 10:20 Zaimportowałem mapę zasadniczą w formacie GML z ośrodka geodezyjnego do programu C-GEO.
Następnie wprowadziłem zmiany na mapie: dodałem nowe obiekty oraz zmodyfikowałem istniejące.
Po wykonaniu prac uruchomiłem kontrolę spójności mapy, zaznaczając wszystkie dostępne opcje.
Moje pytanie brzmi:
czy wykonanie kontroli spójności (bez automatycznych poprawek) może mieć jakikolwiek wpływ na późniejszy eksport GML do ośrodka geodezyjnego?
Dodam, że kontrolę wykonałem głównie dlatego, że wcześniej miałem problem z edycją – podczas przesuwania obiektów myszką linie nie „dociągały się” do przesuwanego punktu/obiektu. Po wykonaniu kontroli problem ustąpił.
Wykonanie kontroli spójności może mieć wpływ jeśli wystąpił na mapie jakiś błąd - najczęśniej w działkach lub w obiektach z enklawami. Trudno jednak jednoznacznie stwierdzić, jak było w Pana przypadku, jednak faktycznie, jak jest problem z geometriami najlepiej wykonać naprawę bazy oraz kontrolę spójności mapy. Jeśli to już nie pomoże, nieustająco zapraszamy do kontaktu bezpośredniego z naszym serwisem
Strona główna softline