KSeF

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Kamil.P
__
__

KSeF

Post autor: Kamil.P »

Czy Geoorganizer będzie zgodny z KSeF ( czy będzie możliwa integracja z tym nieszczęsnym systemem)?
Przyzwyczaiłem się do wystawiania faktur w tym programie - po kliknięciu na daną robotę od razu widzieliśmy faktury i ich status.
Nie chciałbym się przestawiać na inne rozwiązania ( no chyba żeby była taka konieczność).
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Re: KSeF

Post autor: Jurek B. »

Tak, dzisiaj będzie aktualizacja GeoOrganizera i C-GEO z modułem E-operatu, który także umożliwi wystawianie faktur przez KSeF.
Tu można już poczytać jak to będzie działać.
Pozdrawiam Jurek B.
Kamil.P
__
__

Zawsze o krok przed klientami! :) tak trzymać!
Potestujemy i zobaczymy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Chcieliśmy udostępnić aktualizację GeoOrganizera przed 20 marca, ale niestety ze względu na testy wewnętrzne poprawności całego procesu komunikacji z KSeF, nie udało się nam.
Ostatecznie nowa wersja GeoOrganizera już jest dostępna do pobrania.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Kontakt:

Post autor: pomiar »

Witam, wystawiłem pierwszą fv do ksef przez program. Po konfiguracji i ustawieniu zgodnie z poradnikiem dałem zapisz i wyślij jednak fv się nie wygenerowała.
Ustaliłem że było błędne hasło i teraz moje pytanie czy mam ją przesyłać jeszcze raz czy poczekać aż zostanie dodana do KSEFU albo ją wykasować i zrobić nową ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

pomiar pisze: 23 kwie 2026, 11:43 Witam, wystawiłem pierwszą fv do ksef przez program. Po konfiguracji i ustawieniu zgodnie z poradnikiem dałem zapisz i wyślij jednak fv się nie wygenerowała.
Ustaliłem że było błędne hasło i teraz moje pytanie czy mam ją przesyłać jeszcze raz czy poczekać aż zostanie dodana do KSEFU albo ją wykasować i zrobić nową ?
Proszę wprowadzić poprawne hasło, potem wywołać okno edycji faktury i wcisnąć przycisk Zapisz i wyślij do KSEF - dopiero wtedy faktura zostanie przesłana do KSEF.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Kontakt:

Dziękuję, a jest jakiś szybszy sposób na fakturę zbiorczą ? Do teraz robiłem tak że np na koniec miesiąca eksportowałem rozliczone roboty do xls i później wklejałem jako załącznik do faktury pod spodem. Istnieje jakaś opcja żeby zaznaczyć np. 10 pozycji i z nich wziąć kwotę rodzaj roboty i np inne pola identyfikujące jak działka i miejscowość i zrobić jedną fv zbiorczą ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Oj, na razie nie mamy możliwości dołączania do faktury KSeF takich załączników, teraz powinno się je wysyłać w formacie XML w ramach faktury KSeF.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedź. A jest opcja na taką fv zbiorczą żeby dodawać kilka robót na raz bo tak to muszę ręcznie wpisywać. Przy jednej czy dwóch robotach na raz to okej, ale zazwyczaj zbiera się tego 30-40 tematów na raz.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Na razie trudno coś tu planować, jeśli zrobimy możliwość dodawania załączników, wtedy będę prosił o kontakt by wyjaśnić o co chodzi z tymi robotami.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Kontakt:

Proszę o sprawdzenie problemu. Wystawiłem fv gdzie jest nabywca z NIP-em i inny odbiorca z NIP-em. Wszystko okej a na KSEF nie ma odbiorcy, chociaż w programie mam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

pomiar pisze: 28 kwie 2026, 16:49 Proszę o sprawdzenie problemu. Wystawiłem fv gdzie jest nabywca z NIP-em i inny odbiorca z NIP-em. Wszystko okej a na KSEF nie ma odbiorcy, chociaż w programie mam
Czy zaznaczył Pan opcję JST przy odbiorcy w danych faktury? Jeśli nie, trzeba to włączyć, ale niestety faktura już wystawiona w KSEF może być skorygowana już tylko tam.
Załączniki
Zrzut ekranu 2026-04-28 184220.png
Zrzut ekranu 2026-04-28 184220.png (15.03 KiB) Przejrzano 1908 razy
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Kontakt:

Okej, mało to czytelne żeby zaznaczyć ten checkbox. Mylące jest fakt że w programie fv się poprawnie wyświetla
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

pomiar pisze: 28 kwie 2026, 16:49 Proszę o sprawdzenie problemu. Wystawiłem fv gdzie jest nabywca z NIP-em i inny odbiorca z NIP-em. Wszystko okej a na KSEF nie ma odbiorcy, chociaż w programie mam
W tej chwili program wysyła odbiorce do ksef tylko jesli jest to jednostka samorządu terytorialnego (JST) - inne przypadki nie są wysyłane.
pozdrawiam
grzes
Kamil.P
__
__

Zgłaszam problem i to dość istotny.
Nie wiem czy to tylko nas dotyczy, czy też wszystkich,
Po wysłaniu faktury do KSEF w systemie państwowym jest widoczny dopisek - Faktura, o której mowa w art. 109 ust. 3d ustawy
Tak się oznacza faktury wydane do paragonów fiskalnych.
W wizualizacji generowanej przez program nigdzie nie jest to widoczne. W programie również nie ma opcji wyboru opcji faktura do paragonu.
Prawdopodobnie jest błąd gdzieś w XML (zaznaczone JPK V7 FP ).
Uświadomił mi to jeden z naszych kontrahentów.
Sprawdziłem, wszystkie faktury z kwietnia są tak wysłane do KSEF - oznacza to konieczność wystawienia faktur korygujących do wszystkich wystawionych przez nas faktur.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Jeśli korzysta Pan z GeoOrganizera, proszę pobrać instalację testową programu, gdzie już poprawiliśmy ten błąd:
GeoOrganizer test
Jeśli z e-operatu, proszę poczekać do piątku, wtedy będzie dostępna aktualizacja C-GEO, również zawierająca poprawkę tego błędu.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Kontakt:

Proszę posypać głowę popiołem i na przyszłość nie wrzucać aktualizacji która nie działa. Przez to muszę korygować faktury w ksefie bo nawet nr konta nie przechodzi przez system przed aktualizacją. Po aktualizacji to nawet boję się sprawdzić
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

pomiar pisze: 12 maja 2026, 10:18 Proszę posypać głowę popiołem i na przyszłość nie wrzucać aktualizacji która nie działa. Przez to muszę korygować faktury w ksefie bo nawet nr konta nie przechodzi przez system przed aktualizacją. Po aktualizacji to nawet boję się sprawdzić
Obecna aktualizacja E-operatu/GeoOrganizera wysyła nr kont do KSeF.
Na szczęście sam KSeF nie jest jeszcze wolny od dziur i nie jest w tym roku traktowany jako obowiązkowy rejestr faktur, więc my też naszymi błędami przy module komunikacji z KSeF tak bardzo się nie przejmujemy.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ