Cześć wszystkim!
Mam pytanie dotyczące współpracy z PODGiK w zakresie plików GML. Czy zdarzyło Wam się, że Starostwo kwestionuje plik wydany do zgłoszenia i wymaga zamówienia dodatkowego pliku „do modyfikacji”? Mój ostatni operat otrzymał protokół negatywny właśnie z tego powodu – urząd twierdzi, że pierwotny GML nie nadaje się do zasilenia bazy i przy każdej robocie zgłoszonej u nich należy do operatu zamówić specjalny plik do modyfikacji.
Jest to dość uciążliwe, bo w praktyce oznacza podwójne kartowanie tego samego zakresu. Macie jakieś patenty, jak szybko „przepiąć” gotową robotę pod ten nowy plik w C-GEO? Może jest jakiś sprytny sposób na uniknięcie dublowania pracy przy eksporcie?
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!
drugi specjalny plik GML do "modyfikacji"
Re: drugi specjalny plik GML do "modyfikacji"
„Plik GML przeznaczony do modyfikacji jest w praktyce wydawany wyłącznie dla osób opracowujących mapy w systemie Ewmapa. Po dokonaniu redakcji tego pliku w Ewmapie następuje automatyczna modyfikacja bazy danych EGiB. Natomiast drugi plik, na którym pracuję w programie C-Geo, choć w istocie stanowi plik właściwy z punktu widzenia treści danych ewidencyjnych, nie wywołuje już skutku w postaci automatycznej aktualizacji bazy. W efekcie organ utrzymuje rozwiązanie, w którym mimo formalnego funkcjonowania wymiany danych w formacie GML nadal faktycznie wymusza pracę w środowisku Ewmapa. Taki sposób organizacji systemu prowadzi do nierównego traktowania wykonawców pracujących w innych programach, ogranicza interoperacyjność danych oraz podważa rzeczywiste znaczenie formatu GML jako standardu wymiany informacji. W mojej ocenie skarga na działanie kierownika PODGiK w tym zakresie jest w pełni uzasadniona, ponieważ utrwalany jest system preferujący określone oprogramowanie, zamiast zapewnienia neutralnych technologicznie i równych zasad obsługi prac geodezyjnych W moim ośrodku też wydawany jest taki plik, ale ja go nie pobieram, bo w pliku tym brak jest rozbicia na kontury klas.i kontury użytków. Nie nadaje się on do pracy w cgeo.tzn nie ma OFU itd. Powodzenia w walce o "geodezyjną sprawiedliwość". Będzie ciężko. 
Niech Pan zamówi taki dodatkowy plik i skontaktuje się z naszym serwisem, pomożemy w rozwiązaniu Pana problemu.Czy zdarzyło Wam się, że Starostwo kwestionuje plik wydany do zgłoszenia i wymaga zamówienia dodatkowego pliku „do modyfikacji”?
Pozdrawiam Jurek B.
Dziękuję za odpowiedzi.
Strona główna softline